MTV:n dokumenttisarja Matti Nykänen – Elämä on laiffii kertoo maailman menestyksekkäimmän mäkihyppääjän tapahtumarikkaasta elämästä

Kirjoittajan kuva

By admin

Kuusiosainen dokumenttisarja Matti Nykänen – Elämä on laiffii on tarina koko Suomen kansan tuntemasta mäkikotkasta. Sarjassa nähdään ennennäkemätöntä videomateriaalia ja haastatteluja. Samalla Matti Nykäsestä avautuu puolia, jotka vain läheiset tunsivat. Dokumenttisarja alkaa MTV Katsomossa ja MTV3-kanavalla torstaina 9.11.

Suomen kaikkien aikojen menestynein mäkihyppääjä Matti Nykänen voitti urallaan viisi olympiamitalia, 14 maailmanmestaruusmitalia ja 22 suomenmestaruusmitalia. Nykänen esiintyi myös lehtien palstoilla ja viihdytti kansaa tempauksillaan ja lentävillä lausahduksillaan. MTV-alkuperäissarja Matti Nykänen – Elämä on laiffii sukeltaa kaikkien aikojen mäkisankarin ja superjulkkiksen vaiherikkaan elämän merkittävimpiin käännekohtiin aina uran alkumetreistä dramaattiseen kuolemaan vuonna 2019.

Dokumenttisarjassa nähdään ennenjulkaisematonta materiaalia Matti Nykäsen elämän varrelta ja tavataan niitä lähimpiä henkilöitä, jotka oikeasti tunsivat Matin ja tietävät millainen mies lööppien takaa todellisuudessa löytyi. Haastateltavina nähdään muun muassa Matin leski Pia Nykänen, saksalainen mäkihyppääjä ja Nykäsen hyvä ystävä Jens Weissflog, mäkihyppääjä Janne Ahonen ja muita työtovereita urheilun saralta, Seiskan entinen viihdetoimittaja ja Matin luottopakki Kai Merilä, bisnestuttava Hjallis Harkimo, musiikkipiireistä tutut Remu Aaltonen ja Ilkka Vainio sekä Matti-elokuvassa pääosaa näytellyt Jasper Pääkkönen.

Kuusiosaisen dokumenttisarjan on ohjannut Sami Kieksi, joka on palkittu dokumenteistaan tiedonjulkistamisen valtionpalkinnolla sekä Kultaisella Venlalla.

”Olen pyrkinyt lähestymään aihetta rehellisesti ja kunnioittavasti syy-seuraussuhteet esille tuoden. Lähes vuoden kestäneiden kuvausten aikana haastattelimme noin kolmeakymmentä Matin läheistä ystävää ja tuttua. Koen erityisen tärkeäksi, että Matti pääsee myös itse ääneen sarjan jokaisessa jaksossa. Tämän mahdollisti runsas arkistomateriaali – mukana on myös ennenjulkaisematonta sisältöä. Kylmäksi sarja ei uskoakseni jätä yhtään katsojaa”, Sami Kieksi toteaa.

Jaksot:

Jakso 1: Maailman paras
Jaksossa pureudutaan Matin uraan kaikkien aikojen parhaana mäkihyppääjänä. Matti hävisi uransa alussa useita kilpailuita, mutta hyppäsi ihmisten sydämiin ja nousi maailman huipulle viimeistään Oslon sumussa Holmenkollenin MM-suurmäessä 1982. Ääneen pääsevät muiden muassa urheiluaikojen ystävät Janne Ahosesta ja Juha Miedosta Jens Weissflogiin. 

Jakso 2: Bisnesmies
Matti strippasi ja hänen nimellään tehtiin muun muassa siideriä. Bisnesten kirjo oli laaja ja yleensä joku muu kääri voitot Matin jäädessä pahimmillaan maksumieheksi. Matti-elokuva oli aikansa menestys mutta mitä Matti itse ajatteli elokuvasta? Haastateltavina mm. yrittäjä Hjallis Harkimo, näyttelijä Jasper Pääkkönen, yrittäjä Ismo Oksanen ja manageri Antero Verto.

Jakso 3: Laulava mäkikotka
Urheilu-uransa jälkeen Matti ryhtyi keikkailemaan ja elätti itsensä pitkään artistina. Elämä oli rankkaa ja vei Matin monta kertaa sairaalaan. Hän istui kahdesti vankilassa. Haastateltavina mm. muusikot Remu Aaltonen, Ilkka Sysimetsä, Tauski ja Ilkka Vainio.

Jakso 4: Etusivu uusiksi
Alkoholin ja vaimojen lisäksi Matilla oli elämässään kolmas kumppani – media. Kumpi pyöritti kumpaa? Käytettiinkö häntä hyväksi, ja kuinka pakkomielteinen suhde Matilla oli mediaan? Haastateltavina mm. urheilutoimittaja Marko Lempinen, Matin luottotoimittaja Kai Merilä ja leski Pia Nykänen.

Jakso 5: Viinapiru
Jaksossa etsitään syitä, mikä sai Matin juomaan. Matti voitti pelkonsa hyppyrimäessä, mutta päihteitä hän ei selättänyt. Hän kävi jatkuvaa taistelua ”viinapirulaiseksi” kutsumaansa vihollistaan vastaan. Haastateltavina mm. painin olympiavoittaja Jouko Salomäki ja entinen naapuri ja perhetuttu Jutta Larm.

Jakso 6: Viimeinen keikka
Matti Nykänen kuoli vuonna 2019. Jaksossa pureudutaan kuolemaan johtaneisiin syihin, Matin viimeisimpiin hetkiin ja kuullaan aivan lähimpien ihmisten viimeiset sanat Matille. Haastateltavina mm. leski Pia Nykänen sekä Matin ystävät Vesa Finska, Ari Saarinen ja Tapio Pieskä.

Katso esimakua sarjasta täältä.4 kommenttia artikkeliin ”MTV:n dokumenttisarja Matti Nykänen – Elämä on laiffii kertoo maailman menestyksekkäimmän mäkihyppääjän tapahtumarikkaasta elämästä”

Vastaa