Legendaarisesta Disney-elokuvasta uusi versio vuonna 2024 – Lumikki (Snow White)

Kirjoittajan kuva

By Liisanna

Vuoden 1937 animaatioelokuvaan: Lumikki ja seitsemän kääpiötä – perustuva musikaalielokuva, jossa Lumikki tuodaan ihmisten nähtäville täysin uudella tavalla. Elokuva saa ensi-iltansa 22. maaliskuuta 2024, joten hetki täytyy vielä odottaa sen näkemistä – teoksesta ollaan innoissaan, mutta myös kritiikkiä on tullut.

Alkuperäinen vuoden 1937 elokuva pohjautuu löyhästi Grimmin satuun nimeltään Lumikki. Se sai ensi-iltansa Suomessa 16. lokakuuta 1938 – Disneyn ensimmäinen pitkä värillinen animaatioelokuva, joka valmistui sinä vuonna.

Uudessa versiossa ohjaajana toimii Marc Webb ja käsikirjoituksesta vastaa Greta Gerwig ja Erin Cressida Wilson. Elokuvan pääosissa ovat Rachel Zegler (Lumikki), Gal Gadot (kuningatar), Andrew Burnap (Prinssi Jonathan) sekä Martin Klebba (yksi kääpiöistä Jörö).

Mikä sitten on Lumikki?

Lumikki on prinsessa ja asuu yhdessä ilkeän äitipuolensa eli kuningattaren kanssa, joka on myös tunnettu noita. Hän on ottanut valtakunnan haltuunsa Lumikin isän kuoltua – kaikki lähtee siitä, kun kuningatar pelkää Lumikin olevan kauniimpi kuin hän itse.

Tärkeä esine elokuvassa on taikapeili – jolta kuningatar kysyy päivittäin tutun lauseen ”ken on maassa kaunehin”. Vuosien ajan peili on kehunut kuningattaren olevan kaunein, mutta kaikki muuttuu taikapeilin sanoessa Lumikin nimen. Kuningatar suuttuu todella ja kateellisena määrää metsästäjän viemään Lumikin metsään ja tappamaan tämän, lisäksi tuomaan neidon sydämen lippaassa todisteeksi käskyjen noudattamisesta. Metsästäjä epäonnistuu tehtävässään ja päästää Lumikin menemään – kaunotar pakenee metsään ja metsästäjä vie kuningattarelle sian sydämen.

Lumikki ystävystyy pian metsän asukkaiden kanssa ja löytää tiensä metsässä olevaan syrjäiseen mökkiin – hän huomaa pienet tuolit ja pian selviääkin, että mökissä asustaa seitsemän kääpiötä. Yhteiselo Lumikin ja kääpiöiden välillä sujuu vähän liiankin onnellisesti, kunnes kuningatar saa tietää Lumikin olevan edelleen elossa. Hän valmistaa taikajuoman ja upottaa liemeen punaisen omenan, jonka aikoo tarjoilla Lumikille – kuningatar muuttaa noituuden avulla itsensä vanhaksi eukoksi ja lähtee mökille viemään Lumikille omenaa.

Lumikki kohtaa vanhan eukon ja omenan, puraisee sitä ja vaipuu maagiseen uneen, josta herää vain rakkauden ensisuudelman avulla. Kääpiöt ja muut metsän olennot tajuavat vanhan eukon olevan oikeasti kuningatar ja yrittävät kostaa tämän teon, lopulta he palaavat mökille suremaan Lumikin ikiunta. Lumikki asetellaan lepäämään kultaiseen arkkuun ja arkku viedään metsäaukealle, jonne tiensä löytää prinssi, joka on tavannut Lumikin jo aiemmin ja rakastunut tähän. Prinssi suutelee Lumikkia ja särkee ikiunen lumouksen, jonka seurauksena Lumikki herää unestaan – prinssi vie Lumikin linnaansa ja he elivät onnellisena elämänsä loppuun asti.

Muutoksia on elokuvan alkuperäiseen juoneen verratessa tulossa

Alkuperäisessä elokuvassa Lumikki keskittyi paljon todellisen rakkauden löytämiseen, kuningattaren lumouksen takia se oli välttämätöntä – nyt pääroolin (Lumikin) näyttelijän Rachel Zeglerin mukaan uudistetussa versiossa, Lumikki keskittyy löytämään enemmän itsensä, tahdonvapauden sekä oman äänensä. Kuka lopulta hallitsee valtakuntaa ja löytääkö Lumikki kaiken tahtomansa? Ehkä myös rakkauden?Yksi kommentti artikkeliin ”Legendaarisesta Disney-elokuvasta uusi versio vuonna 2024 – Lumikki (Snow White)”

Vastaa