Tangon taikaa ja sisukkuutta – Miia Laitinen hurmasi tangokansan 2024

Kirjoittajan kuva

By Lena

Rajamäen runotytöstä Seinjäoen lavojen kuningattareksi

Vuoden 2024 tangokuningattareksi kruunattu Miia Laitinen ei ole mikä tahansa lavatähti. Nurmijärven Rajamäessä kasvanut viisilapsisen perheen keskimmäinen nousi suomalaisen tangon eturiviin läpi herkkyyden, sisukkuuden ja omistautumisen. Lapsuudessaan Miia oli haaveileva, mutta toimelias runotyttö, joka rakasti pianoa, kirjoittamista ja laulamista.

”Luimme paljon kotona, ja neljävuotiaana jo ymmärsin kirjaimia. Soitin pianoa pienestä ja haaveilin estradeista, vaikka koin samalla ulkopuolisuutta”, Miia on kertonut.

Vaikka lapsuusympäristö oli päällisin puolin turvallinen, Miia joutui kohtaamaan kiusaamista jo varhain. Erityisesti päiväkerhon episodi, jossa muut lapset riepottelivat häntä ja rikkoivat hänen päällään olleen mekon, jäi pysyviin muistoihin. ”Silloin opin, että kaikille ei tarvitse yrittää olla mieliksi”, Miia pohtii nyt aikuisena.

Musiikin ja teatterin maailmassa

Musiikillinen lahjakkuus vei Miiaa eteenpäin: pianonsoitto syveni musiikkiopiston kautta, ja sittemmin Miia hakeutui Oulun seudun ammattikorkeakouluun musiikinohjaajaksi. Myöhemmin hän opiskeli teatteria Limingan taidekoulussa, ja laulaminen tuli mukaan vahvemmin Koulukiertue-yhtyeen myötä.

”Queenin biiseihin tehdyt stemmat olivat ensikosketukseni sovittamiseen, ja siitä lähtien olen rakastanut yhdistää eri musiikillisia elementtejä”, Miia kuvailee.

Tanssi on myös ollut merkittävä osa Miian elämää. Oulun konservatoriossa syttynyt kiinnostus latinalaisrytmeihin johti salsa- ja flamencotunneille sekä yhteisöihin, jotka tukivat häntä henkisesti ja ammatillisesti.

Tangon lumo syttyy Rotterdamissa

Muutto Hollantiin ja opiskelu Codarts-yliopistossa kuubalaisen ja brasilialaisen musiikin parissa osoittautui Miialle elämän käännekohdaksi. Pienen kommuuniasunnon karut olosuhteet, hiiret ja rotta kellarissa, olivat kaukana glamoröösistä taiteilijaelämästä, mutta juuri siellä Miia kohtasi tangon uudella tavalla.

Paikallisen tanssikoulun ja festivaalien kautta Miia löysi tangon tunnelatauksen ja sen merkityksen suomalaisessa kulttuurissa. Erään festivaalin avausesitys, jossa naisorchesteri soitti Unto Monosen ”Satumaata” ja lauloi sen suomeksi, pysäytti Miian.

”Siinä hetkessä tunsin, että minun pitää hakea Tangomarkkinoille. Se oli kuin herääminen unesta, jossa kaikki oli loksahtanut paikoilleen.”

Tangomarkkinoiden voitto ja uusi elämä

Vuoden 2024 Tangomarkkinoilla Miian pitkä polku sai huipennuksensa. Seinjäjoen Areenan finaaliyleisön edessä kruunu laskettiin hänen päähänsä edellisvuoden voittajan Charlotta Saaren toimesta.

Voitto ei tullut tyhjästä – takana oli vuosien opiskelua, esiintymisiä, kilpailuja ja kasvuhetkiä. Miia on itse todennut, että tangomatkalla koki tunneskaalan laidasta laitaan: pelkoa, iloa, rohkeutta ja epäilyä. Mutta finaalissa hän tunsi olevansa valmis.

Voiton myötä Miia on lähtenyt keikoille Jackpot-yhtyeen kanssa, kuten tangokuninkaalliset perinteisesti tekevät. Häntä säestää myös Vintage-orkesteri. Hänen tulkintansa ”Amado mio” -kappaleesta Tanssin Tähdet -kiertueella on kerännyt runsaasti kehuja ja katselukertoja YouTubessa.

Uusia suuntia ja suuria unelmia

Miia asuu nykyisin Jyväskylässä, jossa hän jakaa elämänsä toisen muusikon ja säveltäjän kanssa. Pariskunta toimii itsenäisesti, mutta ymmärtää toistensa työn luonteen. Miia toivoo tulevaisuudessa pääsevänsä säveltämään omia tangoja ja tuomaan lavatanssikulttuuriin uutta elämää.

”Haluaisin, että tango ei ole vain nostalginen genre, vaan elävä ja muuttuva. Tango voi kuulua kaikille, iästä riippumatta”, Miia kertoo.

Miia haluaa myös laajentaa taiteellista työtään teatterin ja musiikkidraamojen pariin. Haaveissa on muun muassa oma produktio, jossa yhdistyvät laulaminen, tanssi ja tarinankerronta.

Neitsyen täsmällinen luonne kuuluu Miian olemuksessa

Miia Laitinen on horoskooppimerkiltään neitsyt. Maamerkkinä neitsyt edustaa tarkkuutta, suunnitelmallisuutta ja suurta vastuuntuntoa. Nämä piirteet näkyvät Miian tavassa valmistautua keikkoihin, sovittaa kappaleita sekä hänen lavatyöskentelyssään, jossa jokainen ele ja nyanssi on mietitty.

Neitsyet tunnetaan myös halustaan palvella muita ja luoda merkitystä tekemisellään. Miialle tämä tarkoittaa yleisön koskettamista laulun keinoin – niin, että kuulija tuntee olevansa nähty ja kuultu.

Miia Laitinen ei ole pelkästään tangokuningatar – hän on uuden sukupolven monipuolinen ja ajatteleva artisti, joka tuo suomalaisen iskelmän kenttään omaleimaisen äänen ja herkkyyden. Hänen matkansa vasta alkaa, mutta suunta on selvä: lavojen kuningattareksi, koko kansan sydämiin.



Yksi kommentti artikkeliin ”Tangon taikaa ja sisukkuutta – Miia Laitinen hurmasi tangokansan 2024”

Vastaa