Ismo Leikola ja rallin hurmaa

Kirjoittajan kuva

By Lena

Televisiohistoriassa harvoin todistetaan hetkiä, jotka yllättävät niin syvästi, kuin mitä koomikko Ismo Leikola koki ”Top Gear Suomi” -ohjelman ensimmäisessä jaksossa. Tämä ohjelma, joka tunnetaan maailmalla autojen ystävien keskuudessa sen ainutlaatuisesta otteesta moottoriurheiluun ja autoilun kulttuuriin, tarjosi Leikolalle mahdollisuuden sukeltaa syvälle intohimonsa maailmaan. Yhdessä Teemu Selänteen, entisen ammattijääkiekkoilijan, ja näyttelijä Christoffer Strandbergin kanssa Leikola muodostaa osan juontajatriosta, joka tuo ohjelmaan omat persoonalliset vivahteensa.

Kolmikko, joka ei ollut aiemmin tutustunut toisiinsa, kohtasi haasteen löytää yhteinen sävel sekä työssä että huumorissa. Alkuun tilanne jännitti, mutta nopeasti he löysivät yhteisen taajuuden, mikä loi pohjan menestykselliselle yhteistyölle. Leikola muistelee ensimmäisen kuvauspäivän jälkeistä helpotuksen ja ilon tunnetta, kun oli selvää, että kemiat kohtasivat ja yhteistyö sujui luontevasti.

Yllättäviä julkkisvieraita

Kauden aikana ohjelman juontajat saavat seurakseen vaihtelevia julkkisvieraita, jotka toivat ohjelmaan lisäväriä. Erityisesti Leikola, joka on tunnustautunut rallifaniksi jo lapsuudestaan lähtien, kohtasi henkilökohtaisen unelmansa, kun hän pääsi osallistumaan rallikouluun ja oppimaan alansa ammattilaisilta. Tämä kokemus ei ollut pelkästään opettavainen, vaan myös fyysisesti vaativa, aiheuttaen Leikolalle ”äklön olon” intensiivisten ajosessioiden jälkeen.

Kuitenkin ohjelman kohokohta oli, kun Leikola joutui ”elämänsä suurimman näytönpaikan” eteen. Viisi rallin maailmanmestaria – Ari Vatanen, Timo Salonen, Juha Kankkunen, Tommi Mäkinen ja Kalle Rovanperä – saapuivat arvioimaan hänen ajotaitojaan. Tämä tilanne oli Leikolalle paitsi suuri yllätys, myös valtava haaste ja kunnia. Hän kuvailee kokemusta ”megaisoksi yllätykseksi” ja kertoo tunteneensa valtavaa painetta suoriutua hyvin mestarien silmien alla.

Yllätykset eivät kuitenkaan päättyneet tähän, sillä ohjelmassa järjestettiin myös rallikisa, jossa Leikola sai mahdollisuuden mitata taitojaan lapsuutensa sankareiden kanssa. Tämä kokemus oli hänelle unohtumaton, ja hän kertoo ajaneensa kilpaa idolien kanssa, tietäen, että tällainen hetki ei toistuisi. Kilpailun jälkeen hän pohti hetken merkitystä ja sitä, kuinka se kosketti syvästi.

Autoilun maailma

Leikolan kilpailuvietti ja intohimo nopeuteen olivat selvästi nähtävissä ohjelmassa, mutta hänen suhtautumisensa autoihin yllättää. Vaikka hän asuu Los Angelesissa, missä auto on välttämättömyys, Leikola ei ole koskaan panostanut suuria summia ajoneuvoihinsa. Hän pitää yllä yksinkertaista tyyliä ja suosii käytettyjä autoja, kuten pitkäaikaista Bemariansa, jota hän kuvailee ”perusvehkeeksi”. Vaikka autoilu ei keräilyharrastuksena kiinnosta Leikolaa, vauhdin hurma ja mahdollisuus ajaa ralliradalla täysillä tarjoavat hänelle suurta iloa. Tämä intohimo ajamiseen, yhdistettynä Leikolan huumorintajuun ja karismaan, tekevät hänestä erinomaisen lisän ”Top Gear Suomi” -ohjelman juontajakokoonpanoon, tuoden katsojille sekä tietoa että viihdettä. Autourheilu on suomalaisten verissä.

Muutenkin Top Gear Suomen juontajatiimi toimii, ja osa syy tähän – kuten monet katsojat ovat sosiaalisessa mediassa kommentoineet – on se, että ohjelma ei yritä kopioida alkuperäistä ohjelmaa tai sen muita kansainvälisiä versioita. Leikola, Selänne ja Strandberg toimivat omissa rooleissaan, koska he kaikki rakastavat autoja ja tuovat oman intohimonsa selvästi esille ruudulla. Alkuperäinen Top Gear toimi, koska juontajat Jeremy Clarkson, Richard Hammond ja James May loivat toimivan dynamiikan keskenään. Mutta kukaan heistä ei ole esimerkiksi niin hauska kuin Ismo Leikola, joten olisi väärin yrittää asettaa suomalaisia juontajia samoihin rooleihin kuin aikaisemmissa formaateissa. Ja onneksi näin ei olekaan tehty, vaan Top Gear Suomi uskaltaa tehdä asiat eri tavalla. Ja tässä versiossa Ismo Leikola loistaa terävän huumorinsa ansiosta. Kuten monet katsojat ovat huomauttaneet, on upeaa nähdä niin hienoja suomalaisia legendoja yhdessä television ruudulla, että on vaikea kuvitella parempaa kattausta televisioruutuihin. Jos Teemu Selänne tuo tietoutensa amerikkalaisista autoista ohjelmaan, tuo Ismo Leikola sen huumorin, joka valloittaa katsojat ehdottomasti puolelleen.Vastaa