Mittaamattoman arvokkaita esineitä herätetään jälleen henkiin MTV:n Aarrepaja-ohjelmassa

Kirjoittajan kuva

By admin

Jenni Pääskysaaren juontamassa Aarrepaja-ohjelmassa maamme taitavimmat käsityöläiset entisöivät esineitä, joiden tarinoita emme halua ikinä unohtaa. Toisella tuotantokaudella muun muassa näyttelijä Tommi Korpela tuo silmäteränsä, epäkuntoon menneen jukeboksin artesaanien huollettavaksi. 

jenni-paaskysaari.jpg

Aarrepajan ovet ovat taas auki! On tullut jälleen aika nostaa elämää nähneet ja huonoon kuntoon menneet mutta rakkaat ja muistorikkaat esineet jalustalle, ja kunnostaa ne arvoiseensa loistoon. Ohjelman toinen tuotantokausi alkaa MTV:llä tiistaina 29.8.

Useilla meistä on esineitä, joiden tunnearvo on mittaamaton, sillä niihin liittyy muistoja, joita emme halua ikinä unohtaa. Aarrepajalla vanhat ja rikkinäiset mutta tuiki tärkeät tavarat saavat artesaanien arvostavissa ja ammattitaitoisissa käsissä huolellisen huollon ja uuden elämän.

Ohjelman keskiössä ovat esineiden tarinat, jotka antavat entisöintityölle vahvan merkityksen. Artesaanientarttuessa työhön on kyseessä kunniatehtävä, jossa panokset ovat suuret, sillä joskus voi olla niinkin, ettei muuta ole enää jäljellä kuin esine – ja sen sisältämä muisto.

Entisöinti tapahtuu tutussa idyllisessä verstaassa, jossa maamme taitavimmat käsityöläiset näyttävät ammattitaitonsa. Artesaanien tarkkaa työskentelyä seurataan läheltä samalla kun he kertovat prosessista sekä eläytyvät muistoihin ja tarinoihin.

Aarrepajan toisella kaudella kunnostettavaksi tuodaan muun muassa jukeboksi, 200-vuotias tupakello, Kiss-yhtyeen soivat figuurit ja sotakirjeenvaihto, joka halutaan säilyttää luettavana myös tuleville sukupolville.

Sarjan juontajana jatkaa sydämellinen ja aurinkoinen Aarrepajan hengetär Jenni Pääskysaari. Jokaisessa jaksossa nähdään tavallisten suomalaisten lisäksi yksi julkisuudesta tunnettu henkilö, joka tuo artesaanien kunnostettavaksi itselleen merkityksellisen esineen tai tavaran, ja kertoo tarinan sen takana. Henkilöt ovat Tommi Korpela, Paula Noronen, Ina Mikkola, Miitta Sorvali, Sabina Särkkä, Isaac Sene, Brädi, Kyösti Mäkimattila, Paleface ja Mikko Parikka.

AARREPAJAN UUDELLA KAUDELLA NÄHDÄÄN 13 ARTESAANIA, JOISTA VIISI ON UUSIA:

virpi-viherva.jpg

VIRPI VIHERVÄ “Nukketohtori”
Virpin intohimona on antiikki ja erityisesti antiikkinuket ja -lelut. Virpistä nukkejen korjaaminen on monimuotoista työtä, jossa pitää olla kaikenlaisia taitoja ja hänestä nukeissa kuten ihmisissäkin saa näkyä elämän jäljet. Asiakkaittensa ”hoitoon” tuomat nuket Virpi entisöi aina mennyttä elämää kunnioittaen, mutta kuitenkin niin, että ne säilyvät seuraaville sukupolville. Aarrepajalla Virpin työpöydälle tuodaan hauras mutta äärimmäisen rakas Messinukke, jonka jalat ovat irronneet, vaatteet hapertuneet ja somisteet kadonneet.

mike-kairenius.jpg

MIKE KAIRENIUS Jukeboksi-asiantuntija
Mike on toinen omistaja Weird Antiques -liikkeessä, jossa myydään vanhoja tavaroita Panamahatuista apinaorkesteriin. Hän on keräillyt esineitä kouluajoista lähtien ollen erityisen perehtynyt pop-antiikkiin. Valloittavan vintage-asiantuntijan hymy on herkässä ja silmät sädehtivät, kun hän puhuu modernin antiikin aarteista ja niin käy nytkin, kun Tommi Korpela tuo silmäteränsä, epäkuntoon menneen jukeboksin huollettavaksi. Pawel Kempf aisaparinaan mikään ei ole mahdotonta tälle kaksikolle!

pawel-kempf.jpg

PAWEL KEMPF Jukeboksi-asiantuntija
Pawelin edesmennyt isä perusti aikoinaan Varkaudessa sijaitsevan Mekaanisen musiikin museon ja nyt Pawel toimii museon johtajana. ”Olen aina ollut innoissani tästä. Kun huomasin, että osaan itse tehdä ja korjata laitteita, oli itsestäänselvää, että haluan jatkaa”. Pawel on erityisen kiinnostunut 50-luvun musiikista ja jukebokseista. Tommi Korpelan maailman kalleimmaksi lampuksikin kutsuttu jukeboksi-kaunotar pääsee arvoiseensa hoitoon, kun Pawel ja Mike Kairenius ottavat asiakseen tehdä siitä taas soivan katseenvangitsijan!

matti-varjonen.jpg

MATTI VARJONEN Kirjoituskonekorjaaja
Matti omistaa perinteisen konttorikoneliikkeen Turussa ja on nähnyt 40-vuotisen uransa aikana jos jonkinlaista laitetta, joka on pitänyt huoltaa takaisin käyttökuntoon. Pitkän linjan ammattilainen ottaa aina koneet mielenkiinnolla vastaan ja tekee kaikkensa, jotta tärkeät ja tarpeelliset koneet saadaan taas napsumaan terhakkaasti työ- ja kirjoituspöydille. Aarrepajalla Matin apua tarvitaan vanhan ja väsyneen kirjoituskoneen kanssa, joka symboloi syvää yhteyttä yli sukupolvien.

antero-pitkanen.jpg

ANTERO PITKÄNEN Polkupyöräkorjaaja
Antero siirtyi pitkän toimistotyörupeaman jälkeen yrittäjäksi ja heittäytyi polkupyörien korjaamisen kiehtovaan maailmaan. Moottoripyöriäkin intohimoisesti entisöinyt kädentaitaja halusi tehdä käsillään jotain kestävää, hyödyllistä ja arjen tasolla merkityksellistä, joten pyöräilyn lisääntyminen, sähköistyminen ja ekologisuus johdattivat hänet luontevasti nykyiseen ammattiinsa polkupyöräkorjaajaksi.
”Fillari on paitsi korvaamaton kulkuneuvo ja mekaaninen käyttöesine, usein myös käyttäjänsä persoonallisuuden jatke, joka voidaan kokea jopa rakkaana matkakumppanina”, Antero tuumaa. Aarrepajalla Antero saa työstettäväkseen vuosikymmeniä vanhan Jaguar-pyörän, joka on korjausyrityksistä huolimatta viime aikoina nojaillut apeana ja ajokelvottomana mökin seinään.

Uusien artesaanien lisäksi ohjelmassa nähdään jo viime kaudelta tutut käsityöläiset Sanna Laurila, Tommi Raivio, Jouni Pöllänen, Virve Taljavirta, AP Paasonen, Silja Immonen, Riitta Larne ja Erkki ”Edi” Kokko.

Katso esimakua Aarrepaja-ohjelmasta täältä.Vastaa