Pekka Strang ja Alma Pöysti näyttelevät KESÄKIRJA-elokuvassa

Kirjoittajan kuva

By admin

Glenn Closen ja Anders Danielsen Lien tähdittämän, Charlie McDowellin ohjaaman ja Robert Jonesin käsikirjoittaman Kesäkirja-elokuvan kuvaukset alkavat Suomessa myöhemmin tänä kesänä.

Tove Janssonin rakastettuun Kesäkirja-teokseen perustuvassa elokuvassa esiintyvät myös suomenruotsalaiset eturivin näyttelijät Pekka Strang ja Alma Pöysti Malanderin pariskunnan rooleissa.

Päähenkilönä, Sophia-tyttönä, tullaan näkemään kokonaan uusi kasvo, joka julkaistaan myöhemmin.

Elokuvaa kuvataan Itäisen Suomenlahden rannikolla eri paikoissa esimerkiksi Porvoon, Kotkan ja Espoon saaristoissa.

Kansainvälisen yhteistuotannon suomalainen tuotantoyhtiö on Helsinki-filmi, tuottajinaan Aleksi Bardy ja Helen Vinogradov. Helsinki-filmi on tuottanut myös Janssonin elämään pohjautuvan Tove-menestyselokuvan. Suomessa Kesäkirja-elokuvan levittää ja markkinoi Aurora Studios.

– Teemme elokuvaa, joka pohjautuu yhteen merkittävimmistä suomalaisista romaaneista, Kesäkirjaan. Vaikka elokuva toteutetaan kansainvälisenä ja englanninkielisenä, haluamme, että se on autenttinen ja uskollinen alkuteokselle. Siksi on tärkeää, että elokuvassa esiintyy suomenruotsalaisia näyttelijöitä, kuten Alma Pöysti ja Pekka Strang. Meille on myös tärkeää, että Itäisen Suomenlahden saaristo näkyy kesäisessä kauneudessaan, kertoo tuottaja Bardy.

– Tämä tuotanto on monitahoinen ja ainutlaatuinen. Esimerkiksi turvallisuuden ja muiden erityisjärjestelyiden huomioiminen on tärkeää etenkin, kun päähenkilönä on näyttelijänä ensikertalainen lapsi. Niinpä julkaisemme hänen henkilöllisyytensä ja tietoa tarkemmista kuvauspaikoista vasta myöhemmin ja keskitymme nyt järjestämään työryhmällemme kuvausrauhan. Voin kuitenkin todeta, että olen erittäin hyvilläni niin jokaisesta mukanaolevasta upeasta näyttelijästä kuin kauniista kuvausympäristöistämme saaristossa.

Kesäkirja

Kesäkirjan ilmestymisestä tuli viime vuonna kuluneeksi 50 vuotta. Se kertoo maagisen ja elämää kohottavan tarinan Sophia-tytöstä ja tämän isoäidistä, jotka viettävät kesän pikkuisella saarella Suomenlahdella. Niin kriitikot kuin lukijat ovat pitäneet vuonna 1972 julkaistua kirjaa mestariteoksena, ja se on käännetty 35 kielelle.

Kesäkirjan Sophia-tytön isoäitiä elokuvassa näyttelevä GLENN CLOSE on palkittu lukuisia kertoja näyttelijäsuorituksistaan, muun muassa Gloden Globe-, Tony- ja Emmy-palkinnoilla, kullakin kolmesti. Oscar-ehdokkaana hän on ollut mittavan uransa aikana kahdeksan kertaa: ensimmäisen kerran vuonna 1983 elokuvasta Garpin maailma ja viimeisimpänä sivuosastaan elokuvassa Hillbilly Elegy (2020).

Suomessa Close muistetaan esimerkiksi legendaarisista rooleistaan elokuvissa 101 dalmatialaista (1996), Valheet ja viettelijät (1988) ja Vaarallinen suhde (1987).

Close tullaan näkemään myös kahdessa Netflix-elokuvassa, joiden kuvaukset ovat päättyneet vastikään: Seth Gordonin toimintakomediassa Back in Action ja Lee Danielsin aiheeltaan yliluonnollisessa jännityselokuvassa The Deliverance.

*

Norjalainen ANDERS DANIELSEN LIE näyttelee Kesäkirja-elokuvassa Sophia-tytön isää. Hänen roolisuorituksensa Oscar-ehdokkaanakin olleessa elokuvassa The Worst Person in the World (2021) keräsi kehuja niin toimittajilta kuin palkintoraadeilta. Muun muassa yhdysvaltalainen elokuvakriitikkojen yhdistys NSFC palkitsi Lien parhaasta sivuosasta, ja kotimaassaan hän sai roolistaan Amanda-palkinnon.

*

CHARLIE McDOWELL on elokuvakoulu AFI Conservatorysta valmistunut käsikirjoittaja, ohjaaja ja tuottaja. Hänen esikoisohjauksensa The One I Love sai ensiesityksenä Sundancen elokuvajuhlilla 2014. Elokuva niitti kiitosta esimerkiksi The New York Timesin ja Varietyn kriitikoilta.

Sittemmin McDowell käsikirjoitti Justin Laderin kanssa elokuvan The Discovery (2017), jonka hän myös ohjasi. McDowellin viimeisin valmistunut pitkä elokuva on Windfall, jonka Netflix julkaisi vuonna 2022.

McDowell on myös ohjannut jaksoja tv-sarjoihin, kuten Tales from the Loop (2020) ja Silicon Valley (2016). Tänä vuonna saa ensi-iltansa McDowellin ohjaama rikoselokuva Gilded Rage, jonka pääosissa nähdään Bill Skarsgård, Christopher Waltz ja Lily Collins.

*

Kesäkirja-elokuvan käsikirjoituksen valkokankaalle on sovittanut Robert Jones.

Elokuvan tuottajia ovat Kath Mattock (Stille Productions), Helen Vinogradov ja Aleksi Bardy (Helsinki-filmi), Alex Orlovsky (Case Study Films), Duncan Montgomery (High Frequency Entertainment) sekä Kevin Loader (Free Range Films), joka tunnetaan muun muassa elokuvan Stalinin kuolema (2017) tuottajana.

High Frequency Entertainmentin, Finnish Impact Film Fundin ja Hurst Capitalin yhteisrahoittaman projektin vastaavia tuottajia ovat muun muassa Jack Selby (High Frequency Entertainment), Arthur Farache ja Victoria Castelli (Hurst Capital) sekä Charlie McDowell ja Lily Collins (Case Study Films).

Case Study Films on Orlowskyn, McDowellin sekä McDowellin vaimon Lily Collinsin perustama tuotantoyhtiö.

Julkaisu

Helsinki-filmi on yksi Pohjoismaiden suurimmista tuotantoyhtiöistä. Yhtiö kehittää ja etsii aktiivisesti omaperäisiä tarinoita, joissa painopisteenä on laaja yleisö ja korkea laatu. Helsinki-filmi on innovatiivinen tuotantoyhtiö, joka tuottaa maailmanlaajuisesti levitettyjä, kriitikoiden ylistämiä ja palkittuja elokuvia sekä dokumentteja. Yhtiö on tuottanut yli 30 pitkää elokuvaa ja useita draamasarjoja.

Aurora Studios on pitkien elokuvien ja tv-sarjojen kehittelyyn, rahoitukseen, tuotantoon ja levitykseen erikoistunut yhtiö, jonka omistajat ovat Otava Oy, sijoittajat Ari Tolppanen ja Ari Lahti sekä toimiva johto.

Finnish Impact Film Fund on pääomarahasto, joka sijoittaa laadukkaisiin elokuviin ja TV-sarjoihin, joissa on mukana merkittäviä suomalaisia tuotannollisia ja taiteellisia elementtejä. Rahaston sijoittajat ovat Konstsamfundet, Jenny ja Antti Wihurin rahasto, Kelonia, Saastamoisen säätiö, Suomen Kulttuurirahasto, Tesi sekä Aurora Studiosin omistajat Otava Oy, Ari Tolppasen perheyhtiö Aristo-Invest Oy ja Ari Lahden perheyhtiö Baie Capital Oy.Yksi kommentti artikkeliin ”Pekka Strang ja Alma Pöysti näyttelevät KESÄKIRJA-elokuvassa”

Vastaa