Mirellan Timanttei on Vuoden Biisi!

Kirjoittajan kuva

By admin

Suomen Musiikkikustantajien vuotuinen Palkintogaala palkitsi alan parhaimmistoa Helsingin Valkoisessa Salissa torstaina 5.9. Palkintoja jaettiin yhteensä kuudessa eri kategoriassa: Vuoden biisi, Vuoden kevyen musiikin tekijä, Vuoden genrevapaa kategoria, Vuoden vientiteko, Vuoden taidemusiikin säveltäjä suurimuotoisissa ja pienimuotoisissa teoksissa sekä Vuoden läpimurto. Lisäksi gaalassa ojennettiin Nuoren tekijän stipendi, Vuoden raportoija -palkinto ja Kunniapalkinto. 

Mirellan Timanttei-kappale nappasi Vuoden biisi -voiton. Kappaleen tekijä Emma Johansson sai Vuoden nuoren tekijän stipendin sekä kappaleen tuottaja Kim Mannila palkittiin Vuoden läpimurto- ja Vuoden kevyen musiikin tekijä -palkinnoilla.

Vuoden biisi: Timanttei

Vuoden biisinä palkintogaalassa palkittiin kuluneen vuoden isoin hitti, Mirellan uran toinen single Timanttei. Biisi on striimannut lähes 30 miljoonaa ja pitänyt hallussaan Spotifyn ykkössijaa 48 päivää sekä radiolistojen ykkössijaa yhteensä neljä viikkoa. Kappaleen musiikkivideota on katsottu YouTubessa yli neljä miljoonaa kertaa. HMC Publishingin kustantaman ja Universal Musicin julkaiseman kappaleen ovat Mirellan kanssa tehneet Ilon Adlercreutz sekä gaalassa myös palkitut Emma Johansson ja Kim Mannila.

”Timanttei on ehdottomasti vuoden merkkitapauksia. Vaikka biisi on ilmestymisestään lähtien soinut kaikkialla koko ajan, siihen on mahdoton kyllästyä. Yksinkertaisuudessaan täydellinen pop-kappale, joka on biisin nimensä mukaisesti täyttä timanttia”, raati perustelee. 

Vuoden kevyen musiikin tekijä ja Vuoden Läpimurto

Vuoden kevyen musiikin tekijä ja Vuoden Läpimurto -palkinnot ojennettiin tuottaja Kim Mannilalle. Mannila on ollut tuottamassa Mirellan Timanttei -läpimurtohittiä. Lisäksi hän on työskennellyt muun muassa Isac Elliotin ja Averagekidluken kanssa. Raati nosti perusteluissaan esiin Mannilan näkemyksellisen ja ajan hermolla olevan ammattitaidon: 
”Hänen nuori ikänsä yhdistettynä hänen saavutuksiinsa lupailee suuria asioita tulevaisuudelle. On ilo päästä näkemään, millaisia yllätyksiä Mannilan musiikintekijyys vielä tuottaa.” 
Kim Mannila työskentelee uusien artistien ja tuoreiden nimien kanssa osana uusien musiikintekijöiden aaltoa. Hän luo musiikkia, joka kuulostaa ajankohtaiselta ja kestää myös kansainvälistä vertailua. Mannilasta povataankin yhtä tulevaisuuden menestyneintä tekijää:
”Timanttei-kappale on hyvä esimerkki, miten kotimainen pop-musiikki löytää uuden sukupolven, mutta sen ottaa omakseen myös koko muu kansa.” 

Vuoden genrevapaa -kategoriassa voiton vei Hannu Saha & Pakasteet albumillaan Taas kerran, äkkiä. Albumi on yhdistelmä kansanmusiikin kerrontaa, hypnoottista poljentoa ja ambientmaisia äänikuvia. Kustantajana on toiminut Bafe’s Factory.

”Tämä albumi totisesti väistää kaikki tunnetut genret ja soi – tai särisee ja ääntelee aivan omilla ehdoillaan. Sen äänimaailma on ajaton, mutta myös ajankohtainen. Teos ojentaa kuulijalle vastuun tulkintojen tekemisestä, vaikka kappaleiden nimet antavatkin niille mahdollisia raameja. Kiinnostava ja vapaa teos!”, raati kommentoi.

Vuoden vientiteko -palkinnolla palkittiin Helsingin kamarikuoron ja Uusinta Ensemblen Saariaho-levyn Reconnaissance menestys. 
Helsingin kamarikuoro ja kamariyhtye Uusinta Ensemble vastaanottivat Kaija Saariahon kyseisestä teoskokonaisuudesta Parhaan kuoroesityksen Grammy-palkinnon helmikuussa. 
Edesmennyt säveltäjä Kaija Saariaho kuuluu maailman arvostetuimpien säveltäjien joukkoon ja hänen teoksiaan esitetään aktiivisesti ympäri maailmaa. Saariahon kustantajat Chester Music ja Edition Wilhelm Hansen (nyk. Wise Music Group) ovat osaltaan olleet mahdollistamassa hänen tuotantonsa kansainvälistä menestystä.
Vuoden vientiteko -palkinnon nouti Kaija Saariahon poika Aleksi Barrière.

Vuoden taidemusiikin säveltäjä -kategoriassa suurimuotoisten teosten osalta palkittiin kanadalaissuomalainen säveltäjä Matthew Whittall teoksestaan Joy uruille ja orkesterille ja pienimuotoisten teosten osalta Lotta Wennäkoski teoksestaan Flickereth for string quartet. Molempien teosten kustantajana toimi Fennica Gehrman.

Nuoren tekijän stipendi ojennettiin laulaja ja biisintekijä Emma Johanssonille, joka on tullut tunnetuksi Emma & Matilda -duosta, mutta on ollut myös hittien kuten Mirellan Timanttei ja ABREUn Sulle tehty -biisien takana.  

Tämän vuoden Kunniapalkinnolla palkittiin Aulis Sallinen, joka on kansainvälisesti arvostetuimpia oopperamusiikin säveltäjiämme. Yksi Sallisen tunnetuimmista teoksista on suomalaisen oopperabuumin käynnistänyt Ratsumies (1975), jonka libreton on kirjoittanut Paavo Haavikko. Punainen viiva, joka perustuu Ilmari Kiannon samannimiseen romaaniin, on puolestaan esitetty hyvin menestyksekkäästi muun muassa New Yorkissa, ja Kullervo kantaesitettiin Los Angelesissa. Kuningas lähtee Ranskaan, jonka libretosta vastasi Paavo Haavikko, oli Suomen Kansallisoopperan ja Lontoon Covent Gardenin yhteistilaus. Sallisen teosluetteloon kuuluu myös huomattava määrä kamarimusiikkia, orkesteriteoksia, konserttoja ja kahdeksan sinfoniaa. Sallinen on säveltämisen lisäksi opettanut Sibelius-Akatemiassa ja toiminut Radion sinfoniaorkesterin intendenttinä.

Palkintogaalan yhteydessä luovutettiin myös Teoston Vuoden raportoija -palkinto, joka ojennettiin Heidi Pakariselle. Kyseinen tunnustus myönnetään ansiokkaasta toiminnasta elävän musiikin saralla. Palkinnon saaja on esimerkillisesti huolehtinut esitetyn musiikin raportoinnista Teostolle ja varmistanut työllään, että Teosto voi kohdentaa tilitykset oikein kappaleiden oikeudenomistajille. 

Palkintojen taustalla raadit ja yhdistyksen hallitus 
Ehdokkaat valitsivat yhdistyksen jäsenet ja voittajista päättivät kutsuraadit. Poikkeuksena tästä olivat Nuoren tekijän stipendi, Kunniapalkinto sekä Vuoden vientiteko- ja Vuoden läpimurto -palkinnot, joista päätti yhdistyksen hallitus.

Suomen Musiikkikustantajien palkintojen tavoitteena on nostaa esiin yksittäisiä kustannettuja teoksia ja tekijöitä, sekä edistää musiikkikustantamisen tunnettuutta ja arvostusta.

Gaalassa esiintyivät rap-kollektiivi Bämä, harmonikansoittaja Perttula ja sähkökantelisti Eija Kankaanranta. Ohjelman juonsi Mikko Silvennoinen

Voittajat

Vuoden läpimurto 2024: Kim Mannila (HMC Publishing)
Vuoden vientiteko 2024: Helsingin kamarikuoron ja Uusinta Ensemblen Saariaho-levyn Reconnaissance menestys
Vuoden nuoren tekijän stipendi 2024: Emma Johansson (HMC Publishing)
Vuoden taidemusiikin säveltäjä 2024
SUURIMUOTOISET TEOKSET: Matthew Whittall (Fennica Gehrman) – Joy uruille ja orkesterille
PIENIMUOTOISET TEOKSET: Lotta Wennäkoski (Fennica Gehrman): Flickereth for string quartet
Vuoden kevyen musiikin tekijä 2024: Kim Mannila (HMC Publishing)
Vuoden genrevapaa kategoria 2024: Taas kerran, äkkiä -albumi: Hannu Saha & Pakasteet (Bafe´s Factory)
Vuoden biisi 2024: Mirella: Timanttei. Säv. ja san. Ilon Adlercreutz, Kim Mannila, Emma Johansson, Mirella Roininen. Kust. HMC Publishing
Kunniapalkinto 2024: Aulis Sallinen
Vuoden raportoija 2024: Heidi Pakarinen



Vastaa