Etsijät-sarja on Ylen uusi komediasarja : Kari Hietalahti tähdittämässä

Kirjoittajan kuva

By Liisanna

Kari ”Hissu” Hietalahden tähdittämä Etsijät-sarja edustaa todella outoa huumoria – Kari Hietalahden eli Hissun esittämä Venni-hahmo epäonnistuu kerta toisensa jälkeen. Idea oli tehdä sellainen sarja, jossa ei ole päätä eikä häntää.

Ylen uusi komediasarja Etsijät kertoo tarinaa pienellä paikkakunnalla toimivasta yhdistyksestä, joka on erikoistunut kadonneiden henkilöiden etsimiseen. Yhdistyksen nimi on YOLO ja siihen kuuluun muun muassa Kari ”Hissu” Hietalahden esittämä Venni. Sarjan tekijät kuvailevat Venniä sarjaepäonnistujaksi.

Teppo Airaksisen ohjaamassa seitsemän jaksoisessa Etsijät-sarjassa pienen paikkakunnan intohimoiset true crime-harrastelijat ovat tulleet yhteen ja perustaneet kadonneiden etsintään ja rikoksiin liittyvien mysteerien ratkaisuun erikoistuneen yhdistyksen. Yhdistyksen jäseniltä eli Yololaisilta löytyy kuitenkin enemmän tahtoa kuin taitoa. Yhdessä yololaiset rakastavat ja vihaavat toisiaan samaan aikaan, kun tarpovat korvessa tavoitteenaan löytää kadonnut henkilö tai edes elämälle tarkoitus.

Ivalon kolmas kausi tulee nyt – katso traileri tästä

Syrjäisellä huoltoasemalla kokoontuvaan porukkaan kuuluvat yhdistyksen juonitteleva johtaja Nixon (Pirjo Lonka), sarjaepäonnistujaksi kutsuttu Venni (Kari Hietalahti), todellisuudesta irti elävä outolintu Karita (Pia Andersson), omaperäinen asuntovaunukuski Saikku (Tommi Liski) sekä Ilkka (Heikki Ranta), joka oppimis- ja naisensaantivaikeuksistaan huolimatta on aina yhtä iloinen ihmettelijä.

Etsijöiden konseptin ovat luoneet ja käsikirjoittaneet kokeneet Tommi LiskiMelli Maikkula, Teppo Airaksinen ja John Lundsten, joista viimeksi mainittu on myös sarjan pääkäsikirjoittaja.

”Tänä päivänä rikosten ratkaiseminen ei tunnu olevan pelkästään poliisien tehtävä, vaan melkein kenen tahansa. Mutta vaikka tälle pakkomielteelle sarjassa naureskellaankin, niin halusin myös sarjan hahmojen pystyvän todistamaan, että parhaassa tapauksessa pelkällä sinnikkyydelläkin voi saada paljon aikaan.”

Käsikirjoittaja John Lundsten sanoo kokeneensa tärkeäksi, että sarjassa ei keskitytä pelkästään hassutteluun, vaan sen takaa löytyy true crime-pakkomielle.

”Kyse ei ehkä loppujen lopuksi ole statuksesta, vaan siitä että uskaltaa hammasta purren rämpiä kohti totuutta”, käsikirjoittaja John kommentoi.

Mitä sanoo Kari ”Hissu” Hietalahti uudesta sarjasta

– Joillain ihmisillähän on jo toinen jalka haudassa, mutta Vennillä on oikeastaan jo molemmat jalat haudassa. Hän itsekin sanoo muille yhdistyksen jäsenille, että hän kuolee kohta, Kari eli Hissu kommentoi.

Hissun tähdittämä Venni – lue lisää

– Vennin hahmossa on paljon samaa kuin vaikkapa aiemmin ääninäyttelemässäni Pasila-sarjan Rauno Repomiehessä. Mutta siinä missä Repomiehen energiat menevät ylöspäin, niin Vennin kohdistuvat alaspäin, Hissu jatkaa.

Kansan suosikiksi noussut Hissu eli yksi kotimaisista konkarinäyttelijöistä löytää Etsijöistä vertailukohtia myös aiempiin komediallisiin töihinsä.

– Jos tykkäsi Kimmo-sarjasta, niin uskon, että tykkää varmasti myös Etsijöistä. Tässähän on osittain samoja tekijöitäkin, esimerkiksi ohjaaja Teppo Airaksinen ja käsikirjoittaja-näyttelijä Tommi Liski, Hissu kertoo.

Etsijöiden esittelyssä kerrotaan sarjan edustavan komiikaltaan pohjoismaista outoutta.

– Jos sellaista verrataan vaikkapa amerikkalaisiin komediasarjoihin, niin Etsijätkin on aika minimalistinen. Peruslähtökohtana on oikeastaan vain se, että tuo etsijäryhmä rymyää metsässä. Teppo sanoikin projektin alussa, että ”tehdäänpä sellainen sarja, jossa ei ole mitään järkeä”. On siinä toki juoni ja teksti rullaa, mutta välillä meininki on ihan älytöntä. Tepon tapa ohjata on myös sellainen, että hän antaa näyttelijöiden improvisoida paljon. Mukaan tulee sellaista päätöntä materiaalia, joka ei vie tarinaa millään tavalla eteenpäin, mutta on vain todella hauskaa, Hissu sanoo hymyillen.

– En tiedä, saisiko tätä kertoa, mutta sarjanhan oli tarkoitus olla kahdeksanosainen. Yksi jakso oli kuitenkin jo niin järjetön, eikä edistänyt mitään asiaa, joten se leikattiin pois. Se voi olla sitten sellainen dvd-lisäjakso – jos kukaan enää ostaisi dvd-julkaisuja.

Etsijät julkaistaan Yle Areenassa torstaina 28. syyskuuta. Sarja alkaa samana päivänä Yle TV1:ssä kello 20.00.2 kommenttia artikkeliin ”Etsijät-sarja on Ylen uusi komediasarja : Kari Hietalahti tähdittämässä”

Vastaa