Beata ja Mikko Leppilampi vetäytyivät päiväkotijärjestelmästä: ”Päätös teki perheestä kokonaisen”

Kirjoittajan kuva

By Lena

Suomalainen julkkispari, Beata ja Mikko Leppilampi, ovat herättäneet paljon keskustelua päätöksellään ottaa lapsensa pois päiväkodista. Ex-taitoluistelija Beata Leppilampi, 29, ja hänen näyttelijäpuolisonsa Mikko Leppilampi, 45, tekivät tämän rohkean päätöksen helmikuussa. Heidän esikoispoikansa Kaspian, 2, oli jatkuvasti itkuinen päiväkotiin mennessään, mikä ajoi vanhemmat pohtimaan muita vaihtoehtoja.

Beata jakoi Instagramissa perheensä kuulumisia ja avasi syitä päätöksen takana sekä sen seurauksia. Hän korostaa, että päätös on ollut oikea heidän perheelleen ja listasi useita positiivisia vaikutuksia, joita tämä muutos on tuonut mukanaan.

Perhe voi paremmin

Beatan mukaan heidän esikoisensa on ollut onnellisempi ja vähemmän kiukkuinen. Aamut ovat rauhoittuneet, kun kiirettä päiväkotiin ei enää ole. Kaspianin ystävyyssuhteet ovat säilyneet leikkitreffien ansiosta, ja sekä hän että nuorempi veli Gabriel, joka syntyi syksyllä 2023, ovat säilyneet terveinä ilman päiväkotien yleisiä tauteja. Beata kertoo myös, kuinka Kaspianista ja Gabrielista on tullut parhaat kaverit, ja esikoinen auttaa mielellään pikkuveljen hoidossa.

”Meidän perhe tuntuu kokonaiselta päivisin, kun saadaan kaikki yhdessä touhuta,” Beata kirjoittaa. ”Mun ei tarvitse enää ahdistua siitä, että jätän itkevän lapsen hoitoon.”

Positiivinen palaute ja kiitollisuus päiväkodille

Beatan postaukset ovat saaneet laajaa huomiota ja herättäneet paljon keskustelua sosiaalisessa mediassa. Hän kiittää päiväkodin henkilökuntaa lyhyestä mutta ihanasta ajasta, jonka he saivat kokea osaavien ja välittävien varhaiskasvatuksen ammattilaisten kanssa. Beata rohkaisee kaikkia vanhempia miettimään säännöllisin väliajoin, mikä on parasta heidän perheelleen, sillä tilanteet ja tarpeet voivat muuttua ajan myötä.

”Päätös jäädä päiväkodista pois aiheutti suuren keskustelun, joten tässä teille siitä pieni päivitys,” Beata kirjoittaa. Hän muistuttaa, ettei heidän päätöksensä ole arvostelua muiden valinnoista, vaan pikemminkin kannustus niille, jotka ovat miettineet samanlaista ratkaisua.

Kommenteissa kannustusta ja ymmärrystä

Instagram-päivityksen kommenttikentässä monet seuraajat ovat antaneet tukensa ja jakaneet omia kokemuksiaan. Moni kiittelee Leppilampia rohkeudesta tehdä perheelleen parhaan ratkaisun ja jakaa kokemuksensa avoimesti.

”Kiitos päiväkoti! Me saatiin kokea ihana (vaikkakin lyhyt) päiväkotitaival osaavien, välittävien ja luotettavien varhaiskasvatuksen ammattilaisten johdolla. Olemme teistä ikuisesti kiitollisia!” Beata kirjoittaa toisessa päivityksessään.

Beata ja Mikko Leppilampi näyttävät esimerkkiä siitä, kuinka jokaisen perheen on löydettävä oma polkunsa. Vaikka heidän ratkaisunsa ei ehkä sovi kaikille, he uskovat vahvasti siihen, että avoin keskustelu ja kokemusten jakaminen voivat rohkaista muita vanhempia tekemään parhaat päätökset omalle perheelleen. Tässä vaiheessa, heidän perheensä voi paremmin kuin koskaan, ja he toivovat samanlaista onnellisuutta ja hyvinvointia kaikille perheille.

Varhaiskasvatuksen tilanne Suomessa: Resurssipula varjostaa alan tulevaisuutta

Beata ja Mikko Leppilammen päätös ottaa lapsensa pois päiväkodista on nostanut esiin myös laajemman keskustelun varhaiskasvatuksen tilanteesta Suomessa. Vaikka perheen kokemus on ollut positiivinen, tilanne ei ole yhtä valoisa kaikille perheille ja varhaiskasvatuksen ammattilaisille.

Resurssipula ja työvoimapula varhaiskasvatuksessa

Suomessa varhaiskasvatuksen resurssipula on ollut kasvava ongelma. Opetusalan Ammattijärjestö (OAJ) on pitkään varoittanut, että varhaiskasvatuksen ongelmat eivät enää voi tulla yllätyksenä kuntapäättäjille. Erityisesti kasvukeskuksissa, kuten Helsingissä, päiväkodit kärsivät opettajapulasta, puutteellisista tiloista ja työolojen huonoudesta. Nämä ongelmat ovat pahentuneet, vaikka niistä on tiedotettu ja ratkaisuja on yritetty etsiä​​​​.

Henkilöstömitoituksen haasteet

Vaikka Suomen hallitus on tehnyt joitakin toimenpiteitä varhaiskasvatuksen parantamiseksi, kuten palauttanut subjektiivisen varhaiskasvatusoikeuden ja pienentänyt ryhmäkokoja, henkilöstömitoituksen haasteet ovat yhä ilmeisiä. Selvitykset ovat osoittaneet, että monissa päiväkodeissa aikuisia on liian vähän erityisesti aamu- ja iltapäivisin. Lisäksi käytännöt, joissa kaksi ryhmää toimii yhdessä, mutta vain paperilla erillisinä, ovat yleisiä, mikä luo ylisuuret ryhmät ja heikentää lasten saamaa hoitoa​​.

Ratkaisut ja tulevaisuuden näkymät

OAJ on esittänyt useita ratkaisuja varhaiskasvatuksen ongelmien korjaamiseksi. Näihin kuuluu varhaiskasvatuksen perusrahoituksen tason nostaminen, palkkauksen ja työolojen parantaminen sekä selkeiden työnkuvien luominen. Lisäksi on välttämätöntä lisätä varhaiskasvatuksen opettajien koulutusmääriä, jotta opettajapula saadaan kuriin. Tavoitteena on myös kehittää varhaiskasvatuslakia vastaamaan nykyisiä ja tulevia tarpeita paremmin​​.

Varhaiskasvatuksen tilanne vaatii pikaisia ja tehokkaita toimia. Päättäjien, kuntien ja yksityisten toimijoiden on yhdessä löydettävä ratkaisuja, jotka takaavat laadukkaan ja turvallisen varhaiskasvatuksen kaikille lapsille. Oikeanlaisen hoidon ja kasvatuksen tarjoaminen jo varhaisessa vaiheessa on tärkeää lasten hyvinvoinnille ja kehitykselle, ja siksi resurssien riittävyys ja alan houkuttelevuuden parantaminen ovat avainasemassa tämän tavoitteen saavuttamisessa.



Yksi kommentti artikkeliin ”Beata ja Mikko Leppilampi vetäytyivät päiväkotijärjestelmästä: ”Päätös teki perheestä kokonaisen””

Vastaa