Anssi Kela: Epävarmuuden ja itsevarmuuden rajalla

Kirjoittajan kuva

By Lena

Muusikko Anssi Kela on tunnettu rehellisyydestään ja avoimuudestaan fanien ja yleisönsä suuntaan. Hänen viimeisimmät Instagram-päivityksensä ovat herättäneet paljon keskustelua ja myötätuntoa niin faneissa kuin kollegoissa. Kela on kertonut avoimesti epävarmuuksistaan ja siitä, miten hän tasapainoilee itsevarmuuden ja epävarmuuden välillä urallaan.

Esiintymisen haasteet ja epävarmuus

Anssi Kela kertoo Instagram-tilillään, että vaikka hänellä on kokemuksen ja ammattitaidon mukanaan tuomaa itsevarmuutta, epävarmuus on aina läsnä. Kela kuvailee, miten lavalla nähtävä versio hänestä on vahvasti korostettu.

”Kokemuksen ja ammattitaidon mukanaan tuomaa itsevarmuutta, mutta myös suurta epävarmuutta. Tekemiseni on jatkuvaa tasapainoilua valon ja varjon välillä,” Kela kirjoittaa.

Lavalla Kela kokee olevansa ”Anssi Kela kertaa kymmenen”, jossa jokainen ele ja liike on korostettu. Hän myöntää, että tämä olotila ei ole hänelle luonnollinen, mutta hän on vuosien mittaan oppinut pitämään siitä.

”En koe olevani kokonaan toinen persoona, mutta pullistun olemaan Anssi Kela kertaa kymmenen. Korostan kaikkea. Minulla ei ole pienintäkään kiinnostusta olla minkään asian johtaja, mutta lavalla työtäni on komentaa joukkoja,” hän jatkaa.

Itsearvioinnin karu todellisuus

Kela ei peittele sitä, että hän kamppailee alemmuuskompleksin kanssa. Hän kertoo, miten jokaisen itsevarman rocktähden eleen taustalla on vuosikymmenten epäilyt omasta osaamisesta ja ulkonäöstä.

”Olen naurettava. Liikun typerällä tavalla. Minulla on ohut ääni. Ja vielä ohuemmat hiukset. Ja VIELÄ ohuemmat jalat. Näytän rumalta. En osaa soittaa. Olen paskassa kunnossa,” Kela paljastaa.

Kelan mukaan paremmat lauluntekijät saavat aikaiseksi kymmeniä biisejä siinä ajassa, missä hän työskentelee yhden kappaleen parissa. Hän tuntee, että jopa oman bändinsä soittajat ovat häntä taitavampia. Tämä saa hänet pohtimaan, onko hänellä enää merkitystä.

”Paremmat lauluntekijät saavat aikaiseksi kymmeniä biisejä siinä ajassa, missä minä tuherran yhtä ja samaa kappaletta. Oman bändini soittajatkin ovat taitavampia: kitaransoittoni on avutonta räpellystä verrattuna vierelläni soittavan Mikko Kososen suvereeniin taituruuteen. Muut artistit ovat minua kiinnostavampia ja karismaattisempia. Kaikki on nykyisin niin erilaista. Onko minulla enää merkitystä?”

Pelot ja vapautuminen lavalla

Ennen jokaista keikkaa Kela myöntää ajattelevansa, ettei kukaan kuitenkaan tule paikalle. Tämä epävarmuus hälvenee kuitenkin heti, kun hän astuu lavalle ja näkee yleisönsä.

”’Ei kukaan kumminkaan tule’, ajattelen ennen jokaista keikkaa,” Kela kirjoittaa.

”Jostain väkeä silti tulee. Ja yleisön edessä epävarmat ajatukset liukenevat. Katson ihmisiä. Heidän kasvoiltaan näkee, että tekemälläni työllä ON merkitystä. Joten päästän itseni irti, vapaudun kahleistani. En välitä, mitä muut ajattelevat. Keskityn nauttimaan siitä, että saan edelleen tehdä sitä, mistä lapsena haaveilin.”

Lavalla esiintyminen tuo hänelle vapauden ja ilon, jota hän ei muualta saa. Epävarmuus ei koskaan katoa, mutta hän on oppinut elämään sen kanssa ja nauttimaan musiikin tekemisestä.

”Epävarmuus on aina taustalla, ei se koskaan häviä. Täytyy vain pitää huolta siitä, ettei se myöskään voita,” Kela tiivistää.

Kollegoiden tuki

Kelan avoin pohdinta on saanut myös hänen artistikollegansa samaistumaan ja tukemaan häntä. Muusikko Tommi Läntinen kannustaa Kelaa ja tunnustaa, että epävarmuus ja armottomuus itseään kohtaan ovat yleisiä tunteita alalla.

”Anssi, epävarmuus erinäisistä seikoista tulee todnäk olemaan aina vieraanamme. Myös armottomuus itseään kohtaan ottaa veroaan. Näiden yli joka kerta! Hyvää tulevaa kesää sulle ja bändille, olette huippuja! ’Spagaatilla sisään,’ muusikko Tommi Läntinen kannustaa.

Laulaja Noora Louhimo puolestaan kertoo, että he kaikki ovat samassa veneessä ja kehuu Kelaa mahtavaksi biisinkirjoittajaksi, muusikoksi ja esiintyjäksi.

”Samassa veneessä ollaan kaikki. Oot epäilyistäsi huolimatta mahtava biisinkirjoittaja, muusikko ja esiintyjä,” Louhimo kirjoittaa.

Harrastukset ja vastapaino

Kela on myös kertonut löytäneensä vastapainoa elämäänsä keräilyn kautta. Hän on hurahtanut Star Wars -aiheiseen keräilyyn, ja hänen kokoelmansa on kasvanut merkittävästi viime vuosina. Kela kokee, että tämä harrastus on mukavaa vastapainoa välillä aika ikävälle maailmanmenolle.

”Kunnon hurahdus. Mukavaa vastapainoa välillä aika ikävälle maailmanmenolle,” Kela kirjoittaa.

Anssi Kela jatkaa uraansa ja tasapainottelee itsevarmuuden ja epävarmuuden välillä. Hänen avoimuutensa ja rehellisyytensä inspiroivat monia ja osoittavat, että jokainen kamppailee omien epävarmuuksiensa kanssa, olipa kyseessä sitten tavallinen ihminen tai tunnettu muusikko.Vastaa