Millainen on iskelmälavoja jo vuosikymmeniä kiertänyt ja sydämiä sulattanut Markku Aro – lue tästä.
Varhaiset vuodet ja uran alku
Markku Aro, oikealta nimeltään Markku Tuomas Puputti, syntyi 3. helmikuuta 1950 Mouhijärvellä, Suomessa. Hänen vanhempansa olivat Karjalan evakkoja, mikä vaikutti hänen elämänasenteeseensa ja identiteettiinsä. Nuoruudessaan Markku soitti ystäviensä kanssa bändissä ja osallistui paikallisiin iskelmälaulukilpailuihin, joissa hänen lahjakkuutensa huomattiin. Manageri Tauno ”Tappi” Suojanen kiinnitti huomiota nuoreen lahjakkuuteen, ja vuonna 1968 Markku pääsi mukaan Kristina Hautalan kesäkiertueelle. Samana vuonna ilmestyi hänen ensisinglensä ”Käyn uudelleen eiliseen”, joka nousi heti hitiksi ja aloitti hänen pitkän uransa suomalaisessa musiikkimaailmassa.
Menestys 1970-luvulla
1970-luku oli Markku Aron uran kulta-aikaa. Hän oli yksi Suomen suosituimmista iskelmälaulajista, ja hänen hittinsä, kuten ”Hyvännäköinen”, ”Moskiitto” ja ”Jestas sentään”, soivat ahkerasti radiossa ja tanssilavoilla. Vuonna 1971 Markku edusti Suomea Eurovision laulukilpailussa Dublinissa yhdessä Koivistolaisten kanssa kappaleella ”Tie uuteen päivään”, joka sijoittui kahdeksanneksi. Hänen yhteistyönsä tuottaja ja sovittaja Veikko Samulin kanssa tuotti useita menestyskappaleita, kuten ”Keskiyön aikaan” ja ”Ollaan lähekkäin”.
1980-luvun haasteet ja uudet tuulet
1980-luvulla Markku Aro kohtasi uusia haasteita musiikkimaailman muuttuessa. Hän osallistui Syksyn Sävel -kilpailuun useita kertoja, saavuttaen kolmannen sijan kappaleella ”Kyyneleet sielun puhdistaa” vuonna 1989. Yhteistyö brittiläis-singaporelaisen Nisa Sorayan kanssa toi uusia sävyjä hänen musiikkiinsa, ja heidän duettokappaleensa ”Mun suothan tulla vierees sun” osallistui vuoden 1981 euroviisukarsintoihin. Vaikka suuria hittejä ei syntynyt yhtä tiheään kuin aiemmin, Markku säilytti asemansa suosittuna esiintyjänä ja jatkoi aktiivista keikkailua.
Pitkä ura ja tunnustukset
Markku Aron ura on kestänyt yli viisi vuosikymmentä, mikä on harvinaista suomalaisessa musiikkimaailmassa. Hän on julkaissut lukuisia albumeita ja kokoelmia, joista monet ovat saavuttaneet kultalevyrajan. Vuonna 2017 hänelle myönnettiin Iskelmä-Finlandia-palkinto tunnustuksena hänen merkittävästä panoksestaan suomalaiseen iskelmämusiikkiin. Vuonna 2023 julkaistiin Tomi Lindblomin kirjoittama elämäkerta ”Käyn uudelleen eiliseen”, joka avaa Markun elämää ja uraa syvällisesti.
Henkilökohtainen elämä ja perhe
Markku Aro on ollut naimisissa neljä kertaa ja hänellä on neljä lasta kolmesta eri liitosta. Hänen ensimmäinen avioliittonsa Annukka Järvisen kanssa solmittiin vuonna 1973, ja heille syntyi kaksi poikaa, Tuomas ja Miika. Toinen avioliitto Asta Seppälän kanssa alkoi vuonna 1985, ja he saivat pojan nimeltä Teemu. Kolmas avioliitto Saga Puurtisen kanssa solmittiin vuonna 2000, ja heille syntyi tytär Senja vuonna 2002. Vuodesta 2010 lähtien Markku on ollut naimisissa Satu-nimisen naisen kanssa.
Terveys ja nykytilanne
Vuonna 2017 Markku Arolla diagnosoitiin lihasreuma, joka aiheutti hänelle kipuja ja liikkumisvaikeuksia. Sairauden hoito on kuitenkin mahdollistanut hänen jatkaa esiintymisiään, ja hän on edelleen aktiivinen keikkailija. Markku on kertonut, että musiikki ja esiintyminen antavat hänelle voimaa ja iloa, ja hän aikoo jatkaa uraansa niin kauan kuin terveys sen sallii.
Diskografia
Markku Aro on julkaissut uransa aikana lukuisia albumeita ja kokoelmia. Alla on luettelo hänen studioalbumeistaan:
- Markku Aro (1969)
- Oo – mikä nainen (1972)
- Niin käy kun rakastuu (1973)
- Oma kultasein (1974)
- Katso luontoa ja huomaa (1975)
- Etsin kunnes löydän sun (1976)
- Markku Aro (1977)
- Anna aikaa (1978)
- Daniela (1979)
- Mun suothan tulla vierees sun (1981, yhdessä Nisa Sorayan kanssa)
- Suojassa saman auringon (1982)
- Markku Aro (1985)
- Kaksi rakkainta (1990)
- Rakastamme vain toisiamme (1991)
- Käsi kädessä (1993)
- Rakkauden toukokuu (1997)
- Menneisyyden sillat (1999)
- Sinetti (2001)
- Kestän mitä vaan (2006) 20