Henkiinjääneet – The 100

Kirjoittajan kuva

By admin

Oletko katsonut silloin kun tämä ilmestyi, tai nyt myöhemmin NetFlixiltä. Henkiinjäänet, eli kuuden kauden mittainen sarja tulevaisuuden maapallosta, missä joukko ihmisiä elää avaruusasemalla, jonka ilma on loppumassa.

Sarja perustuu vuonna 2013 Kass Morganin aloittamaan kirjasarjaan ja se sai vuonna 2015 Saturn-palkinnon parhaasta nuorten tv-sarjasta. Sen tarkemmin itse sarjasta ja sen sisällöstä, mutta kaikki alkaa siitä kun ihmiskunta on ollut noin sata vuotta avaruudessa. Eloonjääneet ihmiset asuvat avaruusasemassa, jota kutsutaan Arkiksi. Arkki on yhdistelmä eri maiden rakentamia omia avaruusasemia, mutta sen koko sisäinen toiminta on erilaista kuin maapallolla. Esimerkiksi rikoksista ihminen tuomitaan kuolemaan, ja lähetetään avaruuten ”float”. Avaruusasema on kuitenkin tullut elinikänsä päähän ja alle 18-vuotiaat nuorisorikolliset läheteään avaruusasemalta maahan, näiden 100 nuoren avulla avaruusasema haluaa tietää, onko maa jo asumiskelpoinen ydinsodan jälkeen.

Kirjasarjaa muuten markkinoitiin lauseella: The Hunger Games meets Lost in this spectacular new series, mikä kuvaakin tv-sarjaa varsin osuvasti. Sillä sekä avaruudessa, että sittemmin maan päällä, resurssipula on alata ihmisiä vaivaava olotila.

Sarjassa nähdään pääosissa mm. Eliza Taylor, joka näyttelee nuorta Clarke Griffiniä, elokuvan lääkäri Abigal ”Abby ” Griffinin tytärtä, jota näyttelee Paige Turco. Sarjassa nähdään paljon muitankin tuttuja näyttelijöitä ja sarja etenee vauhdilla tapahtumasta toiseen.

Sarja sopii niille, jotka tykkäävät Mad Max tyyppisistä elokuvista, avaruus- ja scifi elokuvista, ja jaksavat katsoa useamman kauden samaa sarjaan. Jokainen kausi koostuu selkeästä kokonaisuudesta. Esimerkiksi ensimmäinen kausi on paljon sitä, mitä avaruusasemalla tapahtuu, sarjan hahmoihin tutustumista ja eri hahmojen välisiä suhteita.

Sarja on varsin väkivaltainen, mutta myös erilaiset ihmissuhteet nousevat esille ja se, kuinka vaikea ihmisten on luottaa toisiin, varsinkin jos kulttuuripohja on erilainen. Sarjassa on paljon hyvää, ja vain vähän huonompaa sisältöä. Asioita ei kuitenkaan tässäkään sarjassa pidä ajatella aivan kovimman realistiikan ja faktojen kautta, vaan sarja on kuitenkin viihdettä. Hyvää viihdettä.

Sarja alkaa siis avaruudesta ja nopeasti käy ilmi, että tavalla tai toisella ihmisten eloonjäämisen ainoa mahdollisuus on paluu maapallolle. Maapallolla oli kuitenkin sata vuotta sitten ydinsota, ja paluun ei pitäisi vielä olla välttämättä mahdollista – joten avaruusasemaa johtava Kansleri Jaha neuvostoineen päättää lähettää sata nuorisorikollista maan päälle kokeilemaan voiko siellä asua. Jokaiselle nuorelle asennetaan ranteeseen seurantaranneke, joka kertoo takaisin avaruusasemalla, miten nuorilla menee. Nuoret kuitenkin aika nopeasti alkavat kapinoida avaruusasemaa vastaan, aivan kuten olivat tehneet itse asemallakin, ja nuoret irroittavat seurantalaitteet – näin avaruusasemalla ei olla varmoja, ovatko nuoret kuolleeet, vai onko jotain muuta tapahtunut.

Suosittelemme sarjaa sellaisille, jotka eivät ole tosikkoja ja jotka katsovat viihteellisiä tv-sarjoja, joissa sota on alati lähellä, eikä koskaan voi olla täysin varma, kuka on kenenkin puolella.

.. 7.kausi on tulossa…Vastaa