Ivalo-sarjan neljännen tuotantokauden kuvaukset päättyneet

Kirjoittajan kuva

By Lena

Elisa Viihde -alkuperäissarja Ivalon neljännen kauden kuvaukset ovat saaneet päätöksensä. Suosittu suomalais-saksalainen rikosdraamasarja, joka tunnetaan kansainvälisesti nimellä Arctic Circle, on pysynyt otsikoissa niin kotimaassa kuin kansainvälisilläkin markkinoilla. Vaikka sarja on saavuttanut merkittävää menestystä ja katsojamääriä, neljännen kauden tuotantoprosessi ei ole ollut täysin ongelmaton tai vailla negatiivisia uutisia.

Ivalon neljännellä kaudella nähdään jälleen sarjan pitkäaikaiset tähdet, kuten Iina Kuustonen, Pihla Viitala, Mikko Leppilampi sekä Janne Kataja. Heidän roolihahmonsa jatkavat monimutkaisten rikosten ratkomista Ivalon syrjäisissä maisemissa sarjan keskittyessä samalla monisyisiin ihmissuhdekuvioihin sekä paikallisten elämään.

Tuotantoyhtiön haasteet

Sarjan uusin kausi on kuvattu pääosin Inarissa ja Utsjoella, joiden kiehtovat mutta haastavat sääolosuhteet ovat asettaneet omat esteensä kuvausryhmälle. Vaikka Lapin eksotiikka on tarjonnut ainutlaatuisen taustan Ivalon tarinalle, se on tuonut mukanaan myös logistisia haasteita. Tekijät ovat joutuneet kohtaamaan muun muassa äärimmäisen kylmät olosuhteet, jotka ovat vaikuttaneet kuvauksiin sekä henkilökunnan että kaluston osalta.

Sarjan rahoittajina toimivat edelleen suomalainen Yellow Film & TV, saksalainen Bavaria Film. Yellow Film on ollut viime kuukausina otsikoissa eri tuotantojen yhteydessä esiintyneiden ongelmien johdosta. Työntekijöiden tekemistä valituksista on uutisoinut muun muassa Helsingin Sanomat, Yle sekä Iltalehti. Haasteista huolimatta tuotantoyhtiö on jatkanut esimerkiksi Ivalo-sarjan tuotantoa.

Janne Katajan konkurssi

Kuitenkin Ivalon kuvauksia varjostaa myös Janne Katajan ja Aku Hirviniemen yhteisen tuotantoyhtiön, Hihhihhii Oy:n, äskettäinen konkurssi. Vaikka Katajan yritys ei suoraan liitykään Ivalon tuotantoon, on Kataja ollut keskeisessä osassa sarjaa näyttelijänä. Janne Kataja ja sarjan pääosanäyttelijä Iina Kuustonen ovatkin hyviä ystäviä.

Katajan ja Hirviniemen alkujaan esiintymisiä ja tuotantoja tarjoava yritys laajeni joitain vuosia sitten pyörittämään myös Katajan Pieni Lelukauppa -ketjua, joka avasi lelukauppoja esimerkiksi Helsinkiin ja Tampereelle. Kataja jakoi Instagram-livessään henkilökohtaisia kokemuksia yhtiön taloudellisista vaikeuksista, kuvailen niitä stressaaviksi ja pettymyksiä täynnä oleviksi ajoiksi. Hän painotti, ettei yrittäjänä ole toimittu holtittomasti, vaan tilanteeseen on päädytty huolimatta tiukoista ponnisteluista välttää konkurssi. Katajan mukaan yhtiö oli hyvin lähellä selvitä talousvaikeuksistaan, mikä korostaa yrittäjyyden haavoittuvaisuutta ja taloudellisia riskejä.

Mikko Leppilammen rikosepäily

Toinen varjo sarjan yllä on Mikko Leppilammen ympärillä pyörivä rikosepäily, joka on herättänyt huomiota viihdemaailmassa. Leppilampea epäillään seksuaalisesta ahdistelusta tapauksessa, jonka rikospaikaksi ilmoitetaan Inari. Poliisi on vahvistanut esitutkinnan aloittamisen, ja tapauksen käsittely etenee oikeusjärjestelmässä. Epäilty seksuaalinen ahdistelu on tapahtunut Leppilammen vapaa-ajalle ja kohdistuu ilmeisesti naispuoliseen yksityishenkilöön. Poliisi ei ole kommentoinut tapauksen tutkintaa sen enempään ja tapauksen ympärillä onkin paljon enemmän kysymyksiä kuin vastauksia tässä vaiheessa. Selvää on kuitenkin se, että tällainen uutisointi ei ole haluttua julkisuutta yhdelle Suomen suosituimmista rikossarjoista.

Näiden haasteiden myötä Ivalon tuotantotiimi on joutunut navigoimaan monimutkaisessa ympäristössä, jossa sekä sisäiset että ulkoiset paineet ovat olleet voimakkaasti läsnä. Kuluneet kuvaukset ja niiden aikana ilmenneet ongelmat ovat asettaneet paineita sekä tekijöille että näyttelijöille, mutta ovat myös osoittaneet sarjan kyvyn kestää ja sopeutua vaikeisiin olosuhteisiin. Neljännen kauden käsikirjoitus pyrkii syventämään tuttuja hahmoja ja tuomaan uusia juonenkäänteitä, joilla pyritään pitämään yleisö kiinnostuneena ja sarjan narratiivi tuoreena.

Ivalon neljäs kausi tulee ensi-iltaan Ruudussa ensi vuonna, ja odotukset sen suhteen ovat korkealla. Onhan sarja nostanut suomalaisen televisiosarjan panoksia kerralla uudelle tasolle. Sarjan kestävyys kriisien keskellä sekä kyky tuottaa laadukasta sisältöä vaikeuksista huolimatta on todistanut sen olevan yksi suomalaisen television lippulaivoista. Vaikka tulevaisuus tuo mukanaan epävarmuutta, Ivalo pyrkii jatkamaan vahvaa perinnettään jännittävänä ja puhuttelevana sarjana.Vastaa