Eläinten kärsimys on Jere Hietalalle punainen vaate

Kirjoittajan kuva

By admin

Jere Hietala – Salametsästäjien jäljillä on Hietalan johdattama kolmeosainen dokumenttisarja salametsästyksen vastaisesta taistelusta Etelä-Afrikassa. Sarjassa toimittaja, valokuvaaja Jere Hietala matkustaa suojelualueille ja tapaa niitä suojelevia puistonvartijajoukkoja sekä perehtyy rikollisuuden juurisyihin vierailemalla muun muassa pahamaineisessa Helenvalen townshipissä. Dokumenttisarja nähdään MTV Katsomossa 21.2. alkaen.

sj_key_16_9_nologo.jpg

MTV:n alkuperäissarja Jere Hietala – Salametsästäjien jäljillä kertoo Jere Hietalan työstä ja kokemuksista salametsästyksen vastaisessa taistelussa Etelä-Afrikassa. Dokumenttisarjassa liikutaan niin maalla, merellä kuin ilmassakin ja kohdataan sekä rikollisia salametsästäjiä että suojelutyötä tekeviä puistonvartijoita ja suojeluaktivisteja. Lisäksi sarjassa oman jännittävän osansa näyttelevät villieläimet, joita täytyy yhtä aikaa suojella ja varoa.

Katso esimakua dokumenttisarjasta

Vauhdikkaan sarjan ensimmäisessä jaksossa perehdytään puistonvartijoiden vaaralliseen ja joskus vauhdikkaaseenkin työhön, seurataan heidän koulutustaan ja osallistutaan sarvikuonon sarvenpoisto-operaatioon.

Toisessa jaksossa syvennytään salametsästysrikollisuuden taustoihin ja vieraillaan pahamaineisessa Helenvalen townshipissä. Kuulemme suojelutyön ammattilaisilta ongelman syvyydestä – ja saamme siihen vielä toisen näkökulman salametsästäjän haastattelussa.

Kauden päätösjaksossa maisemat vaihtuvat savannilta valtameren rannalle, kun Hietala lähtee Dark Water -puistonvartijoiden kanssa jahtaamaan merellä toimivia salametsästäjiä. Väkivallan uhka kasvaa käsinkosketeltavaksi ja sykettä nostattavia kohtaamisia tapahtuu useampia.

Sarja on kuvattu Etelä-Afrikassa, Eastern Capen sekä KwaZulu Natalin maakuntien alueella.


Jere Hietala

Jere Hietalan ura on hengästyttävä kokoelma tarinoita maailmalta. Hän on palkittu valokuvaaja, eläinten suojelija, yrittäjä, kouluttaja ja yksityisen turvallisuusalan kansainvälinen ammattilainen. Hietalan osaamiseen eri aloilla ovat luottaneet niin viihdetaitelijat kuten rap-artisti 50 Cent, Suomen puolustusvoimat sekä Etelä-Afrikan puistonvartijoiden yhteisö.

Monipuolisuuden keskeltä Hietalalla kuitenkin korostuu selkeitä intohimoja, joiden eteen hän on valmis pistämän itsensä peliin jopa henkensä uhalla. Yksi tällainen tärkeä osa-alue on uhanalaisten eläinten suojelutyö, jota hän tekee perustamansa Antipoaching Association Finland (ABAF) -järjestönsä kautta. Hietala tekee tiivistä yhteistyötä yksityisten suojelualueiden ja niitä suojaavien puistonvartijajoukkojen kanssa Saharan eteläpuolisessa Afrikassa. Hän kerää varoja suojelutyölle sekä henkilökohtaisesti osallistuu puistonvartijoiden koulutukseen ensiapukouluttajana.

”Eläinten kohtelu on minulle erittäin herkkä asia ja niiden kärsimyksen näkeminen, erityisesti ihmisen ahneuden vuoksi on minulle punainen vaate”, Hietala sanoo.

”Se, miten ihminen nykyään suhtautuu luontoon, omaan elinympäristöönsä, on todella ristiriitaista. Tuhoamme sitä, mikä pitää meidät elossa. Se on todella surullista”, hän jatkaa.

Hietala on toiminut Puolustusvoimille sekä yksityisellä turvallisuusalalla ympäri maailmaa. Hän on suorittanut tehtäviä muun muassa Saudi-Arabiassa, Irakissa ja Sveitsissä. Ja koska iso osa Hietalan tehtävistä on luonteeltaan luottamuksellisia, niin tulevaisuuden suunnitelmia ei voi kokonaan paljastaa, mutta eläinten suojelutyö jatkuu varmuudella.

Jaksot

jhsj_eps1_photo4330.jpg

Jakso 1: Salametsästys ja köyhyys Etelä-Afrikassa
MTV Katsomo ke 21.2.
MTV Katsomo+ ke 21.2.

Sarjan avausjaksossa perehdytään salametsästysrikollisuuden juurisyihin sekä sen vastaiseen taisteluun. Jaksossa piirtyy kuva kaikille haastavasta ympäristöstä, jossa köyhyys on suurena tekijänä ongelmien kehittymisessä. Toimittaja Jere Hietala vierailee sekä suojelualueilla että köyhissä townshipeissä, joissa molemmissa käydään omanlaistaan taistelua olemassaolosta ja turvallisuudesta. Suojelualueiden taistelua eläinten puolesta leimaa resurssien vähäisyys. Tämä tarkoittaa riittämättömiä keinoja pitää huolta alueen uhanalaisista eläimistä sekä riskinottoa suojelutyössä.

jhsj_eps2_photo5156.jpg

Jakso 2: Puistonvartijat ja väkivalta
MTV Katsomo ke 28.2.
MTV Katsomo+ ke 21.2.

Toisessa jaksossa syvennytään Etelä-Afrikan salametsästyksen vastaisen taistelun etulinjaan ja siellä toimivien puistonvartijoiden koulutukseen ja arkeen. Jere vierailee myös koiratarhalla, jonne hän on lahjoittanut pari koulutettavaa suojelukoiraa. Hän myös kuulee hurjan tarinan ensimmäisestä lahjoittamastaan koirasta ja tämän kouluttajasta. Noin sata puistonvartijaa kuolee vuosittain, osa rikollisten vuoksi, osa petohyökkäysten vuoksi. Jaksossa kuullaan erään täpärästi pelastuneen tarina.


Jakso 3: Väkivallan varjossa
MTV Katsomo ke 6.3.
MTV Katsomo+ ke 21.2.

Sarjan päätösjaksossa sukelletaan valtameren pinnan alle ja kohdataan salametsästäjiä, jotka havittelevat muun muassa abalone-kotilosaaliita siellä, missä niitä ei saisi pyydystää. Port Elizabethin kaupunkialueen välittömässä tuntumassa tapahtuva, merellinen salametsästysrikollisuus on hyvin väkivaltaista ja arvaamatonta. Tämän sai myös ohjelman kuvausryhmä kokea itsekin, kun he päätyivät juttusille itse salametsästäjien kanssa.

Ohjelman MTV:lle on tuottanut Long Story Short Oy. 

Facebook, Instagram, TikTok ja X:
@mtvkatsomo 
#salametsästäjienjäljillä

Jere Hietala – Salametsästäjien jäljillä MTV Katsomossa keskiviikkoisin 21.2. alkaen MTV Katsomossa.  MTV Katsomo+ -tilaajille koko kausi kerralla katsottavaksi.Vastaa