Ryan Gosling: Mormoni-lapsuudesta Hollywood-tähdeksi

Kirjoittajan kuva

By Lena

Tausta ja lapsuus

Ryan Thomas Gosling syntyi 12. marraskuuta 1980 Lontoossa, Ontarion provinssissa Kanadassa. Hän kasvoi uskonnollisessa mormoniperheessä, mikä vaikutti merkittävästi hänen varhaisiin elämänvuosiinsa. Goslingin vanhemmat, Thomas Ray ja Donna Gosling, olivat aktiivisia Myöhempien aikojen pyhien Jeesuksen Kristuksen kirkon jäseniä, ja perheen uskonto näkyi heidän arjessaan kaikilla elämänalueilla​​​​.

Goslingin isä oli myyntimies ja hänen äitinsä työskenteli sihteerinä. Perheen elämä oli jatkuvaa muuttamista, sillä isän työ vaati jatkuvaa matkustamista. Tämä teki Goslingin lapsuudesta levotonta, ja hänen vanhempiensa avioero, kun hän oli 13-vuotias, vaikutti häneen syvästi​​.

Ura ja nousu tähteyteen

Ryan Goslingin ura alkoi lapsitähtenä. Hän sai ensimmäisen suuremman roolinsa vuonna 1993, kun hänet valittiin Mickey Mouse Club -ohjelmaan. Tässä ohjelmassa hän esiintyi yhdessä muiden tulevien tähtien, kuten Britney Spearsin ja Justin Timberlaken kanssa. Vaikka Gosling ei ollut ohjelman keskeisimpiä tähtiä, kokemus oli hänelle merkittävä ja antoi alkusysäyksen hänen uralleen näyttelijänä​​.

Goslingin läpimurto tapahtui 2000-luvun alussa elokuvassa ”The Believer” (2001), jossa hän esitti nuorta juutalaista miestä, joka omaksuu antisemitistisen ideologian. Tämä rooli toi hänelle kriitikoiden suosion ja avasi ovia tuleviin projekteihin​​.

Keskeisimmät roolit ja saavutukset

Ryan Gosling on tullut tunnetuksi monista ikimuistoisista rooleistaan eri genreissä. Romanttinen draama ”The Notebook” (2004) teki hänestä kansainvälisen tähden ja ikoniseksi romanttiseksi sankariksi. Hän jatkoi menestystä elokuvilla kuten ”Half Nelson” (2006), joka toi hänelle ensimmäisen Oscar-ehdokkuuden parhaasta miespääosasta​​.

Vuonna 2011 Goslingilla oli kolme suurta menestystä: romanttinen komedia ”Crazy, Stupid, Love”, poliittinen draama ”The Ides of March” ja toimintatrilleri ”Drive”. Nämä elokuvat vahvistivat hänen asemaansa monipuolisena näyttelijänä, joka pystyy suoriutumaan erilaisista rooleista​​.

Goslingin rooli musikaalissa ”La La Land” (2016) toi hänelle Golden Globe -palkinnon ja toisen Oscar-ehdokkuuden. Hänen yhteistyönsä ohjaaja Damien Chazellen kanssa jatkui elokuvassa ”First Man” (2018), jossa hän esitti astronautti Neil Armstrongia​​.

Vuonna 2023 Gosling nähtiin Kenin roolissa elokuvassa ”Barbie”, joka nousi hänen uransa tuottoisimmaksi elokuvaksi ja toi hänelle Oscar-ehdokkuuden parhaasta miessivuosasta​​.

Henkilökohtainen elämä ja vaikutukset

Vaikka Gosling ei enää identifioidu mormoniksi, hänen lapsuudessaan saamansa uskonnollinen kasvatus on vaikuttanut häneen syvästi. Hän on kertonut, että mormoniperheen arki opetti hänelle paljon esiintymisestä, sosiaalisista taidoista ja julkisesta puhumisesta, jotka ovat hyödyttäneet häntä hänen näyttelijänurallaan​​.

Ryan Gosling on myös muusikko ja kuuluu bändiin nimeltä Dead Man’s Bones, joka julkaisi debyyttialbuminsa vuonna 2009. Hän on lisäksi ravintoloitsija ja omistaa marokkolaisen ravintolan Beverly Hillsissä, Kaliforniassa​​.

Goslingin humanitaarinen työ on ollut merkittävää; hän on tukenut muun muassa PETAa ja Invisible Children -järjestöä sekä matkustanut konfliktialueille Afrikassa lisätäkseen tietoisuutta alueiden tilanteesta​​.

Tulevaisuuden suunnitelmat ja projektit

Ryan Goslingin tulevaisuus Hollywoodissa näyttää valoisalta ja monipuoliselta. Hänellä on useita projekteja työn alla, mukaan lukien uudet elokuvaprojektit ja mahdollinen paluu ohjaajan rooliin. Gosling on tunnettu valikoivasta suhtautumisestaan rooleihin, mikä on osaltaan taannut hänen jatkuvan menestyksensä ja kriitikoiden suosion. Hänen kykynsä valita haastavia ja monipuolisia rooleja on tehnyt hänestä yhden sukupolvensa merkittävimmistä näyttelijöistä. Lisäksi hän on kiinnostunut laajentamaan toimintaansa myös tuottajana, mikä antaa hänelle entistä enemmän mahdollisuuksia vaikuttaa elokuvien sisältöön ja tuotantoprosesseihin. Goslingin fanit voivat odottaa innolla, mitä tulevaisuus tuo tullessaan tälle monilahjakkaalle näyttelijälle.Yksi kommentti artikkeliin ”Ryan Gosling: Mormoni-lapsuudesta Hollywood-tähdeksi”

Vastaa