Veitola.doc -dokumenttisarja antaa äänen heille, joiden elämässä tämän hetken puhututtavat otsikot ovat arkipäivää. MTV-alkuperäissarjan toisella kaudella aiheina ovat syömishäiriöt, kauneuskirurgia ja pistoshoidot, psykedeelit sekä katujengit ja nuorten rikollisuus. ”Sain mahdollisuuden ohjata uudet jaksot itse ja tartuin mahdollisuuteen uteliaana. Se on vaatinut uskallusta, paljon uuden opettelua ja tietysti lisää työtunteja”, Maria Veitola kertoo.
MTV Katsomossa 28.12. alkava Veitola.doc on dokumenttisarja, jossa journalisti ja ohjaaja Maria Veitola sukeltaa ajassamme puhututtavien ja ristiriitaisten aiheiden pariin. Veitolan luotsaama dokumenttisarja antaa äänen heille, joiden elämässä tämän hetken puhututtavat otsikot ovat arkipäivää.
Sarjan toisella kaudella käsitellään jälleen tässä ajassa pinnalla olevia aiheita ja ilmiöitä. Kauden neljän jakson aiheina ovat syömishäiriöt, kauneuskirurgia ja pistoshoidot, psykedeelit sekä katujengit ja nuorten rikollisuus.
Syömishäiriöihin on vaikea saada hoitoa, mutta toisaalta miksi sairastuneen on niin vaikea vastaanottaa sitä? Psykedeelien tuoma potentiaali on taas viime vuosina ollut otsikoissa. Millaisista syistä jotkut ovat jo alkaneet hoitaa itseään näillä laittomilla päihteillä? Mikä saa nuoren hakeutumaan rikosten tielle ja millaisia syitä voi löytyä jengi-ilmiön takana? Kauneus on valuuttaa, mutta millaisia paineita nykyihanteet asettavat etenkin nuorille?
Journalistina ja ohjaajana Veitola tuo itsensä likoon laittaen esille päähenkilöiden kokemaa todellisuutta ja elämää mahdollisimman aidosti ja sensuroimatta.
”Sain mahdollisuuden ohjata uudet jaksot itse ja tartuin mahdollisuuteen uteliaana. Se on vaatinut uskallusta, paljon uuden opettelua ja tietysti lisää työtunteja. Oon inspiroitunut ja saanut bonuksena uusia näkökulmia myös ennalta tuttuun toimittajan ja haastattelijan työhön”, Maria Veitola kertoo.
Jaksot:
Jakso 1: Katujengit ja nuorten rikollisuus
Parin viime vuoden aikana Suomessa on puhuttu paljon katujengeistä. Katujengi-uutisointiin sekoittuu puhe alaikäisten ryöstö- ja väkivaltarikoksista. Kyse on eri ilmiöstä, mutta rikoksia tekevät alaikäiset saattavat päätyä katujengeihin, jos nuorten lisääntyneeseen väkivaltarikollisuuteen ja sen juurisyihin ei puututa tai niistä ei tiedetä riittävästi.
Jaksossa tavataan nuoria ihmisiä, jotka tuntevat taustasyitä: miksi nuori valitsee rikollisen, väkivaltaisen elämäntavan? Mitä hän siitä saa? Entä miten maahanmuuttajataustaisia leimaava katujengi-ilmiö ja uutisointi vaikuttaa heihin, jotka haluavat pysyä kaidalla tiellä, opiskella ja tehdä työtä?
Jakso 2: Syömishäiriö
Viime vuosina syömishäiriöiden määrä on kasvanut Suomessa valtavasti. Syömishäiriöihin linkittyy usein muita mielenterveyden haasteita ja diagnooseja ja apua ei ole helppo saada. Ristiriitaisesti joskus syömishäiriöstä on myös vaikea päästää irti, sillä siitä on tullut monelle sairastuneelle ainoa tapa käsitellä vaikeita tunteita ja yrittää selvitä elämässään.
Jaksossa Maria Veitola tapaa perheen, jonka elämää syömishäiriö on värittänyt vuosia. Lisäksi hän vierailee häiriön hoitoon keskittyneellä klinikalla sekä tapaa transmiehen, joka kokee syömishäiriön keinona hallita omaa kehoaan.
Jakso 3: Kauneuskirurgia ja pistoshoidot
Esteettinen kirurgia eli kauneusleikkaukset sekä kasvojen muotoiluun tarkoitetut täyteaine- ja botuliinihoidot ovat yleistyneet hurjasti viime vuosina. Samalla kun markkina on kasvanut kynnys hoitoihin ja leikkauksiin menemiseen on madaltunut. Ulkonäköön liittyvät ikiaikaiset paineet eivät kuitenkaan ole vähentyneet. Tapaamme jaksossa parikymppisiä ja sitä nuorempia ihmisiä, jotka muokkaavat ulkonäköään kauneuskirurgian ja pistoshoitojen avulla sen mukaiseksi, miltä tässä ajassa on tavoiteltavaa näyttää.
Jakso 4: Psykedeelit
Psykedeelit ovat Suomessa laittomia huumausaineita. Ne muokkaavat aivoja, muuttavat tajunnantilaa ja synnyttävät aistiharhoja. Psykedeelien lääketieteellisiä mahdollisuuksia on tutkittu viime vuosina aktiivisesti ympäri maailman vuosikymmeniä kestäneen tauon jälkeen. Alustavan näytön perusteella vaikuttaa siltä, että psykedeeleistä saattaa olla hyötyä esimerkiksi kivun ja masennuksen hoidossa, tutkimus on kuitenkin vielä alkutekijöissään.
Psykedeelit itsessään eivät näytä aiheuttavan riippuvuutta, mutta niiden käyttö ei ole riskitöntä. Ne voivat kenties hoitaa, mutta joskus myös hajoittaa ihmismielen. Jaksossa tapaamme ihmisiä, joilla on omakohtaista kokemusta psykedeeleistä ja niiden parantavista, sekä pelottavista vaikutuksista.
Katso esimakua Veitola.doc -sarjasta täältä.
#VeitolaDoc @mtvkatsomo
Veitola.doc MTV Katsomossa to 28.12. alkaen.
MTV Katsomo+ -tilaajille seuraava jakso ennakkoon.
Yksi kommentti artikkeliin ”Maria Veitola sukeltaa MTV Katsomon Veitola.doc -sarjan toisella kaudella ajassamme puhututtavien ja ristiriitaisten aiheiden pariin”