Ruotsidemokraattien trollitehdas MTV Katsomossa ja MTV3-kanavalla

Kirjoittajan kuva

By admin

Ruotsin TV4 teki poikkeuksellisen paljastuksen: ruotsidemokraattien puoluetoimistolla toimii trollitehdas, jossa tehtaillaan törkyviestejä esimerkiksi Ruotsin hallituspuolueiden edustajista. Asiasta uutisoi MTV Uutiset. Nyt MTV tuo tv-yhtiö TV4:n tutkivaan journalismiin keskittyvän Kalla fakta -ohjelman tuottamat jaksot suomalaiskatsojien nähtäväksi. 

kfundercover_16x9annofin_v2.jpg

Viime aikoina on puhuttanut Ruotsin TV4:n Kalla fakta -ohjelman toimittajan soluttautuminen hallitusta tukevan oppositiopuoleen ruotsidemokraattien puoluetoimiston tiedotusosastolle.  
 
Lähes puoli vuotta kestänyt soluttautumisoperaatio paljasti, että ruotsidemokraatit käyttävät lukuisia nimettömiä sosiaalisen median tilejä mustamaalatakseen muita puolueita ja jakaakseen muun muassa maahanmuuttajavastaista ja faktoja vääristelevää sisältöä netin videoalustoille. 
 
Trollitehtaan käytössä on myös niin sanottua deep fake -teknologiaa eli tekoälyä hyödyntäen poliittiset vastustajat saadaan sanomaan trollitehtaan levittämillä videoilla jotain, mitä he eivät todellisuudessa ole sanoneet. Tekoälyn yleistyessä hurjaa vauhtia, ohjelma herättääkin kysymyksen: millaista medialukutaitoa nyt ja tulevaisuudessa tarvitsemme? 
 
MTV tuo soluttautumisoperaatiosta tehdyn ohjelman kolme jaksoa nyt suomalaiskatsojien nähtäväksi. Ohjelmassa nähdään muun muassa peitetehtävissä olleen, tutkivaan journalismiin erikoistuneen toimittaja Daniel Anderssonin salakuvaamat keskustelut eri toimijoiden kanssa. 

Jaksot:

undercover_del1_avsnittsbild.png

Jakso 1: Propagandakoneisto Riks

Disinformaatio ja propaganda vaikeuttavat demokraattista keskustelua. Kalla faktan toimittaja soluttautuu Ruotsidemokraattien sisäpiiriin tutkimaan puoleen epäiltyä trollitehdasta.  

20240220120632mp4_renderedmxf02_18_22_03still003.jpg

Jakso 2: Nettisoturit

Kalla faktan toimittaja on onnistunut pääsemään syvemmälle Ruotsidemokraattien trollitehtaan sydämeen. Hänelle selviää, miten ihmisiä manipuloidaan huumorin ja vihapuheen avulla somessa. 

avsnittsbild-avsnitt-sverigedemokraterna-svarar.jpg

Jakso 3: Joakim Wallersteinin vastine

Ruotsidemokraattien tiedotuspäällikkö Joakim Wallerstein vastaa väitteisiin puoleen piirissä toimivasta trollitehtaasta. 

@mtvkatsomo @mtv3suomi 

Kaikki kolme jaksoa katsottavissa MTV Katsomossa tiistaina 28.5. 

MTV3-kanavalla ti 28.5. klo 22.35 alkaen kaksi jaksoa ja
ke 29.5. klo 23.00 kolmas jakso. 


Ohjelman on tuottanut TV4 Kalla fakta. Ruotsin TV4 ja Suomen MTV muodostavat yhdessä Telia Companyn TV/Media-liiketoiminnan. 

MTV Oy on Suomen johtava kaupallinen tv-yhtiö ja videosisältöjen talo: ilmiöiden, puheenaiheiden ja tähtien koti. MTV:n mediaperheeseen kuuluvat MTV Katsomo -suoratoistopalvelu, maksuttomat tv-kanavat MTV3, MTV Sub ja MTV Ava, ajankohtaiset uutiset monikanavaisesti välittävä MTV Uutiset, MTV Urheilu sekä MTV:n maksu-tv-kanavat. MTV on osa Telia Companya – yhtä Pohjoismaiden suurinta tv-yhtiötä, joka näyttää tietä koko mediatoimialan kehitykselle.Vastaa