Puheenaihetta olympialaisista: Imane Khelif

Kirjoittajan kuva

By admin

Algerialainen nyrkkeilijä Imane Khelif murtui kyyneliin voitettuaan mitalin Pariisin olympialaisissa sukupuolikohun keskellä

– Emme aio osallistua joskus poliittisesti motivoituihin kulttuurisotiin, totesi Kansainvälisen olympiakomitean presidentti Thomas Bach keskellä kiistaa.

Algerialainen nyrkkeilijä Imane Khelif saavutti mitalin Pariisin olympialaisissa lauantaina tunteikkaassa ottelussa, joka seurasi päiviä kestänyttä tarkkaa valvontaa ja verkkohäirintää, kun väärinkäsitykset hänen sukupuolestaan kärjistyivät laajemmaksi kiistaksi identiteetistä urheilussa.

Khelif kukisti Unkarin Anna Luca Hamorin 5:0 naisten 66-kiloisten sarjan puolivälierässä. Voitto varmisti Khelifille vähintään pronssimitalin, mikä oli hänen toinen voittonsa näissä myrskyisissä olympialaisissa. Unkarin nyrkkeilyliitto ilmoitti aikovansa valittaa ottelusta Kansainväliselle olympiakomitealle, mutta antoi kuitenkin ottelun jatkua.

Khelif kohtasi vastustusta sen jälkeen, kun kielletty Kansainvälinen nyrkkeilyliitto (IBA) väitti, että hän epäonnistui epäspesifisessä kelpoisuustestissä kilpaillakseen viime vuonna kohonneiden testosteronitasojen vuoksi. Hän voitti avausottelunsa Pariisin kisoissa torstaina, kun vastustaja Angela Carini Italiasta hylkäsi ottelun kyynelten saattelemana vain 46 sekunnin jälkeen.

Tämä epätavallinen loppu toimi terävänä kiilana, joka jakoi jo ennestään näkyvää kuilua sukupuoli-identiteetin ja urheilun sääntelyn välillä, saaden kommentteja muun muassa Yhdysvaltain entiseltä presidentiltä Donald Trumpilta ja Harry Potter -kirjailija J.K. Rowlingilta, jotka virheellisesti väittivät Khelifin olevan mies tai transsukupuolinen.

Pariisin kisat, jotka ovat korostaneet inkluusiota ja saaneet aikaan muuta kohua avajaisseremonian drag queen -esityksen vuoksi, ovat saaneet LGBTQ+-ryhmät huolestumaan vihamielisten kommenttien mahdollisista vaaroista heidän yhteisölleen ja naisurheilijoille.

Khelifin voitto oli tunteellinen – hän meni kehän keskelle, heilutti faneilleen, polvistui ja iski kätensä kanveesiin, hymy muuttuen kyyneliksi. Hän poistui kehästä halatakseen valmentajiaan, kun hänen faninsa raikuivat, ja hän itki syleilyn aikana ja poistuessaan kehästä.

Kansainvälisen olympiakomitean presidentti Thomas Bach puolusti lauantaina Khelifiä ja taiwanilaista nyrkkeilijää Lin Yu-tingiä. Khelif ja Lin suljettiin kilpailusta viime vuoden maailmanmestaruuskilpailujen puolivälissä, kun IBA, entinen olympianyrkkeilyn hallintoelin, väitti heidän epäonnistuneen kelpoisuustesteissä.

Molemmat olivat kilpailleet IBAtapahtumissa vuosia ilman ongelmia, ja Venäjän hallitsema elin, joka on kohdannut vuosien ajan yhteenottoja KOKkanssa tuomarointiskandaalien, johtamispäätösten ja taloudellisten ongelmien vuoksi, on kieltäytynyt antamasta tietoja testeistä, mikä korostaa sen läpinäkyvyyden puutetta lähes kaikissa sen toimissa, erityisesti viime vuosina.

– Olkaamme hyvin selkeitä tässä: puhumme naisten nyrkkeilystä, Bach sanoi lauantaina.

– Meillä on kaksi nyrkkeilijää, jotka ovat syntyneet naisena, kasvaneet naisena, joilla on passi naisena ja jotka ovat kilpailleet vuosia naisina. Ja tämä on selkeä määritelmä naisesta. Heidän naisena olemisestaan ei ole koskaan ollut epäilystä.

IBA, jonka johdossa on Venäjän presidentti Vladimir Putinin tuttu, diskvalifioi Khelifin viime vuonna, mutta ei ole julkaissut lisätietoja testeistä, kutsuen prosessia luottamukselliseksi. Se kohtasi ennennäkemättömän rangaistuksen, kun se kiellettiin osallistumasta olympialaisiin vuonna 2019 vuosien kiistojen jälkeen KOKkanssa.

– Se, mitä nyt näemme, on, että jotkut haluavat omistaa määritelmän siitä, kuka on nainen. Ja siinä voin vain kutsua heitä esittämään tieteeseen perustuvan uuden määritelmän siitä, kuka on nainen, ja miten joku, joka on syntynyt, kasvanut, kilpaillut ja jolla on passi naisena, ei voisi olla nainen?

– Jos he tulevat esittämään jotain, olemme valmiita kuuntelemaan, Bach lisäsi. Olemme valmiita tarkastelemaan asiaa, mutta emme aio osallistua joskus poliittisesti motivoituihin kulttuurisotiin.

Lauantaina Khelif taisteli aggressiivisesti ensimmäisestä kellon soitosta lähtien, napauttaen terävän vasemman suoran samalla, kun ottelijat kiertelivät kehää. Hänen faninsa huusivat hänen etunimeään toistuvasti ensimmäisen erän puolivälissä, ja hän hypähti eteenpäin heittääkseen yhdistelmän iskuja.

Uupuneet ottelijat jakoivat puolivillaisen halauksen kellon jälkeen, mutta koskettivat nyrkkejään ja vaihtoivat hymyjä juuri ennen tuomion julistamista. He koskettivat käsiään jälleen, kun Khelif piti köysiä alhaalla, jotta Hamori voisi poistua kehästä perinteisen nyrkkeilyn urheiluhengen eleenä.

Khelif, joka epäonnistui saavuttamaan mitalin Tokion kisoissa vuonna 2021, kohtaa Thaimaan Janjaem Suwannaphengin 66-kiloisten semifinaalissa tiistaina Roland Garrosilla. Suwannpheng, joka saavutti hopeamitalin viime vuoden maailmanmestaruuskilpailuissa, yllätti olympiakultamitalisti Busenaz Surmenelin vain muutama minuutti ennen Khelifin voittoa.

Lin, joka on myös kaksinkertainen olympiakävijä, varmistaisi ensimmäisen mitalinsa sunnuntaina, jos hän voittaa Bulgarian Svetlana Stanevan. Lin voitti avausottelunsa perjantaina mukavasti Uzbekistanin Sitora Turdibekovaa vastaan.

Huolimatta tarkkailusta sekä Khelif että Lin ovat saaneet vain kannustusta yleisöltä North Paris Arenalla.

”Mitä tässä yhteydessä sosiaalisessa mediassa tapahtuu, kaiken tämän vihapuheen, aggression ja hyväksikäytön myötä, ja jota ruokitaan tällä agendalla, on täysin tuomittavaa”, Bach sanoi.

Pariisin olympialaisten nyrkkeilyturnauksen vähennetty osallistujamäärä – joka on pienin vuodesta 1956 – tarkoittaa, että monet ottelijat voivat varmistaa mitalit vain kahdella voitolla. Nyrkkeilyssä jaetaan kaksi pronssimitalia jokaisessa painoluokassa, mikä tarkoittaa, että jokainen semifinalisti saa mitalin.

Olympialaji saavutti sukupuolten välisen tasa-arvon ensimmäistä kertaa Pariisissa, kutsuen 124 miestä ja 124 naista vain 12 vuotta sen jälkeen, kun naisten nyrkkeily teki olympiadebyyttinsä.



Vastaa