Kotimaisella elokuvalla yhteys Ramboon, on äärimmäisen väkivaltainen ja raaka – sai jopa Hollywoodin sekaisin

Kirjoittajan kuva

By Liisanna

Yhdysvalloista ja Kanadasta on tullut jo yli puolet suomalaisen Sisu-toimintaelokuvan lipputuloista. ”Suomalaisen Rambon” ohjaajalle Jalmari Helanderille satelee Hollywoodista työtarjouksia.

Suomalaiset ovat aina tienneet, mitä on sisu ja meille se on tuttua. Jalmari Helanderin sotatoiminta-elokuvan ansiosta siitä ymmärtävät nyt kevään ja kesän jälkeen jotain myös kansainvälisesti muutkin ympäri maailmaa esimerkiksi yhdysvaltalaiset, kanadalaiset, brasilialaiset ja eurooppalaiset.

Poikkeuksellisen ja todella laajan teatterilevityksen maailmalla saaneen Sisu-elokuvan tähänastisista noin 14,1 miljoonan dollarin eli 13,3 miljoonan euron teatteri-lipputuloista jo yli puolet: 6,9 miljoonaa euroa, on Yhdysvalloissa ja Kanadassa ostetuista pääsylipuista. Aika hyvin 6 miljoonalla eurolla tehdylle suomalaiselle elokuvalle, joka näyttää ja tuntuu kokoaan isommalta.

Elokuva sijoittuu jatkosodan loppupuolelle vuoteen 1944 ja kertoo suomalaisesta talvisodan veteraanista Aatami Korvesta, joka löytää kultaa Suomen Lapista sekä joutuu verisesti puolustamaan löytämäänsä sitä haluavilta natseilta. Jorma Tommilan näyttelemä Aatami ei luovuta eikä anna periksi, vaikka henki on lähteä moneen kertaan.

Tyylilajina on musta huumori, joka edes hieman keventää elokuvan raakaa väkivaltaa. Natseja jahdataan ja tapetaan surutta niin, että kyllä katsojissa myös tuntuu. Aatami Korven raa’at teot ovat Suomessa keränneet tammikuussa olleen ensi-illan jälkeen valkokankaiden ääreen jo yli 182 000 katsojaa, tämä tekee elokuvasta tämän vuoden toiseksi katsotuimman kotimaisen.

Kotimaisista elokuvista tämän rökittää vain 204 000 katsojaa kerännyt lasten seikkailuelokuva Risto Räppääjä ja villi kone ja ulkomaalaisista selkeästi mm. Barbie ja Oppenheimer.

– Nyt kysytään suoraan, haluatko tehdä tämän, eikä kysellä, mites lähtisit tällaista kehittelemään.

Hollywoodista on sadellut ohjaajalle tarjouksia tasaisesti viime kuukausina ja moni elokuva-alan ihminen pisti elokuvan merkille jo vuosi sitten maailman ensi-illassa Toronton elokuvajuhlilla. Osa tarjotuista töistä ovatkin ohjaajan mielestä ollut oikein houkuttelevia.

– Sanon, että jos en todella koe olevani juuri paras jätkä jotain elokuvaa tekemään, sitten en halua sitä tehdä, ohjaaja kertoi maaliskuussa.

– Olisi kiinnostavaa nähdä, mitä Aatamille tapahtuu sen jälkeen, kun hän kylpee rahassa, koska olen aika vakuuttunut, ettei se tee häntä onnelliseksi. Ehkä jokin muu taho tarvitsee jälleen hänen taitojaan, mutta katsotaan, Jalmari vihjaili toukokuussa.

Myös idea Sisu-elokuvan jatko-osaan on jo mietinnässä. Elokuvan tuottaja Petri Jokiranta pohti ääneen, mitä Jalmari voisi ohjata seuraavaksi.

– Todennäköisesti toisen toimintaelokuvan, ehkä Sisu 2:n tai jotain vastaavaa, tuottaja kommentoi.

– Sisu on luonut Jalmarille Yhdysvalloissa nostetta. Nyt saattaa olla hänellä oikea aika tehdä töitä Hollywoodissa, hän jatkaa.

Ensimmäisen Sisu-elokuvan idea on suoraviivainen, että sen päälle on helppo luoda lisää. Sen perustana on käytännössä ohjaajan oma versio lapsuuden sankaristaan sekä ikonisesta taistelijasta John Rambosta. Sylvester Stallonen näyttelemä taistelija jätti Tuusulasta kotoisin olevaan ohjaajaan lähtemättömän jäljen ja vaikutuksen.

– Elokuva teki niin järkälemäisen vaikutuksen, että se muutti lapsuuttani. Sen jälkeen vain pyörin metsässä jouskarin ja puukon kanssa kaikki päivät ja fiilistelin, hän muisteli Ilta-Sanomille tammikuussa.

Sisu syntyikin vähän vahingossa. Alun perin Jalmari oli tekemässä tieteis-komediaa, joka piti kuvata osittain Kanadassa. Koronapandemia ja kansainvälisten rajojen sulkeminen kuitenkin muutti suunnitelmat ja Sisun käsikirjoitus syntyi pitkään mielessä muhineiden ideoiden pohjalta nopeasti.

Kansainvälisen tarjouskilpailun Sisusta voittaneen Sony-studion lisäksi siitä oli kiinnostunut suoratoistopalveluiden suosituin eli Netflix, joka olisi halunnut ostaa Sisuun kaikki oikeudet. Suomessa Sisu saa nyt suoratoistoensi-iltansa, mutta ulkomailla tarina jatkuu yhä teattereissa. Lokakuun lopussa elokuva saa ensi-iltansa toimintaelokuvien luvatussa maassa Etelä-Koreassa sekä Japanin valkokankailla.Vastaa