Kuolleet lehdet-elokuvan päätähti Jussi Vatanen kertoo rehellisesti työskentelystä Aki Kaurismäen kanssa

Kirjoittajan kuva

By Liisanna

Kotimainen suosikkinäyttelijä Jussi Vatanen on päätähtenä elokuvassa nimeltään Kuolleet lehdet – työskentelee ensimmäistä kertaa legendaarisen mestari-ohjaajan Aki Kaurismäen kanssa ja kertoo nyt rehellisesti millaista se oli.

Mestariohjaaja Aki Kaurismäen uutuus-elokuva Kuolleet lehdet on heittämällä yksi kuluvan vuoden kotimaisia elokuva-tapauksia. Se on saanut runsaasti myös kansainvälistä huomiota ja hehkutusta osakseen, kun elokuva noteerattiin komeasti keväällä Cannesissa.

Alma Pöystin ja Jussi Vatasen tähdittämä tragikomedia palkittiin erittäin maineikkailla filmifestivaaleilla Prix du Jurylla Tuomariston palkinnolla, myös kansainvälinen elokuvakriitikkojen järjestö Fipresci valitsi sen vuoden 2023 parhaaksi elokuvaksi.

Katso toimittajan kommentti elokuvasta tästä

– Elokuva on vähän vaatimaton rakkaustarina. Aika traaginenkin hetkittäin, mutta siinä on myös paljon toivoa ja lohtua, Jussi, 45, kuvailee Espoo Ciné -elokuvafestivaaleilla, jonka avauselokuvana Kuolleet lehdet nähtiin tänä vuonna.

Kuolleet lehdet kertoo kahden yksinäisen, sattumalta toisensa Helsingin yössä kohtaavan pienen ihmisen rakkaustarinan. Jussi esittää alkoholisoitunutta hiekkapuhaltajaa, jonka sydämen vie Alman näyttelemä hiljainen kauppa-apulainen.

– Se oli oikein hauska työrupeama. Alman kanssa oli kiva näytellä, tulimme hienosti juttuun. Ajattelemme jotenkin samalla tavalla asioista.

Myös ohjaaja-legenda Aki Kaurismäen kanssa työskentely oli todella Jussille kunnia-asia.

– Olihan se tosi hieno ja mielenkiintoinen kokemus. Aki on niin pitkän linjan tekijä ja hänellä on omanlaisensa tyylilaji. Hän tietää tarkkaan mitä haluaa, mikä on ohjaajalle pelkästään positiivinen piirre.

Tapoja tehdä elokuvaa on yhtä monia kuin on elokuvaohjaajiakin. Aki Kaurismäkeä ei tunneta miehenä, joka hinkkaisi tuotoksiaan maailman tappiin saakka, hänen elokuvansa tunnistaa.

– Näin se tosiaan oli, että mitä vähemmän ottoja, sen parempi. Yritimme satsata heti ensimmäisiin ottoihin. Aki esittikin meille sellaisen toiveen, että koittakaa saada repliikit kerralla oikein, Jussi kertoo.

Kerralla purkkiin -menetelmään on toinenkin syy, sillä Aki Kaurismäki suosii yhä vanhan tyyliä kuvata elokuvaa. Kuolleet lehdet saa Suomen ensi-iltansa 15. syyskuuta.

– Aki ei ole siirtynyt digitaaliseen aikaan, vaan hän käyttää yhä vanhaa 35-millistä filmikameraa. Sitten sitä materiaalia tietysti säästellään ja lasketaan, että paljonko siellä filmikasetissa on vielä minuutteja jäljellä.

Katso traileri tästä2 kommenttia artikkeliin ”Kuolleet lehdet-elokuvan päätähti Jussi Vatanen kertoo rehellisesti työskentelystä Aki Kaurismäen kanssa”

Vastaa