Klassikon comeback! Legendaarinen Levyraati alkaa MTV:llä 20. tammikuuta – tässä ovat vakioraatilaiset!

Kirjoittajan kuva

By admin

Comebackin tekevässä Levyraadissa musiikkiin intohimoisesti ja avoimin mielin suhtautuvat raatilaiset kuuntelevat kotimaiset ja ulkomaiset kappaleet ja pisteyttävät ne yhdestä kymmeneen. Jenni Pääskysaaren luotsaaman klassikon vakiojäseninä nähdään Lina Schiffer, Asko Kallonen, Mikko Kosonen ja Väinö Karjalainen.

levyraati2023940_vaaka.jpg

Legendaarinen Levyraati tekee paluun MTV:n lauantai-iltoihin 20.1. alkaen ja panee joka viikko tunnin ajan tuoretta musiikkia paremmuusjärjestykseen. Musiikkiin intohimoisesti ja avoimin mielin suhtautuvat levyraatilaiset kuuntelevat uusia kappaleita ja pisteyttävät ne yhdestä kymmeneen. Katsojat näkevät kappaleiden musiikkivideot, mutta raatilaiset kuulevat vain biisin. Lopuksi julistetaan voittaja, eli eniten pisteitä kerännyt viikon paras kappale. 

Uusi Levyraati on kaikessa yksinkertaisuudessaan kunnianosoitus klassikolle aina pöydän muotoa myöden. Levyraadissa puhetta johtaa ja kappaleet valitsee useita musiikkiohjelmia käsikirjoittanut ja luotsannut toimittaja Jenni Pääskysaari, jonka puoli armottomana musadiggarina on monelle ehkä tuntematon.

jenni-paaskysaari.jpg

”Enpä olisi yhdeksänvuotiaana uskonut, että vaikka en päässyt musaluokalle, tulisin joskus liidaamaan legendaarista Levyraatia. Raadin puheenjohtajuus ja kuunneltavien kappaleiden valitseminen ovat iso ilo ja kunnia”, puheenjohtajan paikasta otettu ja onnellinen Pääskysaari kertoo.

”Musiikki on aina ollut elimellinen osa minua ja elämääni. Nyt saan kuunnella sitä myös työkseni, ja tarjoilla raatilaisille ja katsojille tuoretta kotimaista ja ulkomaista musiikkia laajalla skaalalla. Tuntuu vähän liian hyvältä ollakseen totta. Uskon, että tällaisina myrskyisinä aikoina tarvitsemme musiikin eheyttävää ja parantavaa voimaa. Parhaimmillaan musiikki sujahtaa sinne, minne sanat eivät enää yllä.”

levyraati-5.jpg

VIISIHENKINEN RAATI


Ohjelman pääroolissa on musiikki ja sen tekijät, jotka antavat teoksensa puolueettoman raadin arvioitavaksi klassikkoa kunnioittavassa ympäristössä. Pääskysaaren luotsaama viisihenkinen raati koostuu vakiojäsenistä sekä viikoittain vaihtuvista vieraista, joista osa on julkisuudesta tuttuja ja osa ei. Kuka tahansa voi päästä Levyraadin arvovaltaiseksi jäseneksi, kunhan osaa pysähtyä hetkeksi kuuntelemaan ja kertomaan rehellisesti mielipiteensä. Haku raatilaiseksi on avoinna joulukuun ajan, joten vielä ehdit ilmiantaa ystäväsi, tuttavasi tai työkaverisi, tai hakea itse mukaan ohjelmaan täällä.

Levyraadin vakiojäseninä nähdään musiikkialan vaikuttaja Asko Kallonen, dj, näyttelijä ja radiojuontaja Lina Schiffer, kitaristi Mikko Kosonen sekä muusikko ja tuottaja Väinö Karjalainen. Jokainen heistä suhtautuu pestiin kunnioituksella, mutta avoimin mielin omana itsenään. Odotukset tulevaa kohtaan ovat suuret myös vakioraatilaisilla.  

”En varsinaisesti oikein osaa odottaa mitään, vaan lähden avoimin mielin kuuntelemaan musiikkia, jota on tarjolla. On kiinnostavaa nähdä miltä se kuulostaa näissä olosuhteissa, koska musiikin kuunteluun ja kuuntelijaan vaikuttaa aina se konteksti, missä kuunnellaan. Toivon, että voisin suhtautua avoimin korvin kaikkeen kuulemaani ja kertoa miltä se minusta kulloinkin tuntuu.” 
Asko Kallonen

”Levyraati herättää minussa kaukaista huminaa jyräkaudelta – ei vaan – suurta kunnioitusta ja ihailua. Vaikka en sarjaa ole vauvana katsonutkaan, on se käsitteenä ihan instituutio itsessään. En ole myöskään Levyraadin ensimmäinen Li(i)na, niin tässä on tietty legacy ylläpidettävänä.”
Lina Schiffer

”Raatilaisuus Levyraadissa on kiehtovaa ja toki myös jännittävää, sillä tiedostan arvioivani myös kollegojeni ja ystävieni työtä ja taidetta. Samalla odotan innolla altistuvani uudelle musiikille sekä muiden raatilaisten näkökulmille.”
Mikko Kosonen

”Levyraatihan on lähes ikoninen osa suomalaista tv-historiaa. Itse olen liian nuori, että olisin päässyt seuraamaan ohjelmaa televisiosta, mutta levyraati käsitteenä on minulle varsin tuttu. On suuri ilo päästä osaksi tätä ohjelmaa ja pyrin suoriutumaan tästä kunniatehtävästä mahdollisimman hyvin. Onneksi levyraadeissa ei koskaan ole oikeita tai vääriä vastauksia. On mahtavaa päästä kuuntelemaan ennakkoluulottomasti laajaa kattausta uutta musiikkia yhdessä muiden mahtavien raatilaisten sekä kotikatsojien kanssa.”
Väinö Karjalainen 

TUTUSTU LEVYRAADIN VAKIOJÄSENIIN:

levyraati2023lina0521_vaaka.jpg

LINA SCHIFFER

Lina Schiffer on suomalais-italialainen DJ ja radiojuontaja, joka luotsaa yhdessä Taika Mannilan kanssa DREAM-radio-ohjelmaa (YleX) ja samannimistä dj-duoa. Lina opiskelee parhaillaan näyttelijäntaidetta neljättä vuotta Teatterikorkeakoulussa. R’n’B ja hip hop ovat pysyvä osa Schifferin mielenmaisemaa ja DNA:ta. Linan suurin tuki ja kumppani elämässä on huumori ja hän arvostaa itselle nauramisen taitoa. Lina sanoo olevansa pirskahteleva ja poikkitaiteellinen persoona, joka käyttää kieltä värikkäästi ja innostuen.  

”Jos 2000-luvun alun R’n’B- ja rap-musiikista voisi väitellä tohtoriksi, olisin sen jo tehnyt. Nyt h-hetken lähestyessä oon opiskellut vanhoja jaksoja suurennuslasin kanssa. Haluun tuoda Remun Kunnon jortsukamaa! -kommentit takas. Mulle ei myöskään ole ongelma mainita esimerkiksi 1400-luvun etydit ja 50 Cent samassa lauseessa”, Schiffer kertoo.

levyraati2023asko836_vaaka.jpg

ASKO KALLONEN

Asko Kallonen on tunnettu kotimaisen musiikkialan vaikuttaja. Kallonen on toiminut yli 40 vuotta musiikin parissa ensin muusikkona ja biisintekijänä muun muassa Päät- ja Keba -yhtyeiden kitaristina. Tätä seuranneen radiouran jälkeen hän siirtyi levy-yhtiömaailmaan luotsaamaan useita artisteja ja luomaan kotimaisen musiikin menestystarinaa. Viimeisimpänä Kallonen toimi Warner Musicin kotimaisen musiikin tuotantopäällikkönä A&R-tiimin vetäjänä sekä johtoryhmän jäsenenä.  

”Näitä kaikkia osa-alueita ja niiden tuomaa kokemusta yhdistelemällä yritän innostua edelleen uusista biiseistä ja tuoda oman näkemykseni ohjelmaan ilman ennakkoluuloja ja luutuneita käsityksiä, siinä tosin tuskin ihan onnistuen”, Kallonen toteaa.  

levyraati2023mikko0427_vaaka.jpg

MIKKO KOSONEN

Mikko Kosonen on ollut kohta 25 vuotta yksi Suomen työllistetyimmistä ja arvostetuimmista kitaristeista. Hän on esiintynyt maan kärkiartistien bändeissä Maija Vilkkumaasta Samuli Putroon, Cheekistä Juha Tapioon ja Samuli Edelmanista Anssi Kelaan. Kosonen on myös kymmenistä tv-ohjelmista tuttu ”päivystävä kitaristi” sekä kitaristina että bändiliiderinä, mutta myös yhteiskunnallisena kommentaattorina ja jopa Top Chef -tuomarina. 

”Levyraati on hieno ja perinteikäs, minulle jo varhaislapsuudesta tuttu instituutio, ja onkin suuri kunnia saada olla osa ohjelmaa. On ylipäätään arvokasta, että tv:ssä on ohjelmia, joissa käsitellään kulttuuria ajan kanssa. Se on sivistyksen ydintä”, Kosonen toteaa.

levyraati2023v25c32584in25c325960063_vaaka.jpg

VÄINÖ KARJALAINEN

Väinö Karjalainen on muusikko, äänittäjä, miksaaja ja tuottaja, joka innostuu hyvin monenlaisesta musiikista yli genrerajojen ja vuosilukujen. Karjalainen on varttunut musiikin ympäröimänä ja tutustunut erilaisiin soittimiin ja laitteisiin jo lapsena. Myös oma bänditausta muun muassa Tiisu-yhtyeen basistina on kasvattanut arvostamaan musiikkia käsityönä, jossa ihmiset soittavat itse pelkän tietokoneohjelmoinnin sijaan. Hän innostuukin eniten musiikista, jossa kuulee vahvasti tekijöiden oman äänen ja kädenjäljen.  

”Kuuntelen työni puolesta musiikkia analyttisesti, mutta toisaalta minulla on taipumus innostua hyvistä, uusista asioista spontaanilla tunnepohjaisella tasolla. Levyraadissa pyrin tasapainottamaan näitä puolia. Analyyttisempi kuuntelu ei tarkoita tunneköyhää lähestymistä musiikkiin, eikä fiilispohjainen innostuminen tarkoita, etteikö musiikkia voisi analysoida tarkemmin”, Karjalainen toteaa. 

Levyraati alkaa MTV Katsomossa ja MTV3-kanavalla la 20.1. klo 21.Vastaa