Feikkiä vai rakkautta? – uusi sarja saa rajuja mielipiteitä ihmisten mielenterveydellä leikkimisestä

Kirjoittajan kuva

By Liisanna

Espanjalainen ja vain kahdeksan osainen Feikkiä vai rakkautta-niminen kilpailusarja on jopa Netflix:ssä laitettu kategoriaan ”skandaalinkäryinen, kuuma” – mistä tässä on oikein kyse? Vuonna 2023 ilmestynyt espanjalainen sarja kauhistuttaa ja järkyttää katsojia. Mielenkiintoinen idea, kyllä. Mutta olen myös törmännyt kommentteihin, joissa ollaan huolissaan formaattiin osallistuneiden kilpailijoiden henkisestä hyvinvoinnista.

Mikä on kilpailun idea?

Ohjelman juoni on selvittää onko oma ja kumppanisi rakkaus totta vai tarua, onko luottamus kumppaniisi kunnossa ja mitä uskot kumppanisi tehneen? Viisi erilaista pariskuntaa osallistuu kilpailuun, heidät erotetaan eri huviloille. Jokaisesta parista siis toinen osapuoli huvilalla nimeltään Mars ja toinen Venus-nimiselle huvilalle. Niinkuin kaikille tutussa formaatissa Temptation Islandissa, mutta tässä sukupuolella ei ole väliä – toteutetaan vaan raaka kahtiajako, jossa osa pariskuntien miehistä ja naisista menevät samalle huvilalle. Eikä sieltä sinkkuja puutu, sillä jokaisella huvilalla on kymmenen sinkkua testaamassa varattujen suhteita.

On juhlia, alkoholia aamusta asti. Jokaisella varatulla oma makuuhuone, mihin jo ohjelman alussa eksyy myös sinkut tekemään vaikka mitä – vai eksyykö sittenkään? Tämän kilpailun suurin käänne on se, mikä tästä tekee todella myrkyllisen ja raakaa. Nykyaikaisella ja uskomattomalla tekoälyllä on skannattu kilpailijoiden kasvot todella tarkasti: ilmeet, piirteet. Vain sen takia, jotta luottamusta voidaan testata äärimmäisellä ja sairaalla tavalla. Kilpailussa tutuksi tulee valkoinen huone, jossa varatut näkevät kumppanistaan videoita, videot voivat olla joko aitoja tai sitten näyteltyjä, joihin on skannattu oman kumppanin kasvot ja ilmeisesti myös vartalo.

Varattujen tehtävä tässä mielenterveyttä ja parisuhdetta riepottelevassa huoneessa on siis päättää, onko kumppanista nähdyt videot totta vai tarua – aitoja vai syväväärennöksiä eli näyteltyjä. Se on uskomattoman hankalaa, sillä itse ohjelmaa katsoessani, en nähnyt mitään eroavaisuuksia – tekoäly on siis ottanut huomattavan harppauksen maailmassamme eteenpäin. Finaalissa selviää, mikä pari luotti toisiinsa eniten ja arvasi oikein videoiden kohdalla – se pari voittaa lopulta rahapalkinnon.

Kilpailevat pariskunnat – tutustutaan hieman

Jokainen pariskunta oli todella erilainen, osalla taustalla pidempi menneisyys yhdessä ja osalla suhde oli kestänyt vasta vuoden. Lähtökohdat luottamukselle oli myös huomattavissa, sillä jo ensimmäisessä jaksossa nähtiin epäilyjä sekä pelkoa siitä, osaako oma kumppani käyttäytyä toisella huvilalla.

Ulkonäön puolesta hyvältä näyttävät jokainen yksilö, mutta myös pariskuntien yhteensopivuus on hieman eri luokkaa kuin normaalisti voisi olla. Jokaisella osallistujalla olikin niin sanottua vientiä omalla huvilalla – mutta oliko sekään lopulta aitoa? Sinkkujen tehtävää formaatissa miettien ei välttämättä ollut.

Isa & Rubén

Normaalin ja varman oloinen pariskunta, mielestäni aikuismaisia molemmat. Molemmat olivat suhteellisen rauhallisia ja luottivat toisiinsa, mutta kyllä murtumisia nähtiin myös tämän pariskunnan uskossa ja matkassa.

Molemmat tutustuivat avoimesti sinkkuihin, se oli kylläkin hieman varovaisempaa muihin varattuihin verrattuna. He olivat neljän parhaan joukossa ainoa pariskunta, joka myönsi rakkautensa olevan todellista. Viimeisten päivitysten mukaan, ei ole kuitenkaan selvää ovatko he vielä yhdessä vai eivät.

https://www.instagram.com/p/CuVFlgtMK0Z/?utm_source=ig_embed&ig_rid=aaf8db9e-4d30-4919-b3c4-d9ddd5609033

Paula & Javi

Epäilyksiä alusta asti ja ikävän sävyistä puhetta – jälleennäkeminen erossa olon jälkeen ei ollut kovin iloinen. Paula viihtyi yhden huvilalla olleen sinkun kanssa ja käyttäytyi kiusoittelevasti tätä kohtaan. Myös Javi oli avoin tutustumaan sinkkunaisiin, mutta se ei mielestäni ollut tajuntaa räjäyttävää.

Javi uskoi enemmän todelliseen rakkauteen, mutta Paula oli asioista eri mieltä. Siinä hetkessä tilanne eskaloitui eroamiseen asti, eikä se ilmeisesti paremmaksi päin enää mennyt, ovat läsnä toistensa sosiaalisessa mediassa eli väleissä ainakin ovat.

Gabriela & Ángel

Myrskyisä ja raju matka kilpailussa, videot olivat sydäntä särkeviä. Gabriela oli avoin tutustumaan sinkkumiehiin ja Ángel todella avoin – paljon suutelua ja puheita siihen sävyyn, kuinka tietyn sinkkunaisen kanssa viihtyi. Itse en olisi sietänyt ihan noin paljoa.

Ángel uskoi heidän rakkauden olleen todellista, kun taas Gabriela kielsi asian. Heidän suhteestaan ohjelman jälkeen ei ole tietoa, ilmeisesti väleissä ainakin ovat.

Aida & Manuel

Heidän matkansa kilpailussa oli todella hankala ja raaka – Aida viihtyi todella paljon yhdessä yhden huvilalla olleen sinkun kanssa ja tuli hänestä jopa mustasukkaiseksi sekä itkuiseksi sinkun edes jutellessa toiselle naiselle. Manuel ei tästä pitänyt, hän oli mielestäni hieman hillitympi.

Molemmat kokivat rakkautensa olleen epäaitoa. Parisuhde koki luottamuksen ja läheisyyden ongelmia. He eivät seuraa toisiaan enää edes sosiaalisessa mediassa, mikä ei mielestäni kerro hirveän hyvää kaksion tämän hetkisestä tilanteesta.

https://www.instagram.com/p/CuVCbpQr0S4/?img_index=1

Alejandro & Ramón

Matka oli tälle pariskunnalle todella raskas, miehet olivat murtuneita toisistaan näkemistään videoista – se saikin heidät päättämään kilpailun jo odotettua aikaisemmin. Molemmat tutustuivat sinkkuihin ja puhuivat omasta suhteestaan avoimesti, mutta toinen hieman enemmän.

Pariskunta teki haasteista huolimatta sovinnon ja olivat avoimia jatkamaan suhdettaan. Alejandron Instagramista päätellen kaksikko piti yhtä jonkin aikaa ohjelman jälkeen, mutta hetkeen ei ole yhteisiä päivityksiä kullan kanssa tullut – ovatko he vielä yhdessä vai eivät?

Mitä mieltä olen?

Tällainen kilpailu ei mielestäni ole hyväntahtoista eikä tervettä siihen osallistuneille. En yhtään ihmettele, miksi jotkut ovat kommentoineet ohjelman voineen aiheuttaa osallistujille jopa mielenterveyteen liittyviä ongelmia, sillä itse en tällaista kestäisi. Katsojille ohjelma on varmasti parasta viihdettä, mutta ehkä hieman liian yliampuva sekä väkisin keksitty.

Tässä on kuitenkin pelissä osallistujien oikeat tunteen ja heidän elämänsä, varmasti osa pareista näki, miten toinen oikeasti saattaa käyttäytyä. Mielestäni he näkivät sen kuitenkin väärällä tavalla. Ymmärrän kyllä, että näin voidaan testata toisen luottamista, mutta liian rajulla tavalla. Huijataan osallistujia videoilla, joihin on tekoälyn avulla muokattu oma kumppani pettämispuuhissa? Ei kivaa. Mielestäni ohjelma voisi jäädä tuohon yhteen kauteen, sillä on todella julmaa.

Ensimmäisessä jaksossa osallistujille näytettiin epäaitoja videoita ja he olivat täysin rikki. Vasta sen jälkeen ohjelman juontaja Raquel Sánchez Silva kertoi, että se ei välttämättä ollut totta vaan tekoälyllä on kopeloitu videot näyttämään aidoilta. Olivatko kilpailijat siis edes tietoisia tästä käänteestä? Jos itse olisin, niin en tähän kyllä mukaan lähtisi.

Jotkut tämän tyyppisistä ohjelmista pitävät todella, mutta minulla on tuomio: Ei jatkoon!Vastaa