Kielitaiturit kilpasilla! Uutuusohjelma Sanansaattajat tuo MTV:lle Pitääkö olla huolissaan? -ohjelmasta tuttuja kasvoja su 18.2. alkaen

Kirjoittajan kuva

By admin

MTV:n sunnuntai-illat vietetään 18.2. klo 21 alkaen sanojen maailmassa kisaillen. Hyväntuulisen Sanansaattajat-kilpailun vakikasvot Miika Nousiainen ja Tuomas Kyrö saavat vastaansa muun muassa Martti Suosalon, Palefacen ja Jonna Tervomaan. Jenni Pääskysaaren juontaman uutuusohjelman tuomarina nähdään kielitieteilijä Janne Saarikivi.

sanansaattajat_s01_ryhmakuva.jpg

Sanansaattajat on kilpailu sanojen etymologiasta, eli siitä, mistä sanat tulevat ja mitä ne tarkoittavat. Sanojen alkuperää arvailevat, tietävät ja keksivät vakikilpailijat Miika Nousiainen ja Tuomas Kyrö, ja heitä vastaan kisaa viikoittain vaihtuva vieraileva sanansaattaja. Oikeat vastaukset kertoo ja kilpailijoiden sepustukset tuomaroi kielitieteilijä Janne Saarikivi. Jenni Pääskysaari johtaa sanailua, kirjaa pisteet ja julistaa voittajan.

“Tässä ajassa, missä hetkittäin tuntuu, että sanat ja niiden merkitykset ajavat ihmisiä loitommalle toisistaan, on viihdyttävää ja rauhoittavaakin kinastelun sijaan miettiä, mistä sanat suuhumme ja kieleemme tulevat. Uuden oppiminen on aina kiinnostavaa ja sanojen alkuperä opettaa minulle joka päivä jotakin uutta kielestä ja maailmasta. Sanansaattajien ansiosta en enää katso, kuuntele tai käytä tuttujakaan sanoja samalla tavalla kuin aiemmin”, juontaja Jenni Pääskysaari pohtii.

Katso esimakua Sanansaattajista täältä

Ohjelman tuomarina nähdään kielitieteilijä Janne Saarikivi, joka on pohtinut ja tutkinut sanoja ja kieliä koko elämänsä. Pestistään Sanansaattajien tuomarina hän on innoissaan.

“Olen aina oikeudenmukainen, mutta sopivasti erilaisiin vastauksiin venyvä tuomari”, Saarikivi kuvailee ja lisää, että etymologia on kiinnostavaa, “koska sitä on kaikkialla, enimmäkseen kuitenkin pinnan alla”.

Ohjelman kilpailijoina kielitaitureita

sanansaattajat_s01_eps1_003.png

Vakikilpailijoiden Miika Nousiaisen ja Tuomas Kyrön rinnalla nähdään oman alansa ammattilaisia, jotka kaikki käyttävät suomen kieltä työssään. Vieraana nähdään muusikko Jonna Tervomaa, näyttelijä Martti Suosalo, toimittaja Jenni Poikelus, muusikko Paleface, näyttelijä Krista Kosonen, kirjailija Soili Pohjalainen, toimittaja Maria Pettersson, uutistoimittaja Marjukka Havumäki, kirjailija Riikka Pulkkinen ja runoilija Heli Laaksonen.

“Vieraat ovat sanojen ja kielenkäytön ammattilaisia, joista jokaisella oli aivan oma tapansa etsiä sanojen alkuperää ja merkityksiä. Kaikki heittäytyivät kisaan mukaan oivaltavasti ja hauskasti!” Tuomas Kyrö kertoo.

Kropsu ja ebin – mitä ihmettä?

Ohjelmassa kilpaillaan sekä sanojen alkuperästä että siitä mitä sanat tarkoittavat. Pikasanat-kierroksella arvuutellaan, mitä sanat tarkoittavat ja kuullaan joskus osuvia oikeita vastauksia, joskus hulvattomia veikkauksia.

Saarikivi ja Pääskysaari kruunaavat voittajaksi jokaisessa jaksossa sen kilpailijan, joka kerää eniten pisteitä ja tietää suomen kielen sanoista eniten, tai osaa kertoa hauskimmat tarinat sanojen taustaksi.

Jaksot 1–3

Jakso 1: Etymologiset enkelit
MTV Katsomo su 18.2. alkaen
MTV3 su 18.2. klo 21 alkaen

Viihteellinen sanakilpailu takaa tänään monet hersyvät naurut! Mikä on tädyke ja mistä tulee nero? Miika Nousiaisen, Tuomas Kyrön, Janne Saarikiven ja Jenni Pääskysaaren vieraana tänään näyttelijä Martti Suosalo.

Jakso 2: Löylynlyömät etymologiat
MTV Katsomo su 18.2. alkaen
MTV3 su 25.2. klo 21 alkaen

Turku ja tori vai torakka ja turilas? Viihteellisen sanakilpailun toisessa jaksossa etymologian tietämys on toisilla huipussaan ja toisilla hakusessa. Miika Nousiainen, Tuomas Kyrö, Janne Saarikivi ja Jenni Pääskysaari saavat vieraakseen kilpailemaan kirjailija Heli Laaksosen.

Jakso 3: Virta venhettä vie
MTV Katsomo su 25.2. alkaen
MTV3 su 3.3. klo 21 alkaen

Sanansaattajissa ollaan suomalaisuuden syntysijoilla: mistä tulevat vene ja peikko? Vieraana Soili Pohjalainen, vakiopaikoilla istuvat Tuomas Kyrö, Miika Nousiainen, Janne Saarikivi ja Jenni Pääskysaari.

Tuomari Janne Saarikiven pienehkö Sanansaattajat-sanakirja

sanansaattajat_s01_janne_saarikivi_2.jpg

STUDIO

  • Studio on aikoinaan merkinnyt työ- ja tutkimustilaa. Sen lähtökohta on italian studio ‘opiskelu t. tutkimushuone’, viime kädessä sana periytyy latinan sanasta studium ‘opinnot t. tutkimukset’

OHJELMA 

  • Ohjelma on johdos sanaryhmästä, johon kuuluu myös ohjata. Tämän kantasana on ohja(t), ohjas (: ohjakset), joka palautuu kantasuomeen. Sanan varhaisempi alkuperä on hämärä, mutta sitä on verrattu eräisiin germaanisiin johdoksiin, jotka merkitsevät mm. ‘kädensijaa’

YLEISÖ

  • Yleisö on samaa kantaa kuin yleinen ja ylettää. Lopulta kyse on sanavartalosta ylä-, joka esiintyy esimerkiksi sanoissa, ylhäällä, yllä, yltä, ylle

NAURU

  • Nauru tarkoittaa alkuaan myös pilkkaa (tästä mahdollisesti naruttaa), esim. karjalassa sanan vastine nakroa on merkinnyt myös ‘hylätä kihlakumppaninsa; vietellä, raiskata’; sana palautuu kantasuomeen eli suomen, karjalan, viron ym. rautakautiseen edeltäjään, jossa se on kuulunut *nakrata. Tätä kauemmalle ulottuvia varmoja vertailukohtia sanalla ei ole, mutta se voi alkuaan olla jonkinlaista äännesymboliikkaa, siis. ns. deskriptiivisana. (kun sanoo nauraa tai nakraa suu on ‘nauruasennossa’)

SANANSAATTAJAT

  • Sana on pitkään ilman kunnollista etymologiaa ollut sana. Se palautuu suomen, viron ja muiden lähisukukielten yhteiseen rautakautiseen kantakieleen kantasuomeen. Mahdollisesti kyseessä on indoeurooppalaisista kielistä saatu laina, jota vastaavat esimerkiksi sanskritin svanah ‘ääni, sanoma’ ja venäjän zvon ‘sointi, ääni’. Lainalähde on mahdollisesti indoiranilainen ts. jokin nykyisen Venäjän aroalueella metallikaudella puhuttu kieli, joka on ollut sukua nykyisille Intian ja Iranin alueen kielille.
  • Saattaa on johdos sanasta saada.Tämä puolestaan on uralilaista alkuperää eli palautuu varhaisimpiin tunnettuihin suomen kantakieliin – suomalais-ugrilaiseen ja/tai uralilaiseen kantakieleen. Sanan saadavarhaisin merkitys on ‘saapua, tulla’.
  • Sanansaattajat ovat myös enkeleitä. Kreikan angelos, enkeli-sanan lähtökohta, on merkinnyt ‘sanansaattajaa, viestintuojaa’.

Sanansaattajat-ohjelman MTV:lle tuottaa Rabbit Films.

Sanansaattajat MTV Katsomossa ja MTV3-kanavalla su 18.2. klo 21 alkaen.
MTV Katsomo+ -tilaajille seuraava jakso ennakkoon. 

Facebook, Instagram, TikTok ja X:
@mtv3suomi @mtvkatsomo 
#sanansaattajatYksi kommentti artikkeliin ”Kielitaiturit kilpasilla! Uutuusohjelma Sanansaattajat tuo MTV:lle Pitääkö olla huolissaan? -ohjelmasta tuttuja kasvoja su 18.2. alkaen”

Vastaa