Aleksi Mäkelän ohjaamia elokuvia suomalaisuudesta

Kirjoittajan kuva

By Liisanna

Aleksi Mäkelä on yksi tunnetuimpien kotimaisten elokuvien ohjaajista, myös useat samat näyttelijät pyörivät valkokankaalla elokuvasta toiseen.

Ensimmäiseksi Häjyt – kaunistelematon ja erilaisia tunteita sekä ajatuksia herättävä elokuva vuodelta 1999, joka kertoo puukkojunkkari-tarinaa 1990-luvun Pohjanmaasta. Elokuva sai aikoinaan seitsemän Jussi-ehdokkuutta. Pääosissa kaikille suomalaisille tuttu kaksikko Samuli Edelmann ja Juha Veijonen, upea suoritus heiltä taas kerran.

Näyttelijöiden lisäksi, elokuvan juoni on todella hyvä. Elokuvassa on kaksi tärkeää hahmoa, joiden tarinaa seurataan eli Jussi Murikka ja Antti Karhu, joita Edelmann ja Veijonen näyttelevät. Miehet pääsevät vankilasta, jossa istuivat pankkiryöstön takia – miehet palaavat kotikulmilleen ja jatkavat samanlaista elämää, mitä ennen tuomioitaan. Ryöstössä oli silloin mukana myös romanisyntyinen nuori, nykypäivänä lakitieteen opiskelija Heikki Grönberg (Teemu Lehtilä), jota ei silloin ilmiannettu eli sai mahdollisuuden kääntää elämänsä oikeaan suuntaan. Heikki saapuu myös takaisin kotikulmilleen, tällä kertaa ottaakseen paikan kylän nimismiehen sijaisena kesän ajaksi. Heikki yrittää saada Jussin ja Antin takaisin kaidalle polulle, huonolla menestyksellä.

Elokuvan juonessa on mielenkiintoisia käänteitä, hahmojen elämään kuuluvaa pientä romantiikkaa sekä surua menetyksien takia. Siinä kuvataan hyvin Pohjanmaalaista suoraa puhetta, tapoja toimia sekä sen ajan miesten rooleja. Elokuva on todella tunteikas, kiinnostava ja silmiä avaava.

Rööperi – ”Aleksi Mäkelä herättää Punavuoren legendat”

Raju elokuva rikollisuudesta vuodelta 2009 – Rööperi on silmäys siitä, mitä elämä voi olla silloin, kun asiat onnistuvat tai menevät täysin uusiksi. Se kertoo vaikeista ajoista ”huipulta” tippumisen jälkeen, nähdään myös tilanne päihderiippuvuudesta sekä halusta selvitä edes jotenkin. Miten perhe liittyy ammattirikollisten elämään, kuinka kauan he kestävät? Millaista ammattirikollisen elämä on, kun kaikki ei mene toivotusti? Rakoilevatko ystävyydet vai pysytäänkö toisten tukena?

Elokuva perustuu romaaniin, jossa haastatellaan Harri Nykästä ja Tom Sjöbergiä. Se kertoo Helsingin Punavuoressa asuvien ammattirikollisten elämästä vuosina 1955-2005, pahamaineisen kaupunginosan menneitä aikoja muistelevat sekä poliisit että itse rosvot. Elokuvassa kerrotaan heidän elämästään lyhyemmältä ajalta eli 1966-1979, lukuun ottamatta 1950-luvulle sijoittuvaa takaumaa.

Elokuvassa näyttelevät mm. Samuli Edelmann, Peter Franzén, Pihla Viitala, Kari Hietalahti, Juha Veijoinen sekä Jasper Pääkkönen. Huippua näyttelijätyötä myös luvassa ja hienoa omistautumista omiin rooleihin.

Komediallinen rikosdraama vuodelta 2003

Koististen veljesten elämään perustuva elokuva Pahat pojat, on myös tunnettu Aleksi Mäkelän ohjaama elokuva. Veljeksiä kutsuttiin myös Euran Daltoneiksi.

Elokuva kertoo neljästä veljeksestä Otosta, Matista, Ilkasta ja Eerosta sekä isästä Joukosta, jolla oli oma näkemyksensä Raamatusta sekä sairasti skitsofrenia. Veljekset ovat kasvaneet kurissa, jossa tutuksi tulivat nyrkki ja sirppi. He ryöstivät useita rahapeliautomaatteja, bensiiniasemia, posteja sekä pankkeja. Heidän isänsä Jouko on karannut mielisairaalasta ja koittaa saada itselleen poikiensa ryöstämät rahat. Se saakin aikaiseksi ristiriitoja sekä jännittävän seikkailun, miten veljekset selvittävät tilanteen isänsä kanssa ja kuka lopulta saa heidän ryöstämät rahat käsiinsä?

Pääosissa nähdään Peter Franzén, Niko Saarela, Lauri Nurkse, Jasper Pääkkönen sekä Vesa-Matti Loiri – loistavia ja tunnettuja nimiä taas kerran. Elokuva voitti kaksi Jussi-palkintoa ja on yksi katsotuin kotimainen elokuva.

Elokuva on hieno teos, tunteikas ja raju – se on ajatuksia herättävä niinkuin Mäkelän muutkin ohjaamat elokuvat. Elokuvan juoni on mukaansa vievä, tositapahtumiin osittain perustuvana vielä mielenkiintoisempi kuin normaalisti.

Muita tunnettuja Mäkelän ohjaamia elokuvia

Lomalla – vuonna 2000 tullut elokuva, joissa päärooleissa Juha Veijonen, Samuli Edelmann sekä Outi Mäenpää, joka sai suorituksellaan parhaan naispääosan Jussi-palkinnon. Elokuva on kuvattu Espanjassa, Mallorcalla.

Matti – vuonna 2006 valmistunut elokuva, joka pohjautuu mäkihyppääjä Matti Nykäsen elämäntarinaan. Päärooleissa mm. Jasper Pääkkönen ja Peter Franzén. Osittain fiktiivinen elokuva entisen mäkihyppääjän uran loppuvaiheista sekä sen jälkeisestä elämästä.

Olen suomalainen – vuonna 2019 ensi-iltansa saanut elämänkertaelokuva, suomalaislaulajasta Kari Tapiosta. Pääosissa Matti Ristinen, Tiina Lymi, Tatu Sinisalo sekä Talvikki Eerola.

95 – vuonna 2017 ensi-iltansa saanut elokuva Suomen ensimmäisestä jääkiekon maailmanmestaruudesta vuonna 1995. Tunteita herättävä teos Suomen jääkiekon edistyksestä sekä hyvät näyttelijät.2 kommenttia artikkeliin ”Aleksi Mäkelän ohjaamia elokuvia suomalaisuudesta”

Vastaa