Ohjelmauutuus Love herättää tunteita puolesta ja vastaan

Kirjoittajan kuva

By Lena

MTV3:n tuore ohjelmauutuus Love herättää tunteita suomalaiskatsojissa. Ohjelmassa, joka on aiemmin nauttinut suosiota Ylellä nimellä SuomiLove, seurataan rakkaustarinoita ja niiden innoittamaa musiikkia. Vaikka Love tarjoaa saman tutun formaatin – tarinat, laulut ja tunteet – se ei ole yltänyt samoihin katsojalukuihin kuin edeltäjänsä, jääden keskimäärin 250 000 katsojan paikkeille.

Kritiikkiä ja kiitosta

Love on saanut sekä kritiikkiä että kiitosta uudistuksistaan. Jotkut katsojat kaipaavat vanhaa formaattia, kun taas toiset näkevät MTV3:n version paluuna alkuperäiseen. Ohjelman toistuvuus – hämmästely, laulu ja kyyneleet – on noussut esiin katsojapalautteissa, mikä herättää kysymyksen, kaipaako yleisö uudistusta vai tuttua ja turvallista?

”Yle pilasi alkuperäisen formaatin tekemällä siitä sellaisen sirkuksen, jossa nämä tarinat jäivät sivuosaan. Maikkari toi sen nyt alkuperäisessä muodossaan takaisin”, MTV3-kanavan Facebookissa kommentoidaan.

”Entinen oli parempi”, joku kommentoi.

”Ei tätä voi katsoa kuivin silmin. Ihan paras ohjelma”, toiset kehuvat

”Tämä on taas näitä nyyhkyohjelmia”, kuuluu eräs näkemys.

Fannin ja Danin tarina ilahduttaa

Yksi ohjelman kohokohdista on espoolaisten Fannin ja Danin tarina. Heidän suhteensa alkoi Instagram-viestistä vuonna 2012, mutta sai komedianomaisen käänteen, kun Fanni unohti vastata Danin viestiin vuodeksi.

”Laitoin, että vastaan sulle myöhemmin. Hoidan läksyt pois alta”, Fanni kertoo.

Vuoden päästä Dani laittoi uudestaan viestiä ja tiedusteli vitsikkäästi, että vieläkö Fanni teki läksyjä. Siitä alkoi tiiviimpi yhteydenpito.

”Aluksi ajattelin, että hän on tosi omituinen ihminen, koska hän laitteli mulle tosi paljon kissastaan kuvia. Se oli iso turn off!” Fanni kertoo.

Kissakuvista huolimatta Fanni suostui lähtemään treffeille. Suhde kuitenkin syveni, ja nyt Fanni ja Dani ovat jakaneet elämäänsä kymmenen vuoden ajan.

Fanni kertoo, miten dani on ollut hanasti hänen tukenaan vaikeina aikoina, esimerkiksi työuupumuksen keskellä.

Fannin ja Danin tarina tuo ohjelmaan inhimillisen ja humoristisen ulottuvuuden, muistuttaen, että rakkaus voi syntyä ja kasvaa monenlaisista aluista.

Ei hempeilyä, vaan iloa ja energiaa

Musikaalisena vieraana Karri Koira tuo ohjelmaan energian lisäystä, tuoden kontrastia ohjelman tavanomaiseen tunnelmallisuuteen. Hempeän rakkauslaulun sijaan lavalla pistetään bileet pystyyn. Fannin ja Danin yhteinen hetki ohjelmassa on esimerkki siitä, miten musiikki ja yhteiset kokemukset voivat yhdistää ja tuoda iloa.

Ohjelman vastaanotto on monipuolinen: osa katsojista on liikuttunut, toiset kritisoivat ohjelman sentimentaalisuutta. Tämä kertoo suomalaisten moninaisista odotuksista televisioviihteelle. Love jatkaa tarjoamalla katsojilleen paikan tunteille, musiikille ja yhteisille kokemuksille, vaikka se samalla haastaa itsensä uudistumaan ja vastaamaan yleisön muuttuviin toiveisiin.

Loven edeltäjä SuomiLove

Kun televisiossa alkaa uusi ohjelma, se ei aina ole vain uusi sarja, vaan joskus se on kunnianosoitus jollekin, joka on tehnyt tiensä sydämiimme ja jättänyt jälkensä viihteen maailmaan. Näin on laita SuomiLove-ohjelman ja sen seuraajan, Love-ohjelman, kanssa. SuomiLove, joka valloitti Yle TV1:n ja Yle TV2:n katsojat vuosina 2014–2022, oli enemmän kuin musiikkiohjelma; se oli kokoelma suomalaisten rakkaus- ja ystävyystarinoita, joita sävytti syvä inhimillisyys ja tunne.

Alkuun ohjelmassa esiteltiin sata koskettavaa tarinaa kaudessa, joista jokainen oli sidottu johonkin suomalaiseen musiikkikappaleeseen. Tämä uniikki konsepti tarjosi katsojille mahdollisuuden kokea musiikki uudella, henkilökohtaisemmalla tavalla, tuoden esille kappaleiden tarinat ja merkitykset niiden takana olevien ihmisten kautta. Seitsemännellä ja kahdeksannella tuotantokaudella ohjelma koki uudistuksen, siirtyen suoriin lähetyksiin ja tuoden mukaan artistien omannäköisiä ”SuomiLove-iltoja”, jotka rikkoivat perinteisen kaavan ja toivat ohjelmaan uutta eloa.

Formaatti kiinnosti myös ulkomailla

SuomiLove ei ollut vain kotimainen ilmiö. Ohjelman formaatti, kehitetty suomalaisen Eyeworks Finlandin toimesta, matkasi kansainvälisille vesille nimellä Soundtrack of Love, löytäen yleisönsä myös Belgiassa, Virossa ja Sveitsissä. Tämä kansainvälinen kiinnostus todistaa, että musiikin ja tarinoiden yhdistelmä puhuttelee universaalisti.

Ohjelman juontajat, jotka vaihtuivat kausien myötä, toivat mukanaan oman persoonallisuutensa ja charminsa, rikastuttaen ohjelmaa ja sen tarjoamia kokemuksia. Alkuperäiset juontajat Marja Hintikka ja Ilkka Villi antoivat tiensä uusille kasvoille, kuten Jenni Pääskysaarelle ja Mikko Leppilammelle, jotka jatkoivat ohjelman perinnettä ja kehittivät sitä edelleen.

Kun MTV ilmoitti ohjelman siirtyvän sen ohjelmistoon ja muuttuvan nimeltään Loveksi, se ei ollut vain ohjelman loppu, vaan uuden alku. Love kantaa SuomiLoven perintöä, jatkaen tarinoiden ja musiikin yhdistämisen perinnettä uudessa muodossa. SuomiLove jätti jälkensä suomalaiseen viihdehistoriaan, ja sen henki elää edelleen Love-ohjelman kautta, muistuttaen meitä musiikin voimasta yhdistää meidät toisiimme.Vastaa