Kuka on Tidjân Ba?

Kirjoittajan kuva

By admin

Tidjân Ba, suomalais-senegalilainen laulaja ja näyttelijä, on ehtinyt kokea monenlaista elämänsä aikana. Hänet tunnetaan erityisesti Kwan-yhtyeen toisena laulajana. Ba:n elämä on ollut kansainvälistä, sillä hän on asunut useissa maissa, kuten Yhdysvalloissa, Saksassa ja Ranskassa. Hänen monipuolinen taustansa on vaikuttanut hänen uraansa monin tavoin.

Vuonna 2004 Ba näytteli Keisarikunta-elokuvassa hahmoa nimeltä Mukambo. Tämä rooli oli merkittävä askel hänen näyttelijänurallaan. Vaikka Kwan-yhtye toi hänelle suurta julkisuutta, Ba päätti myöhemmin vetäytyä julkisuudesta. Hänen elämänsä ja uransa ovat ottaneet uusia suuntia viime vuosien aikana.

Tidjân Ba
Tidjân Ba

Uusi ura teatterissa ja musikaaleissa

Viime vuosina Tidjân Ba on löytänyt uuden uran teatterin ja musikaalien parista. Hän on esiintynyt eri puolilla Suomea, mikä on tuonut hänelle uudenlaista näkyvyyttä ja kokemusta. Tämä työ teatterialalla on mahdollistanut hänelle uudenlaisen ilmaisutavan ja mahdollisuuden hyödyntää monipuolista taustaansa.

Ba:n uravalinta teatterin ja musikaalien maailmassa on osoitus hänen monipuolisesta lahjakkuudestaan ja kyvystään mukautua erilaisiin rooleihin. Teatteri on tarjonnut hänelle uudenlaisen estradin, jossa hän voi jatkaa esiintymistä, mutta eri muodossa kuin aiemmin musiikin parissa.

Nyt Tidjân on Tähdet, tähdet ohjelmassa

“Tässä ohjelmassa voin pitää hauskaa ja tuoda hyvää fiilistä yleisölle.”

Kesällä paluun tekevästä Kwan-yhtyeestä tuttu laulaja, ääninäyttelijä ja opettaja Tidjân Ba suuntaa Tähdet, tähdet -kisaan ennen kaikkea haastamaan itsensä, mutta samalla hän haluaa nauttia yleisön antamasta energiasta. Lavalla Tidjân aikoo antaa kaikkensa, oli kyseessä sitten luihin ja ytimiin menevä soul tai ilmoille räjähtelevä rock.

Uudet roolit ääninäyttelijänä ja opettajana

Ba:n urapolku on kulkenut musiikista teatteriin ja edelleen ääninäyttelyyn ja opetukseen. Hänen työnsä ääninäyttelijänä on tuonut lisää syvyyttä hänen monipuoliseen uraansa. Ääninäyttelyssä Ba pääsee käyttämään äänensä monipuolisia sävyjä ja ilmaisutapoja, mikä on ollut hänelle luonteva askel.

Toinen merkittävä rooli Ba:n nykyisessä elämässä on opettajuus. Hän opettaa ala-asteikäisiä oppilaita kaksikielisessä koulussa. Opettajuus on hänelle tapa jakaa tietoa ja kokemusta seuraaville sukupolville. Ba:n kielitaito ja kokemus eri kulttuureista tekevät hänestä ihanteellisen opettajan kaksikielisessä ympäristössä.

Kwan-yhtyeen perintö ja nuori yleisö

Vaikka Kwan-yhtyeen suurimmat suosion päivät ovat takanapäin, sen vaikutus näkyy edelleen. Ba kertoo, että hänen nuoret oppilaansa ovat tietoisia hänen urastaan yhtyeessä, vaikka se oli ennen heidän aikojaan. Hän käyttää tätä tietoisuutta hyväkseen opetuksessaan, joskus näyttämällä oppilaille yhtyeen vanhoja klippejä.

Kwan-yhtyeen perintö elää siis edelleen, ja Ba on tyytyväinen voidessaan jakaa osan tästä historiasta nuorempien sukupolvien kanssa. Yhtyeen musiikki ja Ba:n rooli siinä ovat osa suomalaista musiikkihistoriaa, ja niiden vaikutus ulottuu uusiin

Kwan palaa!

Kwan, Marikon ja Tidjânin perustama yhtye, tekee odotetun paluun alkuperäiskokoonpanossaan tänä kesänä. Yhtye esiintyy noin kymmenellä kesäfestivaalilla, mikä on merkittävä uutinen kaikille yhtyeen faneille. Kwanin paluu on herättänyt suurta innostusta, sillä yhtye on ollut tauolla pitkään.

Ensimmäiset julkaistut esiintymiset ovat Seinäjoen Vauhtiajoilla, Turun Slot Festivalilla, Kemin Satama Open Airissa ja Porisperessä Porissa. Yhtyeen loput kesän 2024 esiintymiset julkaistaan myöhemmin. Tämä kesä tulee olemaan Kwanin faneille erityisen merkityksellinen.

Taustaa Kwanin paluuseen

Mariko kertoo, että yhtye oli harkinnut paluuta jo ennen koronapandemiaa, mutta suunnitelmat jäivät silloin toteutumatta. Vuonna 2022, kun Jyrki69 pyysi heitä Vain Elämää -ohjelmaan, yhtye tajusi, että heillä on yhä sama energia ja fiilis tallella. Tämä inspiroi heitä suunnittelemaan paluuta tosissaan.

Kwanin jäsenten innostus ja intohimo musiikkiin on selvästi säilynyt vuosien ajan. Marikon kommentit yhtyeen tiedotteessa osoittavat, että he odottavat tulevia esiintymisiään suurella innolla ja ovat innoissaan päästessään jälleen esiintymään festarilavoille.

Kwanin menestysvuodet

Kwan perustettiin vuonna 2000, ja se saavutti nopeasti suurta suosiota. Yhtye julkaisi neljä studioalbumia, jotka toivat heille menestystä sekä Suomessa että kansainvälisesti. Heidän albuminsa saivat tunnustusta tuplaplatinalevyn, platinalevyn ja kultalevyn muodossa, ja yhtye voitti myös neljä Emma-palkintoa.

Heidän tunnetuimpiin kappaleisiinsa kuuluvat ”Tainted Love”, ”Shine”, ”Undconditional Love” ja ”Late”. Kwan saavutti Suomen virallisella listalla seitsemän Top 3-sijoitusta, mikä osoittaa heidän merkittävän asemansa Suomen musiikkikentällä. Yhtye nautti suosiota myös ulkomailla, erityisesti Kreikassa.

Luova tauko ja harvinaiset esiintymiset

Vuonna 2008 Kwan ilmoitti jäävänsä luovalle tauolle. Tämän jälkeen yhtyettä ei ole nähty esiintymislavoilla kovin usein. Ainoat poikkeukset olivat vuoden 2009 Euroviisukarsinnat ja vuoden 2014 Ylen We want more -ohjelman esiintyminen. Tämä tekee heidän tämän kesän esiintymisistään entistä merkittävämpiä ja odotettuja tapahtumia faneille ja suomalaiselle musiikkikentälle.Vastaa