Maggie Smithin poismeno: Suuri tähti on poissa

Kirjoittajan kuva

By Lena

Eilen, 27. syyskuuta 2024, saimme suru-uutisen: brittiläinen näyttelijälegenda Dame Maggie Smith on kuollut. Hän oli 89-vuotias ja jätti jälkeensä uskomattoman perinnön, joka ulottuu vuosikymmenien mittaiseen uraan teatterissa, elokuvissa ja televisiossa. Smith tunnettiin erityisesti monista ikonisista rooleistaan, joista Harry Potter -elokuvien professori Minerva McGonagall on kenties rakastetuin.

Maggie Smithin merkittävä ura

Maggie Smithin ura alkoi 1950-luvun alussa teatterissa, ja jo varhain hänestä tuli yksi Britannian arvostetuimmista näyttelijöistä. Hänen lahjakkuutensa ja karismansa loistivat erityisesti Shakespeare-näytelmissä. Maggie Smith työskenteli Royal National Theatressa, missä hän esiintyi muun muassa klassikkoroolissa Desdemonana Othellossa. Näyttelijän monipuolisuus antoi hänelle kyvyn tulkita yhtä lailla vakavia draamarooleja kuin kepeitä komediarooleja.

Maggie Smith siirtyi elokuvien pariin 1960-luvulla, ja hänen kansainvälinen läpimurtonsa tapahtui vuonna 1969 elokuvassa The Prime of Miss Jean Brodie, josta hän voitti ensimmäisen Oscar-palkintonsa parhaasta naispääosasta. Hänen roolinsa eksentrisenä opettajana, joka inspiroi ja samalla sekoittaa oppilaidensa elämää, on edelleen yksi hänen ikimuistoisimmista. Toisen Oscarinsa Smith voitti parhaasta naissivuosasta vuonna 1978 elokuvasta California Suite, jossa hänen koominen ajoituksensa ja läsnäolonsa vakuuttivat niin yleisön kuin kriitikot.

Smith jatkoi uraansa menestyksekkäästi seuraavilla vuosikymmenillä, ja häntä nähtiin niin brittiläisissä kuin kansainvälisissä tuotannoissa. Televisiokatsojille hän tuli tutuksi 2000-luvulla myös roolistaan Downton Abbeyn aristokraattisena, mutta terävänä Violet Crawleyna, josta hän sai lukuisia palkintoja, mukaan lukien kolme Emmyä.

Ikoninen rooli Harry Potter -elokuvissa

Vaikka Maggie Smithin ura oli jo kukoistanut vuosikymmeniä, uusi sukupolvi rakastui häneen erityisesti Harry Potter -elokuvien myötä. Hänen roolinsa ankarana, mutta oikeudenmukaisena professori Minerva McGonagallina teki hänestä rakastetun hahmon miljoonille katsojille ympäri maailmaa. Smith toi hahmoon elegantin auktoriteetin, joka kätki taakseen lämminhenkisen huumorin ja aidon välittämisen oppilaita kohtaan. Hän onnistui vangitsemaan professori McGonagallin olemuksen täydellisesti – hahmon, joka yhtä aikaa vaati paljon mutta oli aina tukena, kun sitä tarvittiin.

Yksi ikimuistoisimmista kohtauksista on neljännestä elokuvasta Harry Potter ja liekehtivä pikari, jossa McGonagall opettaa oppilaita tanssimaan Yule Ball -juhlia varten. Tämä kohtaus kiteyttää hahmon tasapainon tiukan kurin ja huolehtivan äidillisen otteen välillä – rooli, joka on jättänyt lähtemättömän jäljen Potter-fanien sydämiin.

Palkinnot ja tunnustukset

Maggie Smithin huikeaa uraa on juhlistettu lukuisilla palkinnoilla ja kunnianosoituksilla. Hän on voittanut kaksi Oscar-palkintoa, neljä Bafta-palkintoa, kolme Emmy-palkintoa sekä Tony-palkinnon. Häntä on kiitetty erityisesti kyvystään siirtyä saumattomasti teatterin, elokuvan ja television maailmojen välillä, ja hänen monipuolisuutensa on tehnyt hänestä yhden kaikkien aikojen merkittävimmistä näyttelijöistä.

Vuonna 1990 Smithistä tehtiin Dame Commander of the Order of the British Empire (DBE) hänen ansioistaan taiteen saralla. Hänen perintönsä Britanniassa ja ympäri maailman säilyy varmasti vielä pitkään.

Harry Potter -tähtien reaktiot Maggie Smithin kuolemaan

Maggie Smithin poismeno on herättänyt laajaa surua erityisesti Harry Potter -yhteisössä, jossa hän oli keskeinen hahmo vuosien ajan. Useat elokuvasarjan tähdet jakoivat sosiaalisessa mediassa koskettavia muistoja ja kunnianosoituksia Smithille.

Bonnie Wright, joka näytteli Ginny Weasleytä, kirjoitti: ”Rakas ja arvostettu Rohkelikon tuvan johtajamme ❤️ Sinua tulee olemaan niin ikävä Harry Potter -yhteisössä. Suosikkikohtaukseni Maggien kanssa oli, kun opettelimme kaikki tanssimaan joulutanssia varten. Hän toi täydellisesti esiin McGonagallin luonteenomaisen nokkeluuden ja rakastavan huolenpidon. Hän piti Rohkelikot varpaillaan. Syvimmät osanottoni Maggien perheelle tänä aikana.”

Tom Felton, joka esitti Draco Malfoyta, kertoi olevansa ”syvästi surullinen herätessään uutiseen Maggien poismenosta. Ei yksinkertaisesti ollut ketään hänen kaltaistaan. Kiitos, että pidit meistä huolta kirjaimellisesti alusta asti. Kiitos, ettet saanut minua potkituksi pois kuvauksista, kun en voinut lopettaa kikattamista muodonmuutosoppitunnillasi. Kiitos, että näytit meille tietä. Nostakaa sauvamme x.”

Rupert Grint, joka näytteli Ron Weasleytä, jakoi sydäntäsärkevän viestin: ”Murtunut sydän kuullessani Maggien poismenosta. Hän oli niin erityinen, aina hulvaton ja aina ystävällinen. Olen uskomattoman onnekas, että sain jakaa kuvauspaikan hänen kanssaan, ja erityisesti onnekas, että sain jakaa tanssin. Kaipaan sinua Maggie. Lähetän kaiken rakkauteni hänen perheelleen.”

Emma Watson, joka esitti Hermione Grangeria, pohti Smithin merkitystä vuosien varrella: ”Kun olin nuorempi, minulla ei ollut aavistustakaan Maggien legendasta – naisesta, jonka kanssa olin onnekas saadessani jakaa tilaa. Vasta aikuistuttuani olen oppinut arvostamaan, että sain jakaa ruudun todellisen suuruuden määritelmän kanssa.”

Maggie Smithin poismeno on suuri menetys niin elokuva- kuin teatterimaailmalle. Hän jätti jälkeensä perinnön, joka jatkuu sukupolvesta toiseen, ja hänen työnsä on koskettanut lukemattomia ihmisiä ympäri maailman.



2 kommenttia artikkeliin ”Maggie Smithin poismeno: Suuri tähti on poissa”

Vastaa