Lauri Porran säveltämä Myrskyluodon Maijan soundtrack julki tänään

Kirjoittajan kuva

By admin

Lauri Porran säveltämä Myrskyluodon Maijan soundtrack julki tänään
– Dalia Stasevska ja Sinfonia Lahti levyttäneet musiikin – Elokuva jatkaa Suomen ylivoimaisena ykkösenä

Lauri Porra, credit Jarmo Katila
Lauri Porran säveltämä elokuvamusiikki Tiina Lymin elokuvaan Myrskyluodon Maija julkaistaan tänään. Elokuvan englanninkielisellä nimellä Stormskerry Maja julkaistavan levyn tulkitsevat kapellimestari Dalia Stasevska ja Lahti Symphony Orchestra. Orkesterin lisäksi levyllä kuullaan sellosolisti Markus Hohtia sekä jousikvartettia. Levyn julkaisee Platoon, ja se on kuultavissa suoratoistopalveluissa tästä päivästä lähtien.

https://www.platoon.ai/
Stormskerry Maja (lnk.to)

Lauri Porra tunnetaan säveltäjänä ja maineikkaana bassokitaristina. Elokuvasävellysten lisäksi Porra on säveltänyt myös orkesteriteoksia, joita ovat esittäneet muun muassa BBC Concert Orchestra, Seattle Symphony Orchestra, Iceland Symphony Orchestra, London Symphony Orchestra, Suomen Kansallisoopperan orkesteri, Sinfonia Lahti, Radion Sinfoniaorkesteri ja Turun Filharmoninen orkesteri. Erittäin laaja-alaisena ja monipuolisena tunnettu Porra tekee jatkuvasti yhteistyötä eri tyylisuuntien ja alojen edustajien kanssa, kuten esimerkiksi Esko Valtaojan ja Paula Vesalan. Ikonisen brittinäyttelijä Stephen Fryn kanssa yhteistyönä tehty levy Matter & Time julkaistaan huhtikuussa. Porra on myös metalliyhtye Stratovariuksen jäsen sekä Vantaan Viihdeorkesterin taiteellinen johtaja. Hän on perustanut vaimonsa Dalia Stasevskan kanssa Unelmien Heinola -kesätapahtuman, jonka taiteellisina johtajina he toimivat. Hän on neljännen polven muusikko ja säveltäjä Jean Sibeliuksen tyttärentyttärenpoika.

Myrskyluodon Maijan sävellystyön taustasta Lauri kertoo seuraavaa: “Aloitimme ohjaaja Tiina Lymin kanssa elokuvan musiikista puhumisen ja luonnostelun jo muutamaa vuotta ennen elokuvan kuvauksia. Keskustelimme muun muassa Maijan luonteesta ja hänen värikkäästä sielunmaailmastaan, 1800-luvun puolenvälin saaristolaiselämästä ja siitä, kuinka paljon luonteenlujuutta selviytyminen sellaisena aikana sellaisessa ympäristössä onkaan Maijalta vaatinut. Maijan päättäväisyys, hänen luja tahtonsa sekä sisäinen maailmansa kannattelevat häntä. Nämä ovat hänen voimavarojaan, jotka suojelevat häntä, antavat uskoa vaikeissakin paikoissa ja auttavat näkemään kauneutta pienissä yksinkertaisissa hetkissä. Elokuvassa ihmistä suuremmat luonnonvoimat ovat alati läsnä miltei yhtä suuressa osassa kuin elokuvan päänäyttelijät.”

Porra rakensi musiikin tälle pohjalle. Hän jatkaa: “Elokuvasäveltäjän näkökulmasta oli suorastaan unelma säveltää musiikkia elokuvan luomaan maailmaan. Ajatus Maijasta ja hänen sisäisestä maailmastaan oli se, mihin perustin lähestymistapani. Musiikki on pelkistettyä ja kaunista, sellaista, jonka näennäisen yksinkertainen kuori sulkee sisäänsä syvemmän ytimen, joka antaa enemmän kuin ensi katsomalla huomaisi. Harsomaiset orkesteritekstuurit heijastuvat merestä, tuulista, lumesta ja kallioiden pinnoilta suurempien sinfonisten sävyjen kuvatessa Maijan räiskyvää mieltä.”

Musiikin tulkitsee Dalia Stasevskan johdolla Sinfonia Lahti. “Suomalaiseen elokuvaan oli kunnia-asia saada mukaan suomalainen sinfoniaorkesteri”, Lauri painottaa.

“Sinfonia Lahti äänitti Myrskyluodon Maijan orkesteriosuudet Lahden Sibeliustalossa syyskuussa 2023 Dalia Stasevskan johdolla. Myöhemmin äänitimme Markus Hohdin soolosello-osuudet, jotka ovat tärkeässä kuljettavassa roolissa elokuvan ääniraidalla. Elokuvan lopputekstien aikana kuulemme lisäksi minun itseni ja Vili Robert Ollilan uudelleen suurelle orkesterille sovittaman version Lasse Mårtensonin vuonna 1976 Åke Lindmanin Myrskyluodon Maija -tv-sarjaan säveltämästä tunnussävelmästä”, hän kertoo.

Elokuva esitetään tänä viikonloppuna kahdessa loppuunmyydyssä elokuvakonsertissa konserttisaleissa, joissa sinfoniaorkesteri säestää elokuvaa. Musiikin tulkitsevat vuorollaan Vantaan Viihdeorkesteri ja Lahti Sinfonia Dalia Stasevskan johdolla. Helsingin Musiikkitalossa järjestetään 14.9.2024 suuren kysynnän vuoksi uusintakonsertti, johon on vielä lippuja saatavana.

https://musiikkitalo.fi/tapahtumat/vvo-myrskyluodon-maija-elokuvakonsertti/
https://www.sinfonialahti.fi/konsertit-ja-liput-arkisto/myrskyluodon-maija-2/
https://musiikkitalo.fi/tapahtumat/vvo-myrskyluodon-maija-elokuvakonsertti-4/

www.lauriporra.com

Myrskyluodon Maija
rikkoi toisena teatteriviikonloppunaan 120 000 katsojan rajan. Elokuva on saanut tähän mennessä 151 538 katsojaa. Elokuva oli viime viikonlopun jälkeen Suomen ylivoimaisesti katsotuin elokuva. Ensi-iltaan se tuli 19.1.2024.

Elokuva esitetään paraikaa käynnissä olevalla Göteborgin kansainvälisellä  elokuvafestivaalilla osana Nordic Light -ohjelmistoa. Kyseessä on samalla elokuvan Ruotsin ensi-ilta. Elokuva esitetään sen ruotsinkielisellä nimellä Stormskärs Maja. Tiina Lymi on paraikaa vieraana Göteborgissa. Hän vieraili juuri elokuvaaja Rauno Ronkaisen kanssa Rotterdamin elokuvafestivaaleilla, jossa elokuva nähtiin maailmanensi-illassa. Elokuva esitettiin festivaalilla sen englanninkielisellä nimellä Stormskerry Maja.

https://iffr.com/en
https://iffr.com/en/iffr/2024/films/stormskerry-maja
https://iffr.com/en/blog/limelight-lineup
https://goteborgfilmfestival.se/en/Vastaa