Näin ratkesi lähes 30 vuotta vanha henkirikos

Kirjoittajan kuva

By admin

MTV Katsomossa julkaistava neliosainen Mainosmiesmurhaaja-dokumenttisarja käy läpi turkulaisen lakimiehen Ilpo Härmäläisen murhan askel askeleelta. Dokumentti ottaa katsojat mukaan uskomattoman tutkinnan kulisseihin, jututtaa sarjan alkuperäisiä tutkijoita ja kuullaan Ilpo Härmäläisen Ilkka-veljeä, joka oli murhaajan jäljillä omissa tutkimuksissaan pian veljensä kadottua. 

mainosmiesmurhaaja_3840x2160px_logolla.jpg

MTV-alkuperäisdokumentti Mainosmiesmurhaaja pureutuu vuonna 1994 kadonneen turkulaisen lakimies Ilpo Härmäläisen katoamismysteeriin. Sarjassa seurataan lähietäisyydeltä, miksi keskusrikospoliisin tutkintaryhmä käynnisti jutun tutkinnan uudelleen lähes 30 vuotta myöhemmin, miten mainosmieheksi kutsutun murhaajan jäljille päästiin ja miten oli mahdollista löytää kadonnut Härmäläinen syvältä Airiston pohjasta.  

Mainosmiesmurhaaja-dokumenttisarjaa voi seurata MTV Katsomo+ -tilauksella to 14.3. alkaen. Samana päivänä julkaistaan dokumentin kaksi ensimmäistä jaksoa. Kolmas jakso julkaistaan 21.3. ja viimeinen 28.3.

Mainosmiesmurhaaja on katsottavissa MTV Katsomo+ -tilauksella 14.3. alkaen. Ensimmäisellä viikolla sarjasta julkaistaan kaksi jaksoa, sitten jakso viikossa. Yhteensä jaksoja on neljä.

Avausjaksossa palataan vuoteen 1994, jolloin turkulainen lakimies Ilpo Härmäläinen katosi keskellä kirkasta päivää. Juuri isäksi tulleen Härmäläisen epäiltiin jo tuolloin joutuneen henkirikoksen uhriksi, mutta läpimurtoa ei tutkinnassa tapahtunut ja juttu hautautui arkistoon. Ääneen pääsevät jutun alkuperäiset tutkijat ja Ilpo Härmäläisen Ilkka-veli, joka oli murhaajan jäljillä omissa tutkimuksissaan jo tuoreeltaan veljensä kadottua. Uskomaton sattuma avasi jutun tutkinnan uudelleen vuonna 2021.

mainosmiesmiesmurhaaja_s1_eps1_2_3_alkuperainen_tutkija_krp_esko_vesanen.jpg
Tapauksen alkuperäinen tutkija Esko Vesanen.


Toisessa jaksossa päästään mukaan uskomattoman tutkinnan kulisseihin. ja selvitetään, miten on mahdollista päästä murhaajan jäljille lähes 30 vuotta tapahtuneen katoamisen jälkeen. Verkko mainosmiehen ympärillä kiristyy ja poliisi nappaa hänet Turun satamasta. Ilpo Härmäläisen ruumis on yhä kateissa, mutta mainosmies saa silti syytteen murhasta.

Kolmas jakso vie katsojat Airiston syvyyksiin. Mainosmiehen murhaoikeudenkäynti on jo päättymässä, mutta poliisi ja laivaston sukeltajat jatkavat vielä tiiviisti Härmäläisen etsintöjä jäisellä Airistolla. Härmäläinen löydetään yli 40 metrin syvyydestä ja juttu saa myös aivan uuden käänteen, kun murhan tekotapa paljastuu. Poliisi laittaa tutkintaan kaikki panokset, jotta lähes 30 vuotta vanha henkirikos selviäisi ja syyllinen saataisiin siitä vastuuseen.

Neljännessä ja viimeisessä jaksossa päästään seuraamaan laivaston sukeltajien uskomatonta etsintäoperaatiota, jonka tuloksena Härmäläinen löydettiin Airiston pohjasta. Näemme ensimmäistä kertaa naamioitumattoman mainosmiehen kameran edessä ja kuulemme hänen puolustuksensa. Ääneen pääsee myös Ilpo Härmäläisen poika, joka syntyi juuri ennen isänsä katoamista. Oikeudenkäynnissä koetaan yllätyskäänne, joka ei kuitenkaan pelasta mainosmiestä elinkautiselta murhatuomiolta

Tapauksen keskushahmot:

Mainosmies. Ilpo Härmäläisen murhasta tuomittua Lasse Lehtoa kutsutaan mainosmieheksi, sillä hän pyöritti 1990-luvulla Turussa mainostoimistoa. Hän houkutteli Ilpo Härmäläisen mukaan bisneksiinsä, jotka Härmäläisen katoamisen jälkeen osoittautuivat suuren luokan laskutushuijaukseksi. Tämä huijaus oli myös Lehdon motiivi murhata Härmäläinen. Nykyisin 70-vuotias Lehto tuomittiin elinkautiseen vankeuteen Härmäläisen murhasta Turun hovioikeudessa kesällä 2023.

Lakimies. Ilpo Härmäläinen oli 33-vuotias lakimies, kun hän katosi keskellä kirkasta päivää Turussa kesällä 1994. Härmäläiselle oli juuri ennen katoamista syntynyt poika ja hänen elämänsä oli mallillaan. Jo tuolloin poliisi epäili Härmäläisen joutuneen henkirikoksen uhriksi, mutta juttu hautautui silti arkistoihin. Vuonna 2021 tyky-päivää true crime -kävelyn merkeissä viettäneet keskusrikospoliisin tutkijat kuulivat kävelyoppaalta vanhasta katoamistapauksesta ja päättivät avata jutun tutkinnan uudelleen.

Tutkija. Keskusrikospoliisin rikosylikonstaapeli Jari Veijalainen toimi jutun päätutkijana ja otti ainoaksi tavoitteekseen selvittää murhan ennen eläkkeelle jäämistään. Veijalainen oli henkilökohtaisesti pidättämässä Lasse Lehtoa ja hoiti kaikki Lehdon kuulustelut. Veijalainen on julkaissut tapauksesta myös kirjan Airiston murha. Veijalainen viettää nyt eläkepäiviään kirjailijana ja true crime -kävelyoppaana Turussa.

Facebook, Instagram, TikTok ja X:
@mtvkatsomo 
#mainosmiesmurhaaja

Ohjelman MTV:lle tuottaa Aller Studios.


Mainosmiesmurhaaja on katsottavissa MTV Katsomo+ -tilauksella 14.3. alkaen. Ensimmäisellä viikolla sarjasta julkaistaan kaksi jaksoa, sitten jakso viikossa. Yhteensä jaksoja on neljä.Vastaa