Elokuvaunelmia Suomen kesässä: Kesän 2024 elokuvafestivaalit

Kirjoittajan kuva

By Lena

Kesä 2024 on elokuvien ystäville Suomessa todellinen juhla-aika, sillä tarjolla on runsas valikoima elokuvafestivaaleja ympäri maata. Nämä festivaalit tuovat yhteen niin suurten kaupunkien vilinän kuin idyllisten pikkukylien rauhan, tarjoten monipuolisen kattauksen elokuvataidetta eri aikakausilta ja genreistä. Tässä katsauksessa esittelemme kesän 2024 elokuvafestivaalien kohokohdat, joista löytyy jotain jokaiselle elokuvan ystävälle.

Sodankylän Yötön Yö – Midnight Sun Film Festival

Kesäkuun puolivälissä, 12.–16. kesäkuuta, Sodankylä muuttuu elokuvataivaaksi, kun legendaarinen Midnight Sun Film Festival järjestetään jälleen. Tämän festivaalin perustivat suomalaiset elokuvaohjaajat Aki Kaurismäki ja Mika Kaurismäki, ja se on vuodesta toiseen vetänyt puoleensa niin kotimaisia kuin kansainvälisiäkin elokuvafaneja.

Tänä vuonna festivaalin ohjelmistossa on peräti 96 elokuvaa, jotka edustavat eri aikakausia ja genrejä. Erityisesti nostetaan esiin keskustelut tunnetuimpien elokuvantekijöiden kanssa, kuten ranskalainen Emmanuel Mouret ja yhdysvaltalainen Mary Sweeney. Sodankylän yöttömän yön taika yhdistettynä huippuelokuviin tekee tästä tapahtumasta unohtumattoman elämyksen.

Forssan mykkäelokuvafestivaali: Amerikkalaisten mestariteosten paluu

Elokuun 19.–25. päivä Forssa täyttyy mykkäelokuvien ystävistä, kun Forssan Mykkäelokuvafestivaali tuo valkokankaalle harvinaisia helmiä elokuvahistorian alkuajoilta. Tämän vuoden teemana on ”Amerikkalaiset mestariteokset: Kolikon kääntöpuoli”, ja esityksissä nähdään muun muassa William Wylerin ”Hell’s Heroes”.

Festivaali tarjoaa ainutlaatuisen tilaisuuden sukeltaa elokuvahistorian syvyyksiin ja kokea vanhat klassikot autenttisessa ympäristössä. Mykkäelokuvat saavat seurakseen livemusiikkia, joka lisää esitysten vaikuttavuutta ja vie katsojan aikamatkalle kultakauden Hollywoodiin.

Rauman Blue Sea Film Festival: Pohjoismaiden charmia ja kansainvälistä flairia

Raumalla järjestettävä Blue Sea Film Festival tuo tuulahduksen Tanskan elokuvamaailmasta suomalaiseen kesään 22.–25. elokuuta. Festivaalin pääteemana on tänä vuonna Tanska, mutta ohjelmistossa on elokuvia myös muista Pohjoismaista, Euroopasta ja Japanista.

Tapahtuma tarjoaa monipuolisen kattauksen elokuvia: pitkiä elokuvia, dokumentteja ja lyhytelokuvia. Rauman viehättävä miljöö yhdistettynä kansainväliseen elokuvatarjontaan tekee tästä festivaalista ainutlaatuisen kokemuksen.

Oulun musiikkivideofestivaalit: Audiovisuaalista taidetta ja roast-keikkoja

Elokuun 22.–25. päivä Oulussa juhlitaan musiikkivideoita teemalla ”Outo ottelu”, jossa yhdistyvät urheilu ja scifi. Festivaali tarjoaa katsauksen kotimaisiin musiikkivideoihin ja kokeellisiin lyhytelokuviin sekä järjestää keskusteluja ja työpajoja.

Viikonlopun kohokohtana on Pumpeligaala, jossa palkitaan vuoden parhaat musiikkivideot. Tämän lisäksi festivaali tarjoaa roast-keikkoja, joissa tunnetut artistit ja elokuvantekijät pääsevät irrottelemaan humoristisessa hengessä. Oulun Musiikkivideofestivaalit tarjoavat ainutlaatuisen yhdistelmän musiikkia ja elokuvaa, joka ei jätä ketään kylmäksi.

Espoo Ciné: Euroopan elokuvat lähelläsi

Espoo Ciné, joka järjestetään 23. elokuuta–1. syyskuuta, on yksi Suomen suurimmista elokuvafestivaaleista. Se keskittyy tuomaan eurooppalaisen elokuvan lähemmäs suomalaisyleisöä. Tänä vuonna festivaalin painopiste on erityisesti naiselokuvantekijöiden töissä ja vähemmistöjen äänen kuuluville saattamisessa elokuvateollisuudessa.

Festivaali tarjoaa laajan valikoiman elokuvia eri puolilta Eurooppaa, ja ohjelmistoon kuuluu niin uusia tuotantoja kuin klassikoitakin. Espoo Ciné on erinomainen tilaisuus tutustua eurooppalaisen elokuvan monimuotoisuuteen ja ajankohtaisiin teemoihin.

Hyvinkään Red Carpet Festari: Loppukesän elokuvajuhla

Elokuun 26. päivästä syyskuun 1. päivään Hyvinkään Red Carpet Festari tarjoaa monipuolisen ohjelman elokuvista, musiikista ja muista oheistapahtumista. Festivaalin aikana esitetään uusia kotimaisia elokuvia, suosittuja klassikoita ja järjestetään erilaisia taide- ja kulttuuritapahtumia.

Tämä festivaali on suunnattu kaikenikäisille katsojille, ja sen tavoitteena on tuoda yhteen elokuvan ja musiikin ystävät nauttimaan kesän viimeisistä lämpimistä päivistä kulttuurin parissa. Red Carpet Festari on täydellinen päätös elokuvantäyteiselle kesälle.

Kesä 2024: Elokuva- ja kulttuurielämyksiä kaikille

Kesän 2024 elokuvafestivaalitarjonta Suomessa on ennennäkemättömän monipuolinen. Historiallisista mykkäelokuvista moderniin audiovisuaaliseen taiteeseen ja perinteisistä elokuvajuhlista ainutlaatuisiin musiikkivideofestivaaleihin – jokaiselle löytyy jotakin.

Varmista, että tarkistat festivaalien ohjelmat ja lipputiedot ajoissa, jotta et jää paitsi näistä unohtumattomista kokemuksista. Suomen kesä tarjoaa elokuvan ystäville mahdollisuuden kokea kulttuuria kaikissa muodoissaan ja luoda ikimuistoisia elämyksiä elokuvien parissa.Vastaa