Älykoti – Tulevaisuuden asumisen trendi saatavilla jo nyt

Kirjoittajan kuva

By admin

Älykoti on koti, joka mukautuu asukkaidensa elämäntyyliin älyteknologian avulla. Kun saavut kotiin, valot syttyvät automaattisesti, ja aamuisin heräät tuoreen kahvin tuoksuun kahvinkeittimen käynnistyttyä itsestään. Älykodin ansiosta voit myös olla varma, ettei silitysrauta ole jäänyt päälle tai että koti on imuroitu poissa ollessasi. Älykotijärjestelmät tekevät elämästä paitsi mukavampaa, myös turvallisempaa ja tehokkaampaa.

Tunnettuja älykotituotteita valmistavia brändejä ovat esimerkiksi Philips, Google Home, D-Link, Xiaomi, Netatmo, Aeotec ja Tado. Nämä yritykset tarjoavat laajan valikoiman ratkaisuja, jotka helpottavat arkea ja tuovat lisäominaisuuksia kotiisi.

Aloita älykodin rakentaminen

Älykodin rakentaminen voi alkaa pienistä ja edullisista hankinnoista. Aloitus voi tapahtua esimerkiksi Wi-Fi-verkkoon liitettävien laitteiden, kuten älyvalojen tai -pistorasioiden avulla. Nämä ensimmäiset askeleet tarjoavat helpon tavan tutustua älykodin mahdollisuuksiin. Myöhemmin voit laajentaa järjestelmääsi esimerkiksi Z-Wave-tekniikkaa hyödyntäen, joka mahdollistaa laitteiden yhdistämisen keskitettyyn älykodin keskusyksikköön.

Älykodin laitteet voivat kommunikoida keskenään, luoden älykkäitä toimintoja, jotka helpottavat arkea. Voit laajentaa ja päivittää älykotiasi vähitellen, lisäämällä uusia ominaisuuksia ja laitteita.

Älykäs valaistus

Älykäs valaistus on suosittu ensimmäinen askel älykodin rakentamisessa. Älyvaloilla voi helposti säädellä kodin valaistusta ja luoda erilaisia tunnelmia. Esimerkiksi Philips Hue tarjoaa monipuolisia älyvalaistusratkaisuja, jotka soveltuvat eri lamppukantoihin ja tarjoavat laajan värisävyjen kirjon. Älyvalot voidaan myös yhdistää automatisointipalveluihin, kuten IFTTT, jolloin valaistusta voidaan ohjata automaattisesti.

Smart home turvallisuus

Älykodin turvallisuus voidaan taata esimerkiksi kameroilla, sensoreilla ja hälytysjärjestelmillä. Tuotteita valmistavat muun muassa Ring ja Danalock, jotka tarjoavat laajan valikoiman älykkäitä turvaratkaisuja. Älykotisi voit valvoa etänä, ja esimerkiksi älyovikellojen ja -lukkojen avulla voit hallita kotisi turvallisuutta suoraan puhelimestasi. Älypalohälytin varoittaa sinua mahdollisista vaaratilanteista myös silloin, kun et ole kotona.

Muut älytuotteet

Markkinoilta löytyy lukuisia muita älytuotteita, jotka tekevät arjesta sujuvampaa. Esimerkkeinä ovat sadevesimittarit, ikkuna-anturit, vesianturit ja älysireenit. Vanhemmat laitteet voidaan päivittää älylaitteiksi älypistorasioiden avulla. Nämä pistorasiat mahdollistavat laitteiden etäohjauksen ja antavat tietoa niiden energiankulutuksesta.

Smart home alustat

Kun älykodin laitteet on hankittu, tarvitset keskuksen niiden hallintaan. Vaihtoehtoina ovat esimerkiksi Apple HomeKit, Google Assistant ja Amazon Alexa. Nämä alustat yhdistävät älylaitteesi yhteen järjestelmään, helpottaen niiden hallintaa.Vastaa