Mikä on brittibändi Sweet – tulee kesällä Suomeen

Kirjoittajan kuva

By admin

Brittiläinen yhtye Sweet on yksi 1970-luvun tunnetuimmista ja vaikutusvaltaisimmista rock-yhtyeistä. Vuosikymmeniä kestäneen uransa aikana yhtye onnistui luomaan ikonisen aseman populaarimusiikin historiassa. Sweetin musiikki yhdistää ainutlaatuisella tavalla glam rockin, hard rockin ja bubblegum popin elementtejä, luoden näin erottuvan ja mieleenpainuvan äänimaailman. Yhtyeen valtaisasta suosiosta Suomessa kertovat omalta osaltaan suomenkieliset versiot yhtyeen hiteistä, joista tunnetuin lienee Kirkan levyttämä ”Pikkuveli” (”Little Willy”) vuodelta 1972. Niin ikään Neumannin versioima ”Kettujen yö” (”Fox on the Run”) vuodelta 1988 muistetaan hyvin. Karma-yhtyekin lauloi Sweetin tuotantoa suomeksi.

Yhtyeen perustaminen ja varhaisvaiheet

Sweet perustettiin Lontoossa vuonna 1968 alun perin nimellä Sweetshop. Yhtyeen alkuperäisiin jäseniin kuuluivat laulaja Brian Connolly, kitaristi Andy Scott, basisti Steve Priest ja rumpali Mick Tucker. Yhtyeen varhainen musiikki keskittyi pääasiassa bubblegum popiin, mutta heidän tyylinsä kehittyi nopeasti monipuolisemmaksi ja kokeellisemmaksi.

Menestysvuodet ja suositut kappaleet

1970-luvun alussa Sweet alkoi saavuttaa merkittävää suosiota. Heidän tunnetuimpia kappaleitaan ovat muun muassa ”Ballroom Blitz”, ”Fox on the Run” ja ”Love Is Like Oxygen”. Nämä kappaleet edustavat yhtyeen kykyä yhdistää voimakas rock-sointi tarttuviin melodioihin ja koukuttaviin kertosäkeisiin.

Glam rockin vaikutus

Sweetin merkitys glam rock -liikkeessä on kiistaton. Heidän visuaalinen tyylinsä ja lavashow’nsa, joihin kuuluivat näyttävät asut ja teatraaliset esitykset, olivat aikansa edelläkävijöitä. Tämä näyttävyys yhdistettynä rohkeaan musiikilliseen ilmaisuun teki Sweetistä yhden aikakautensa ikonisimmista yhtyeistä.

Vaikutus musiikkiin ja kulttuuriin

Sweetin vaikutus ei rajoitu pelkästään musiikkiin, vaan he ovat myös vaikuttaneet laajasti pop-kulttuuriin. Yhtyeen musiikki on inspiroinut useita myöhempiä artisteja ja yhtyeitä, ja heidän kappaleitaan on käytetty monissa elokuvissa ja televisiosarjoissa, vahvistaen yhtyeen perintöä.

Jäsenten myöhemmät urat

Yhtyeen hajottua jäsenet jatkoivat omia musiikillisia uriaan. Brian Connollyn, Andy Scottin, Steve Priestin ja Mick Tuckerin musiikilliset projektit ja soolourat ovat edelleen merkittävä osa heidän musiikillista perintöään.

Sweetin merkitys nykypäivänä

Vaikka Sweet ei ole enää aktiivinen, heidän musiikkinsa elää edelleen vahvasti fanien ja musiikin ystävien keskuudessa. Yhtyeen perintö elää konserteissa, tribuuttiesityksissä ja musiikin uudelleenjulkaisuissa, jotka tuovat Sweetin musiikin uusien sukupolvien kuultavaksi.

Yhteenveto

Sweet on ollut merkittävä vaikuttaja rock-musiikin historiassa. Heidän omaperäinen äänensä, visuaalinen tyylinsä ja pysyvä vaikutuksensa musiikilliseen maisemaan tekevät heistä yhden kaikkien aikojen merkittävimmistä yhtyeistä. Sweetin tarina ja musiikki jatkavat inspiroimista ja vaikuttamista vielä vuosikymmeniä yhtyeen huippukauden jälkeen.

Sweet kiertueelle!

Degerbyn Possujuhlat 2024– Perinteiset hyvän mielen festarit lauantaina 6. päivä heinäkuuta Inkoossa. – Pääesiintyjänä uransa jäähyväiskiertueella oleva maailmankuulu hittibändi SWEET!! Degerbyn Possujuhlat järjestetään perinteiseen tapaan lauantaina, heinäkuun 6. päivä Inkoossa jo 19. kertaa peräkkäin. Ensi kesänä Possujuhlien estradille nousevat brittipopin ehdottomaan eliittiin jo vuosikymmeniä kuulunut hittibändi Sweet, 60-vuotisjuhlaansa viettävä Topmost sekä Hott File.

Degerbyn Possujuhlia vietetään ensi kesänä jo 19. kerran peräkkäin. Ja totta kai me olemme tässä meidän pienessä kyläyhteisössä tapahtumastamme ylpeitä etenkin, kun olemme vuosi toisensa jälkeen saaneet paikan päälle esiintymään koko maailman tuntemia tähtiä. Nostalgian hengessä tietysti mennään. Aikuiseen ikään varttunut yleisö on tähtäimessämme. Robert Wellsin, Johnny Loganin, Smokien ja nyt sitten Sweet-yhtyeen musiikki ja hitit herättävät muistoja ja puhuttelevat erityisesti aikuisväestöä,

Kisu Jernström


Vastaa