Iiu Susirajan näyttely herätti kohua Norjassa – tänään tv:ssä

Kirjoittajan kuva

By Lena

Tänään televisiossa esillä ovat suomalaisen taiteilijan Iiu Susirajan työt, jotka ovat herättäneet voimakkaita tunteita Norjassa. Iiu Susiraja, joka on saavuttanut kansainvälistä mainetta taiteilijana, on tunnettu siitä, että hän esiintyy omien teostensa keskiössä. Huolimatta siitä, että Susiraja välttelee julkisuutta, hänen teoksiaan on esitelty laajasti ympäri maailmaa, muun muassa New Yorkin MoMAn ja Helsingin Kiasman kaltaisissa arvostetuissa näyttelytiloissa.

Kohua ja paheksuntaa Norjassa – ”Pohjoismaiset kulttuuriskandaalit” -sarja nostaa aiheen esiin

Erityistä huomiota on saanut Susirajan näyttely Norjan Kristiansandissa, jossa hänen valokuvansa ovat herättäneet keskustelua ja kohua. Sørlandets Kunstmuseumin tapahtumat vuodelta 2020 ovat päässeet osaksi ”Pohjoismaiset kulttuuriskandaalit” -sarjaa, joka on nähtävillä Teemalla & Femillä huomenna. Kyseinen jakso on jo saatavilla myös Areenassa.

Norjalaisyleisön keskuudessa kohua ovat aiheuttaneet erityisesti ne Susirajan teokset, jotka ovat jo tuttuja myös suomalaisille. Kohun keskiössä ovat olleet muun muassa koululaisten vanhemmat ja kehoaktivistit, jotka ovat järkyttyneet teosten sisällöstä. Eräässä teoksessa Susirajan kasvoihin on kiinnitetty pekonia, mikä on herättänyt voimakkaita reaktioita. Heidi Rosander, yksi ohjelmassa haastatelluista kehoaktivisteista, kuvaili näyttelyn aiheuttaneen hänelle pahaa oloa ja surullisuutta.

Sosiaalinen media on myös reagoinut voimakkaasti Susirajan töihin, jossa osa kommentoijista on kyseenalaistanut teosten taiteellisen arvon. Eräs kommentoija, Ken Peters, ilmaisi kaipuunsa aikaan, jolloin taide oli hänen mielestään kauniimpaa.

Nähtävissä myös toisenlaista näkökulmaa

Mielenkiintoisen vastakohdan kohulle tarjoaa tutkija Lisbeth Skregelid, joka vei tarkoituksella omat lapsensa ja heidän kaverinsa katsomaan Susirajan näyttelyä, ja he kokivat sen hauskana. Skregelidin mukaan Kristiansand on kaupunki, joka nojaa vahvasti perinteisiin ja jossa konservatiiviset arvot ovat vallitsevia, mikä voi selittää osaltaan voimakkaita reaktioita taiteeseen.

Susirajan teokset ja niiden herättämät reaktiot Norjassa tarjoavat mielenkiintoisen näkökulman kulttuurien välisiin eroihin ja taiteen vastaanottoon. Pohjoismaiset kulttuuriskandaalit -sarja tarjoaa yleisölle mahdollisuuden tutustua näihin tapahtumiin tarkemmin, ja se on katsottavissa Teemalla & Femillä sekä Areenassa.

”Pohjoismaiset kulttuuriskandaalit” on dokumenttisarja, joka sukeltaa provosoivan taiteen ja kiivaiden keskustelujen maailmaan Pohjoismaissa. Sarja valottaa merkittäviä kulttuuriskandaaleja, jotka ovat ravistelleet yhteiskuntia ja herättäneet laajaa huomiota. Käsittelemällä tapauksia, joissa taide on kyseenalaistanut vallitsevia normeja ja arvoja, sarja tarjoaa ainutlaatuisen näkökulman Pohjoismaiden kulttuurielämään ja yhteiskunnallisiin ilmiöihin. Se ei ainoastaan esittele tapahtumia vaan myös pyrkii ymmärtämään, mitä nämä kulttuuriskandaalit kertovat meistä itsestämme ja yhteiskuntiemme perustuksista, haastaen katsojan pohtimaan omaa suhdettaan taiteeseen ja kulttuuriin.

Iiu Susirajan taustaa – menestynyt nykytaiteilija

Iiu Susiraja on ainutlaatuinen hahmo nykytaiteen kentällä, joka on herättänyt laajaa huomiota paitsi Suomessa myös kansainvälisesti. Susirajan taide on provokatiivista, usein itseironista ja haastaa perinteisiä kauneuskäsityksiä sekä normeja. Hän käyttää omaa kehoaan taiteensa välineenä, mikä luo teoksiin henkilökohtaisen ja voimakkaan ulottuvuuden.

Susirajan teokset eivät rajoitu vain valokuvaan; hän työskentelee myös videotaiteen parissa. Teoksissaan hän käsittelee usein identiteettiä, kehonkuvaa ja yhteiskunnallisia odotuksia, mutta tekee sen tavalla, joka herättää katsojassa tunteita ja pakottaa pohtimaan omia ennakkoluulojaan.

Vaikka osa yleisöstä saattaa kokea Susirajan työt hämmentävinä tai jopa häiritsevinä, on tärkeää huomata, että hänen tarkoituksensa ei ole shokeerata shokeeraamisen vuoksi. Sen sijaan Susiraja pyrkii herättämään keskustelua ja tuomaan esiin aiheita, jotka muuten saattaisivat jäädä huomiotta. Hän haastaa katsojan pohtimaan, mikä on normaalia, mikä on kaunista ja miten me suhtaudumme omaan ja toisten kehoihin.

Susirajan ura on ollut merkittävä myös siksi, että hän on onnistunut viemään suomalaista nykytaidetta kansainvälisille foorumeille. Hänen teoksiaan on esitelty laajasti ulkomailla, ja hän on osallistunut moniin merkittäviin näyttelyihin ja taidefestivaaleihin. Tämä on osoitus siitä, että vaikka hänen työnsä ovatkin syvästi henkilökohtaisia, ne puhuttelevat ihmisiä yli kulttuurirajojen.

Iiu Susiraja jatkaa taiteellista työskentelyään, joka haastaa, herättää keskustelua ja inspiroi. Hänen taiteensa rohkeus ja ainutlaatuisuus tekevät hänestä mielenkiintoisen ja merkittävän nykytaiteilijan niin Suomessa kuin kansainvälisestikin.Vastaa