Helena, 44, elää 1 250 euroa yli varojensa joka kuukausi – Raharemontti ratkoo talousahdinkoon ajautuneita

Kirjoittajan kuva

By admin

Raharemontti alkaa Nelosella ja Ruudussa tiistaina 10. syyskuuta! Pohjoismaissa jättisuosion saaneeseen Lyxfällan-formaattiin perustuvassa ohjelmassa ratkotaan talousahdinkoon ajautuneiden osallistujien vakavia rahahuolia.

Raharemontissa nähdään erilaisista syistä rahatilanteensa kanssa kamppailevia työssäkäyviä henkilöitä ja perheitä eri puolilta Suomea. Osallistujia yhdistää se, että he ovat viimein päättäneet tarttua härkää sarvista ja ryhtyä oman taloutensa – ja samalla elämänsä – hallitsijoiksi.

Raharemontin juontajana nähdään valovoimainen Jaana Pelkonen, talouden asiantuntijana toimii Someron Säästöpankin pankinjohtaja Joni Rintamaa. Yhdessä he käynnistävät talousahdinkoon ajautuneiden osallistujien elämässä vaiheen, jossa rahahuolet on viimein mahdollista selättää.

Ohjelma toteutetaan yhteistyössä Säästöpankkiryhmän kanssa.

Ensimmäisessä jaksossa selvitetään helsinkiläisen Helenan, 44, rahaongelmia. Tuottajana työskentelevä Helena on tottunut työssään tekemään budjetteja ja pysymään niissä. Omassa elämässään tilanne on kuitenkin aivan toisenlainen.

Helenan velkaantuminen alkoi opiskeluaikoina, kun hän otti monen muun opiskelijan tavoin opintolainaa. Opintolaina tuli maksuun opintojen päätyttyä. Helena työskenteli matalapalkkaisessa työssä matkaoppaana. Töiden jälkeen oli kivaa käydä ulkona työkavereiden kanssa, ja Helena alkoi ottaa pikavippejä.

Se oli pikavipistä toiseen. Aina piti ottaa uusi pikavippi, jotta sai maksettua edelliset. Sitten ei vaan saanut enää laskuja maksettua, Helena kertoo.

Ulosottoon meni koko seitsemän vuoden opintolaina, siihen päälle kaikki pikavipit. Helena maksoi ulosottoa monta vuotta. Hän sai maksettua velat pois, mutta luottotietojen takaisin saamisen jälkeen tilanne huononi räjähdysmäisesti. Helenalla on muun muassa kolme luottokorttia, joiden yhteismaksimilimiitti on 8 800 euroa. Käytettynä on 8 000 euroa.

Homma lähti aivan lapasesta. En ollut koskaan ajatellut olevani sellainen, että kävelen vain kauppaan ja ostan viiden tuhannen euron Tempur-sängyn velaksi. Niin siinä vain kävi. Allekirjoitin sopimuksen samana päivänä kun luottotietoni tulivat takaisin. Samana päivänä menin myös autoliikkeeseen ja otin liesing-auton. Sitten olen ostanut vaatteita luotolle, tilannut Woltista ruoaa luotolle, ostanut astianpesukoneen, pyykinpesukoneen, puhelimia, elektroniikkaa, robotti-imurin, Helena listaa.

Helenan nettotulot ovat kuukaudessa 2 750 euroa.

Joni Rintamaa käy Helenan kanssa läpi tämän tulojen ja menojen epätasapainon. Pelkästään luottokorttien kuluihin menee joka kuukausi 1 100 euroa. Kaikkineen Helenan nettotuloihin verrattuna ylikulutusta kuukaudessa on 1 250 euroa.

Kun vertaa tuota nettotuloihisi, se on aika paljon, Joni toteaa.

Raharemontti Nelosella ja Ruudussa tiistaisin klo 20.

VIDEO: Helena, 44, kuluttaa kuukausittain 1250 e yli varojensa – ”Kun sain luottotiedot takaisin, homma lähti ihan lapasesta!”



Vastaa