Suosituimmat suomalaiset podcastit 2024

Kirjoittajan kuva

By admin

Suomalaisessa podcast-maailmassa on monia suosittuja ohjelmia, jotka tarjoavat erilaisia aiheita ja sisältöjä. PODCASTIEN suosio jatkaa kasvuaan. Arvioiden mukaan maailmassa on yli 3 miljoonaa podcastia, ja uusia julkaistaan jatkuvasti. Radiomedian mukaan yleisimpiä syitä podcastien kuuntelemiseen ovat niiden viihdearvo, uuden oppiminen ja rentoutuminen, mutta radiokanavat ovat myös hyvinkin kuunneltuja. Alla on valikoima suosittuja podcasteja eri aihealueilta:

Viihde ja julkkisjuorut

  • Tuplakääk: Julkkisjuoruihin keskittyvä makasiiniohjelma, jossa käsitellään Hollywood-eliitin ja muiden julkkisten elämää humoristisella otteella​ (Suomalaiset Podcastit)​​ (Podtail)​.

Uutiset ja politiikka

  • Lauantaikerho: Tarjoaa analyysiä ja keskustelua politiikasta ja ajankohtaisista aiheista, erityisesti presidentinvaaleihin liittyen​ (Suomalaiset Podcastit)​​ (Podtail)​.
  • Uutisraportti podcast: Keskustelua ajankohtaisista aiheista rennolla otteella​ (Suomalaiset Podcastit)​.

True crime

JÄLJILLÄ

Suomen suosituimmaksi rikospodcastiksi itseään tituleeraava Jäljillä on erinomainen true crime -podcast. Jaksot käsittelevät muun muassa katoamisia, sarjamurhaajia sekä ratkaisemattomia tapauksia. Tilda Laaksosella on kyky kertoa rankoistakin tositarinoista mielenkiintoisesti mutta samalla asianomaisia kunnioittavaan sävyyn.

Lastenohjelmat

Lifestyle ja hyvinvointi

  • Doc Emilia: Käsittelee terveyttä ja hyvinvointia eri asiantuntijoiden kanssa​ (Fm.fi)​.
  • Hei baby: Vertaistukea tarjoava podcast äideille ja raskaana oleville​ (Fm.fi)​.

VIKI JA KÖPI PODCAST

Viki ja Köpi ovat tunnettuja radiopersoonia Yle X:n aamuohjelmasta. Parivaljakko kuitenkin jätti aamuradion vuoden 2022 heinäkuussa, ja on siitä lähtien juontanut podcastia Yle Areenaan. Vikin ja Köpin podcastissa on samaa rentoa läpänheittoa kuin radiossa, mutta ohjelmanumerot ovat hieman erilaisia.

Mistä: Yle Areena, Spotify

Kulttuuri ja tieteet

  • Sivumennen: Kirjallisuudesta ja muista kulttuurillisista aiheista keskusteleva podcast​ (Fm.fi)​.
  • Utelias mieli: Helsingin yliopiston podcast, joka haastattelee tutkijoita eri tieteenaloilta​ (Fm.fi)​.

Onko tässä Suomen ensimmäinen yhdestä podcast-jaksosta painettu kirja?

Podme-palvelussa julkaistavan Kasper & Mikko – Suomen suosituin podcast -sarjan yksittäinen jakso päätyi litteroituna kirjan kansien väliin, kiitos podcastin ahkeran vakiokuuntelijan.

Podcastaajat Kasper Strömman ja Mikko Pykäri saivat alkuvuodesta 2023 iloisen yllätyksen, kun heidän Podme-palvelussa ilmestyvän podcastinsa Kasper & Mikko – Suomen suosituin podcast kuuntelija Wilma Parkkari lähestyi Pykäriä sähköpostilla. Podcastin aktiivinen kuuntelija lähetti Pykärille tiedoston, joka sisälsi litteroitua tekstiä Suomen suosituimman podcastin 141. jaksosta.

Pian selvisi, että Parkkari oli litteroinut koko jakson audiosisällön. Uusi studio -niminen jakso on julkaistu 23. huhtikuuta vuonna 2020, keskellä koronapandemiaa. Parkkari oli tehnyt valtavan työn litteroidessaan tunnin ja kolmen minuutin pituisen podcast-jakson kokonaisuudessaan.

“Hän oli ilmeisesti litteroinut jakson yliopiston tieteellisiä tutkimuksia varten, mutta halusi tarjota siitä näytteen myös meille”, Pykäri taustoittaa.

Sähköpostin luettuaan Pykäri välitti viestin Strömmanille, joka niin ikään ilahtui kuullessaan kuulijan vaivannäöstä. Tekstiä lukiessaan podcastaajat heittivät keskenään ilmoille leikkimielisen idean siitä, että jaksosta litteroitu tekstisisältö toimisi hyvin myös kirjana. Pitkään pääkopassa kytenyt ajatus johti lopulta siihen, että teksti päätyi syksyn aikana kovakantiseksi kirjaksi yhteistyössä Podmen kanssa.

“Tämä saattaa hyvinkin olla maailman ensimmäinen yksittäiseen podijaksoon perustuva kovakantinen kirja. Olemme melko varmoja, että se on ensimmäinen laatuaan ainakin Suomessa”, Strömman sanoo.

Kyseessä saattaa tosiaan hyvinkin olla ensimmäinen kerta, kun suomeksi puhutun podcastin yksittäisestä jaksosta on painettu kirja. Strömman ja Pykäri haluavatkin jakaa kiitosta Parkkarille tämän suuresta vaivannäöstä, joka johti lopulta hienoon lopputulokseen.

“Paljon kiitoksia! Tuntuu hyvältä nähdä ensimmäinen konkreettinen tulos vuosikausien poddaamisesta. Tuli ihan kylmät väreet katsoessa tätä 87-sivuista teosta”, Pykäri hehkuttaa.

“Eliittikuuntelija Wilma teki litteroinnissa kovan työn täysin yllättäen ja pyytämättä, mikä lämmittää mieltä. Olen tästä erittäin ylpeä”, Strömman puolestaan kiittelee.Vastaa